Wandelen over het plankenpad door het Wooldse Veen in Winterswijk

Na een nachtje in vakantiehuisje De buizerd in Winterswijk wilde ik het omliggende gebied verkennen. Ik bladerde de informatiemap door die in het huisje lag en plots viel mijn oog op het plankenpad: een wandelpad door het Wooldse Veen waarbij je grote stukken over planken loopt. Hoe leuk?! Daarom gingen we na het nachtje in het vakantiehuisje niet meteen op huis aan, maar reden we eerst nog even naar Woold voor een leuke activiteit in de natuur.

Het plankenpad door het Wooldse Veen

Over het Wooldse Veen

Het Wooldse Veen is een van de laatste restanten van het uitgestrekte hoogveenmoeras dat de grens markeert tussen Duitsland en Nederland. Het is een bijzonder en kwetsbaar natuurgebied dat is aangewezen als Natura 2000 gebied, waardoor het financieel mogelijk is het herstelproces uit te voeren. Het is namelijk noodzakelijk om verdroging van het veen tegen te gaan. Door het dempen of verondiepen van afwateringssloten en het verwijderen van opslag wordt zo veel mogelijk water in het gebied vastgehouden. Op een aantal plekken is de voedselrijke bovenste bodemlaag afgeplagd. Door gronden te ruilen met aangrenzende grondeigenaren en deze opnieuw in te richten is het natuurgebied bovendien uitgebreid!

Een deel van het plankenpad en veenbessen

Over het plankenpad

Het bijzondere natuurgebied is te beleven vanaf het plankenpad. Dit pad is aangelegd, omdat het veengebied een nat gebied is en daarom is het tevens aan te raden om waterdichte schoenen aan te trekken. Onderweg kom je bijzondere planten tegen, zoals zonnedauw, lavendelheide, kleine veenbes en veenmos. Op de veendijken groeien berken en soms ook eiken. In het voorjaar kun je er met geluk bijzondere libellen en vlinders spotten, terwijl je in de herfst je ogen open moet houden voor verschillende paddenstoelensoorten! Verder kun je in het Wooldse Veen diersoorten zoals de hazelworm, heidesabelsprinkhanen, de gladde slang, dassen en buizerds tegenkomen!

Je start de wandeling tussen de schapen en geiten

Je start de wandeling op de planken door de geiten- en schapenweide! De dieren lopen los en zijn hartstikke nieuwsgierig. Ze gaan écht niet voor je van de planken af! Vervolgens loop je een tijdje over de planken door het veengebied. De omgeving om je heen is grotendeels open met af en toe een boom, maar vooral érg rustig. Het is er super stil, op wat geitenbellen na als je je vlakbij het beginpunt begint.

Na een tijdje dwalen over de planken, kom je bij een uitzichttoren uit. Deze toren bevindt zich op de grens met Duitsland. Vroeger liep er een smokkelaarsroute door het gebied, het kommiezenpad. Kommiezen waren douaniers of grenswachters. Op de grens stonden vroeger 186 grensstenen en een paar van deze exemplaren kun je nu zien tijdens de wandeling over het plankenpad!

Bijna bij de uitkijktoren!

Het grootste gedeelte van de wandeling, die staat aangegeven met groene paaltjes, loop je over de planken. Dit is fijn, want hierdoor houd je droge voeten in het natte veengebied! Het laatste stukje lagen er geen planken meer en daarom zou ik je aanraden om waterdichte schoenen aan te doen.

Op internet las ik dat de route 3 kilometer zou zijn, maar toen ik na de wandeling op mijn stappenteller keek, had ik maar 2 kilometer gelopen. De wandeling is dus erg kort, maar dat maakt 'm zeker niet minder leuk! Het gebied is erg mooi en het is ontzettend leuk om over de planken te dwalen. 

Het plankenpad zorgt ervoor dat je droge voeten houdt in het natte veengebied

Praktische informatie over het plankenpad door het Wooldse Veen

Regels

Je mag het Wooldse Veen betreden tussen zonsopgang en -ondergang. Honden zijn niet toegestaan.

Locatie


Bereikbaarheid

Het gebied is goed te bereiken met de auto. Er zijn een zestal parkeerplekken aanwezig waar je gratis kunt parkeren. Het begin- en eindpunt liggen naast elkaar op een paar meter van de parkeerplaats vandaan.

Plankenpad Wooldse Veen
Kuipersweg 17-19
Winterswijk 

Meer informatie over het Wooldse Veen? Bekijk dan de website van Natuurmonumenten.

Meer lezen over de Achterhoek?