Nadat ik eerder al wandelend de Tongplaat en het Zuidplaatje ontdekte, bleef er nog een stukje onontdekt Dordtse Biesbosch over: het stukje bij de Oosthaven. Vanuit de Oosthaven start een moerassig wandelpad waarbij je loopt over smalle paadjes door riet en wilgenvloedbossen. Ik trok mijn wandelschoenen daarom weer aan en ging op pad.
De wandeling bestaat voornamelijk uit modderige paadjes
Over het wandelpad vanuit de Oosthaven
Het stukje Biesbosch dat je vanuit de Oosthaven bereikt, ligt langs de rivier de Nieuwe Merwede en grenst in het zuiden aan de Zuidhaven. De rivier heeft bij hoogwater nog steeds veel invloed op dit buitendijkse gebied.
Tijdens de wandeling kom je vele grienden tegen. Dit zijn vochtige akkers waarop wilgenbomen staan. Tot ongeveer 1960 werden ze op grote schaal geëxploiteerd. Daarna nam de vraag naar het hout sterk af en werden veel grienden niet werden onderhouden. De grienden lagen vaak langs zeearmen op buitendijkse aanslibbingen en in het rivierengebied van Zuid-Holland en Noord-Brabant, en met name in de Biesbosch! Tegenwoordig worden de grienden in de Biesbosch alleen nog onderhouden om de natuur- en cultuurhistorische waarde.
Afwisselende natuur
Tijdens de wandeling wisselen riet en wilgenvloedbossen elkaar af. Je loopt voornamelijk over smalle, modderige paadjes en je moet soms bukken om onder bomen door te klauteren. Verder kom je af en toe een verlaten, verscholen zandstrandje aan de oever van de rivier de Nieuwe Merwede tegen en flaneer je door romantische wilgenlaantjes.
Zoals je misschien wel weet, is de Biesbosch het leefgebied van de bever. Helaas zijn bevers lastig te spotten, maar beversporen zijn er genoeg! Tijdens de wandeling kwamen we een aantal keer doorgeknaagde bomen tegen en ook zagen we een aantal 'beverglijbanen'. Heel leuk om te zien! Verder zat het gebied vol met zingende vogeltjes en zagen we onder andere de bonte specht.
Beversporen, verlaten zandstrandjes en wilgenlaantjes
Natte voeten
Doordat de wandeling over buitendijks gebied gaat, heeft het water veel invloed op het pad. Vooral in de winter zal het erg nat zijn en soms zelfs onbegaanbaar. Waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn dus essentieel!
Ik liep de wandelroute begin november en merkte dat het pad aardig nat was. Op sommige stukken liep ik tot aan mijn enkels in het water, en nee: er was geen omweggetje mogelijk! Overal stond het vol met water namelijk. Af en toe konden we uitwijken naar de grienden langs het pad. De wilgen staan namelijk geplant op dijkjes en daartussen loopt het water in de geulen. We sprongen van dijkje naar dijkje om zoveel mogelijk water te ontwijken! Dit maakte het wandelpad erg leuk en hartstikke avontuurlijk.
Gelukkig stond niet het volledige wandelpad onder water, maar wel moet je er echt rekening mee houden dat het grootste deel uit smalle, modderige paadjes bestaat. Ook merk je tijdens het wandelen dat het water van de rivier de Nieuwe Merwede ontzettend veel invloed heeft op het gebied. We stonden aan een soort baaitje langs de rivier toen er een schip langs voer. Het water werd daardoor weggezogen met zandbanken in de baai als resultaat. Na tientallen seconden kwam het water met een enorme snelheid terug en moesten we van de zandbanken rennen om niet overspoeld te worden door het terugkerende water!
Waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn onmisbaar
De paden van deze wandeling zijn dus - zeker in de winter - lastig begaanbaar. Voor mij maakt dit de wandeling extra leuk en avontuurlijk, maar mocht je hier niet van houden, dan kun je deze route beter overslaan. Ook goed om te weten: de paden zijn smal en langs de paden staat veel brandnetel. Naast goede en waterdichte schoenen is het dus ook handig als je bedekkende kleding draagt!
Bij de parkeerplaats aan de Oosthaven vind je nog een kleine uitkijktoren. Het is de moeite waard om deze voor of na je wandeling even te beklimmen. Vanaf hier heb je namelijk een weids uitzicht over de Nieuwe Dordtse Biesbosch en de bezinkplas.
Combineer deze wandeling met de Tongplaat
De wandeling is ongeveer 3 kilometer lang en daarom is het aan te raden 'm te combineren met de zuidelijker gelegen wandeling naar de Tongplaat. De wandelingen sluiten op elkaar aan. De wandeling naar de Tongplaat loopt over het Zuidplaatje en bestaat voornamelijk uit grasland. Je komt uiteindelijk uit bij een vogel-uitkijkbunker waar je een weids zicht hebt over de onbegaanbare Tongplaat. Met een beetje geluk spot je er een zeearend!
Vanaf het uitzichtpunt bij de parkeerplaats heb je een weids uitzicht over de bezinkplas
Praktische informatie over wandelen in de Biesbosch vanuit de Oosthaven
Over de wandeling
De wandeling zoals wij hem liepen is ongeveer 3 kilometer lang en start naast de parkeerplaats aan de Oosthaven. Vooral in de winter zal het pad erg nat zijn en daarom zijn waterdichte wandelschoenen of laarzen onmisbaar. Let op: het kan zijn dat het pad helemaal onder water staat en dat de route onbegaanbaar is.
Locatie
Bereikbaarheid
Het begin- en eindpunt van de wandeling liggen naast de parkeerplaats aan de Oosthaven. De Oosthaven is gemakkelijk te bereiken met de auto en je kunt er gratis parkeren. Met het openbaar vervoer is deze wandeling helaas slecht te bereiken.
Oosthaven (parkeerplaats)
Nieuwe Merwedeweg 3329 KK Dordrecht
Meer weten over wandelen in de Biesbosch en deze wandeling? Bekijk dan de website van Nationaal Park De Biesbosch.
Meer lezen over Nationaal Park De Biesbosch?