De vennenroute van 6,5 kilometer door de Overasseltse en Hatertse Vennen

De laatste tijd maak ik iedere zondag een wandeling op een mooie, voor mij nieuwe plek en dit keer waren de Overasseltse en Hatertse Vennen aan de beurt! Ik was er al vaak langsgereden en het leek me een erg mooi gebied, maar ik was er nog nooit geweest. Daarom besloot ik daar verandering in te brengen: ik trok mijn wandelschoenen aan en liep de vennenroute van 6,5 kilometer.

De Overasseltse en Hatertse Vennen is een divers natuurgebied

Over de Overasseltse en Hatertse Vennen

Het natuurgebied de Overasseltse en Hatertse Vennen liggen ten zuidoosten van de Gelderse stad Nijmegen. Het gebied bestaat uit vennen en rivierduinen en is geologisch gezien relatief jong, namelijk 110.000 tot 10.000 jaar oud. De hoge, droge stuifzandruggen waren vroeger uitermate geschikt voor bewoning en daarom zijn er in het natuurgebied verschillende vondsten gedaan uit periodes van rond 8000 voor Chr. tot 1500 na Chr.

In het vennengebied leven veel bijzondere planten zoals zonnedauw, veenpluis, snavelbies, beenbreek en melkeppe. Vanaf midden april kun je er ook verschillende, bijzondere soorten libellen spotten. Daarnaast broeden er ongeveer 80 soorten vogels en er leven er dassen, reeën en vossen maar ook kleinere zoogdierensoorten, zoals de bunzing, konijnen, hazen, eekhoorns, wezels, hermelijnen en egels. Verder komen bij de vennen verschillende soorten salamanders, padden en kikkers voor. Door unieke diversiteit in zowel flora en fauna is dit natuurgebied er eentje voor op je lijstje!

Voor de vennenroute van 6,5 kilometer volg je de gele bordjes

De Vennenroute wandeling

Door het natuurgebied lopen twee wandelingen die door Staatsbosbeheer zijn uitgezet: de ene heeft een lengte van 3,5 kilometer en de andere is 6,5 kilometer lang. Ik besloot de langere wandeling te maken die gemarkeerd staat met gele plaatjes. 

Er zijn twee mogelijke startpunten. Je kunt starten bij de parkeerplaats Diervoort of bij Restaurant St. Walrick in Overasselt. Wij begonnen de wandeling vanaf de parkeerplaats Diervoort waar plek is voor zo'n 50 auto's. 

Je begint de wandeling direct in het bos en niet veel later zul je de eerste vennen passeren. De route is namelijk ontzettend divers: je loopt zowel door bos, langs stuifduinen en plassen, door heide, maar ook over akkerland. Grote delen van de wandeling zijn onverhard, maar af en toe loop je een stukje over asfalt. 

Het grootste deel van de paden is onverhard

Tijdens de wandeling zul je ook een aantal keer een wei moeten doorkruisen waar koeien lopen. Soms moet je daarom even wachten omdat de koeien de doorgang versperren! Super leuk, toch? Ik vond de wandeling in zijn algeheel trouwens erg leuk. Het decor verandert voortdurend. Op het ene moment loop je langs de vennen en nog geen minuut later loop je door de dichtbegroeide bossen. Ook de weidse akkerlanden passeer je en zelfs kom je een aantal stuifduinen tegen!

Ik liep deze wandeling halverwege november en daardoor was de natuur ontzettend mooi gekleurd! Ik kreeg meteen een herfstig gevoel. Voor de heide was ik natuurlijk wel te laat en daarom wil ik deze wandeling volgend jaar nog een keertje lopen, maar dan in september. Het lijkt me ontzettend gaaf om te zien dat het gebied paars kleurt!

De leukerd waar ik even op moest wachten

Een eeuwenoude legende...

De route leidt je ook langs de ruïne van de middeleeuwse St. Walrickkapel. Aan de zuidmuur van deze ruïne staat een eik, die nog altijd dienst doet als zogenaamde 'koortsboom'. Een eeuwenoud volksverhaal vertelt dat een lapje stof aan de boom binden leidt tot het verdwijnen van een ziekte. Een legende gaat dat Willibrordus in deze kapel gevangen werd genomen door de heidense rover Walrick. Willibrordus wist echter de ziekte dochter van de rover Walrick te genezen. Walrick bekeerde zich toen en stichtte een kerk midden in de wildernis. Hij vroeg de dorpelingen een eik te planten waar ze om genezing van zieken konden bidden. Een roversbende pikte dit niet en vermoordden Walrick en zijn dochter waarna Walrick heilig werd verklaard en de plek een bedevaartsoord werd. Tot in de twintigste eeuw werden vanuit Wijchen processies gehouden naar de kapel en de boom. Inmiddels is een nieuwe lapjesboom vlakbij de oude eik geplant, waar je beter bij kunt om een lapje in te hangen.

Tijdens de herfst is de natuur ontzettend mooi gekleurd

Praktische informatie over de vennenroute

De wandeling

De wandeling is 6,5 kilometer lang en je volgt de duidelijk aanwezige gele bordjes. De wandeling neemt je mee langs de verscheidenheid aan natuur die het gebied te bieden heeft. Je loopt langs de vennen, door heidevelden, bos en over akkervelden. De wandeling gaat over zowel onverharde als verharde paden.

Locatie


Bereikbaarheid

Het gebied is eenvoudig te bereiken met de auto en ligt naast de A73. Er zijn twee startpunten en bij beiden kun je gratis parkeren. De startpunten liggen bij parkeerplaats Diervoort of bij Restaurant St. Walrick in Overasselt. Ikzelf startte vanaf de parkeerplaats Diervoort en hier was voldoende parkeerplaats. 

Kom je met het OV? Neem dan de bus naar halte Overasselt, Oude Nijmeegseweg. Vanaf hier is het een paar minuutjes lopen naar parkeerplaats Diervoort waar een van de startpunten ligt. 

Parkeerplaats Diervoort (start- en eindpunt)
St. Walrickweg
Overasselt

Meer lezen over de vennenroute? Bekijk dan de website van Staatsbosbeheer.

Meer lezen over toffe wandelingen in Nederland?