Kanoën over de mangrove-achtige kreekjes van Nationaal Park De Biesbosch in Dordrecht

Wist je dat Nederland wel 21 verschillende nationale parken telt?! Je hoeft dus écht niet de grens over om een stukje ruige, ongerepte natuur te vinden! Een van mijn favoriete Nederlandse nationale parken, is De Biesbosch. De smalle kreekjes en ruige beplanting geven het gebied een mangrove-achtige uitstraling. De ideale plek om in een kano te stappen en op pad te gaan.


Over Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het bestaat uit een aantal riviereilanden en zand- en slikplaten in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Je vindt er veel wilgenvloedbossen en kreekjes. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je even dat je in Nederland bent! 

Het zoetwatergetijdengebied van De Biesbosch is een zeldzaam fenomeen. Op- en neergaand zoet water is op wereldschaal uniek! Ondanks de Deltawerken is er in de Sliedrechtse Biesbosch namelijk nog steeds zo’n 70 tot 80 centimeter getijdenverschil. Dit komt doordat de Sliedrechtse Biesbosch via de Nieuwe Waterweg in open verbinding met de zee staat. Het opkomende water op zee stuwt de zoetwaterafvoer van de rivieren steeds zo’n 50 kilometer het rivierengebied op. Als het dan vervolgens op zee weer eb wordt, valt deze druk weg en stroomt het rivierwater weer weg.

Door dit zoetwatergetijden vind je in De Biesbosch veel wilgenvloedbossen. Maar het nationale park beschikt niet alleen over mooie plantensoorten, er zijn ook een aantal bijzondere diersoorten in het gebied gevestigd. De meeste beroemde Biesboschbewoner is toch wel de bever. In 1988 zijn de eerste bevers - na uitsterven van deze diersoort in 1826 - geïntroduceerd in het nationale park en op dit moment leven er zo'n 300 in De Biesbosch! Er worden verschillende tochten georganiseerd waarbij je op zoek gaat naar dit grote knaagdier. Andere diersoorten die je kunt spotten in De Biesbosch zijn vossen, reeën, boommarters, hazen, de Noordse woelmuis en zelfs zeearenden.

Een kreekje en de Canadese kano die ik huurde

Kanoën in Nationaal Park De Biesbosch

Kano huren bij Biesboschcentrum Dordrecht

Er zijn talloze manieren om De Biesbosch te ontdekken. Je kunt een fluisterboot huren, je inschrijven voor een georganiseerde boottocht, een supboard huren, wandelen of net zoals ik een kano huren. Ikzelf huurde mijn kano bij Biesboschcentrum Dordrecht, maar er zijn nog vele andere plekken waar je een kano of bootje kunt huren.

Ik ging voor de grote, Canadese kano, maar ook zijn er een- en tweepersoonskano's te huur. Je huurt de kano voor 2 uur: van 9.00 tot 11.00 uur, van 12.00 tot 14.00 uur of van 15.00 tot 17.00 uur. Ikzelf wilde graag vanaf 13.00 uur, maar alle kano's waren al verhuurd dus ging ik voor 9.00 uur. Uiteindelijk was dit helemaal top. We kwamen om 8.45 uur aan bij Biesboschcentrum Dordrecht en na een korte uitleg over de route mochten we meteen in de kano stappen. Het was nog ontzettend rustig in het gebied en we zijn dan ook niemand (!) tegengekomen in de kreekjes. Toen wij rond 11.00 uur onze kano weer inleverden, was het ontzettend druk bij de verhuur en op het water. Dus wil je in alle rust van de natuur genieten? Dan raad ik je aan om voor 9.00 uur een kano te reserveren. 

Een Canadese kano reserveren kost je €18 voor 2 uur. De kano is voor maximaal 3 personen, maar ik stapte er samen met mijn vriend in en dit ging ook top. Allebei aan een kant peddelen en lekker veel ruimte voor je benen. De kano is namelijk aan de grote kant en daardoor ligt hij ook stabiel op het water!

De vaarroute

Bij aankomst bij de verhuur krijg je uitleg over de route. Omdat je de kano voor 2 uur huurt, leg je de groene route af. Wij hebben deze in alle rust afgelegd en deden zo'n 1,5 uur over de route. Je hoeft dus zeker niet door te peddelen. We kregen een foldertje mee waarop de route stond ingetekend en daarnaast kun je ook de groene routepaaltjes volgen. Verdwalen kan haast niet!

De routekaart en de groene routepaaltjes

Ik vond het kanoën door De Biesbosch echt geweldig. Rond 8.50 uur vertrokken we in alle rust. Eerst voeren we over het Moldiep, een bredere sloot. Na een tijdje peddelen sla je links af en kom je in de kleine mangrove-achtige kreekjes terecht. Overhangende takken, scherpe bochten en riet waar je dwars doorheen moet, is geen uitzondering. Overal hoor vogeltjes fluiten en om je heen zie je alleen maar planten. Heerlijk! Daarnaast voeren er nog geen andere bootjes en kano's en hadden we dit mooie stukje natuur dus even voor ons alleen. Ook het weer zat ontzettend mee en alles bij elkaar maakte dat ik het een fantastische ochtend vond.

Het Moldiep: net de Amazone, toch?

Praktische informatie over De Biesbosch en een kano huren

Prijzen

Een Canadese kano voor 2 uur waar je met 2 of 3 personen in kunt, kost €18. Een kano - of andere boot - reserveren doe je hier! Je moet wel eerst even een account aanmaken voordat je de beschikbaarheid kunt zien, maar dit gaat heel makkelijk. 

Locatie


Bereikbaarheid

De Dordrechtse Biesbosch is gelegen in Zuid-Holland, vlakbij de snelwegen A15 en A16. Met de auto is het makkelijk te bereiken en bij het Biesboschcentrum kun je gratis parkeren.

Het Biesboschcentrum is niet makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer helaas. De waterbus is het enige soort openbaar vervoer dat je vlakbij De Biesbosch brengt. Vanaf de kade 'Dordrecht, Hollandse Biesbosch', is het nog 10 minuutjes lopen. Opstappen kun je in het centrum van Dordrecht, bij de 'Merwedekade'. Of huur een OV fiets op Dordrecht Centraal en fiets in 25 minuten naar het Biesboschcentrum.

Biesboschcentrum Dordrecht
Baanhoekweg 53
3313 LP Dordrecht


Meer informatie? Kijk dan op de officiële website van De Biesbosch of op de website van Biesboschcentrum Dordrecht.

Meer lezen over Dordrecht en omgeving?