De huisvennenroute wandeling van 6 kilometer door de Kampina nabij Boxtel

Op een koude herfstdag reisde ik af naar de Kampina in de provincie Noord-Brabant. De Kampina is een gevarieerd natuurgebied, gelegen tussen Boxtel en Oisterwijk. Het gebied is sinds 1929 grotendeels eigendom van Natuurmonumenten en het is meer dan 1200 hectare groot. Een ideale plek voor een mooie wandeling dus!

Een witte reiger in een van de vennen

Over de Kampina

De Kampina is een divers natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, dennenbossen en vele vennen. Centraal in het gebied ligt de grote Kampinase Heide die gesierd wordt door talrijke vennen zoals het Belversven. Meer beschut, in de noordoosthoek van het gebied, liggen de Huisvennen en de Zandbergsvennen, waar je vele bijzondere libellensoorten kunt vinden. Maar er zijn meer diersoorten in het gebied gevestigd, zoals de wulp, een grote steltloper. De heide in de Kampina is hier en daar venig en kent bijzondere soorten als lavendelheide. Vooral aan de noordzijde en de oostzijde liggen uitgestrekte dennenbossen.

De donkere, herfstige dag leverde mysterieuze plaatjes op

Over de huisvennenroute

Vanaf de parkeerplaats in Boxtel volg je de witte peilen die door Natuurmonumenten zijn neergezet. In het begin van de wandeling word je meteen verrast door een sprookjesachtig wandelpad waar bomen als een boog omheen gegroeid zijn. Niet veel later passeer je de eerste vennen en verdwijn je langzaam maar zeker dieper de donkere, dichtbegroeide dennenbossen in. 

De afwisseling tussen dennenbos, vennen én heidevelden vond ik top! Het decor van de wandeling verandert voortdurend en maakt het een hele bijzondere route. Ikzelf liep deze wandeling in de herfst, waardoor de heide natuurlijk al lang uitgebloeid was. Daarom wil ik volgend jaar september graag nog een keertje terug om het paarse, glooiende landschap te bewonderen.

De wandeling bestaat volledig uit onverharde, maar goed begaanbare paden

Natuurlijk was deze wandeling in de herfst ook érg mooi. Het was een ijskoude, mistige dag en dat maakte dat het natuurgebied er een beetje mysterieus uitzag. De mist boven de vennen stond prachtig in contrast met de oranje deken van blaadjes die in de bossen te vinden was.

De huisvennenroute is zo'n 6 kilometer: van mij had 'ie nog wel wat extra kilometer mogen zijn! Wij hebben er uiteindelijk een uur en een kwartier over gedaan, met de nodige pauzes om foto's te schieten natuurlijk! De natuur is heel divers, waardoor je gewoon niet uitgekeken raakt!

Tijdens de wandeling loop je langs meerdere vennen

Ik liep de wandeling op een zondagmiddag en merkte dat het rondom de parkeerplaats wat drukker was in het gebied. Hoe verder ik liep, hoe rustiger het werd! Uiteindelijk hebben we zelfs stukken van de wandeling gelopen zonder mensen om ons heen te zien. Heerlijk om even alleen in de natuur te zijn!

De huisvennenroute door de Kampina is goed te doen, ook voor de onervaren wandelaar. De route is maar 6 kilometer lang en de paden zijn onverhard, maar wel vlak. Je loopt vooral over harde zandpaden die zelfs met een kinderwagen bewandeld zouden kunnen worden en stevige wandelschoenen zijn zeker niet nodig. Deze wandeling is ook prima te doen op je sneakers!

Bossen wisselen zich af met heidevelden en vennen

Praktische informatie over de huisvennenroute door de Kampina

Over de wandeling

De huisvennenroute wandeling heeft een lengte van 6 kilometer en neemt je mee langs verschillende vennen, over heidevelden en door naaldbossen. De paden zijn onverhard, maar goed begaanbaar.

Locatie


Bereikbaarheid

De parkeerplaats en tevens het startpunt van de wandeling is gemakkelijk met de auto te bereiken. Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats Huisvennen - Roond, oftewel op het parkeerterrein 1 Kampina in Boxtel.

Kom je met het openbaar vervoer? Vanaf het NS-station Boxtel is het ongeveer 7 kilometer fietsen naar de parkeerplaats en tevens het startpunt in Boxtel.

Parkeerterrein 1 Kampina
Boxtel

Meer informatie over de Kampina en de huisvennenroute? Bezoek dan de website van Natuurmonumenten

Meer lezen over mooie wandelingen in Nederland?