Op zoek naar zeearenden en beversporen op de Tongplaat in de Nieuwe Dordtse Biesbosch

Misschien ken je het Zuid-Hollandse nationale park De Biesbosch wel? Maar wist je ook dat dit prachtige stuk natuur sinds 2019 een nieuw zusje heeft? Dit nieuwe stuk is een gevarieerd natuurgebied waar je zowel graslanden, plassen, ruig rietland en wilgenvloedbossen vindt. Niet gek dus dat vele soorten vogels, waaronder de zeearend, de Nieuwe Dordtse Biesbosch als leefgebied hebben gekozen!

In de Nieuwe Dordtse Biesbosch vind je een verscheidenheid aan planten en dieren

Over de Nieuwe Dordtse Biesbosch en de Tongplaat

Sinds 2019 heeft het Eiland van Dordrecht er een stuk natuur bij: de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Dit stuk natuur ligt ten zuiden van de stad Dordrecht en is ongeveer 530 hectare groot, vergelijkbaar met 1000 voetbalvelden. Het is zowel een agrarisch- als natuur- en recreatiefgebied voor wandelaars, fietsers en ruiters. Het gebied ontwikkelde zich tot een Biesboschachtig landschap met een duurzaam, robuust watersysteem als basis. 

Tot enkele jaren geleden bestond dit stuk Dordrecht volledig uit landbouwgebied. Nu heeft het een duurzaam en veerkrachtig watersysteem en vormt het een buffer tussen Nationaal Park De Biesbosch en de stad Dordrecht. De natuur- en recreatiehectares lopen in elkaar over en versterken elkaar.

Vanuit de Nieuwe Dordtse Biesbosch bereik je ook de Tongplaat: een ruig rietland met wilgenvloedbossen en veel vogels. Naast lepelaars en zilverreigers die zich er gevestigd hebben, is er ook een grote kans dat je een van de zeearenden spot!


De oevers van de rivier de Nieuwe Merwede, het grasland en het laarzenpad

Wandelen over de Tongplaat

De Tongplaat is te bereiken via het wandelpad langs de dijk dat over het Zuidplaatje loopt. Het Zuidplaatje ligt ten oosten van de Tongplaat en bestaat uit grasland dat extensief beweid wordt. Dit stukje natuurgebied is in particulier bezit en beheer, maar is beperkt opengesteld voor wandelaars!

Bij het beklimmen van de dijk langs het Zuidplaatje heb je een weids uitzicht over de polder en de rivier de Nieuwe Merwede. Je loopt door het grasland, langs de oevers van de rivier en misschien kom je wel oog in oog te staan met de loslopende koeien. Vervolg je de wandeling naar de Tongplaat, dan zal je uitkomen bij het zogenaamde 'laarzenpad' 

Middels het zwarte lijntje heb ik de wandeling aangegeven: vanaf de parkeerplaats, over het Zuidplaatje, over het laarzenpad, tot de uitkijkbunker, een stukje terug voor de beversporen en weer naar de parkeerplaats

Het laarzenpad

Het laarzenpad vind je halverwege de wandeling over het Zuidplaatje en de Tongplaat. Het is een smal en slingerend paadje door het dichtbegroeide rietland. Zoals de naam je al doet vermoeden, is het een nat en modderig wandelpad. Kaplaarzen, of in ieder geval waterdichte wandelschoenen, zijn dus zeker een must! Wanneer het water te hoog staat, is het zelfs niet mogelijk om dit pad te bewandelen. Je moet dus een beetje geluk hebben!

Zeearenden en bevers spotten

Zodra je het laarzenpad achter je hebt gelaten en in een hoger gelegen gebied komt, zal je tegen de uitkijkbunker aan lopen. Vanuit deze bunker heb je een prachtig uitzicht over het de Tongplaat waar je als recreant niet kunt komen. In dit gebied stroomt water in en uit waardoor er afwisselend en ruig rietland met spindotters en wilgenvloedbossen is ontstaan. Het rietland trekt broedvogels, zoals rietgors, snor en blauwborst aan, terwijl de droogvallende slikken een aantrekkelijk gebied vormen voor de oeverloper, de kievit en de kluut. Maar er is nog een bijzondere soort gevestigd op de Tongplaat: de zeearend! Met een beetje geluk kun je, net zoals ik, er in de verte eentje spotten. Neem dus zeker je verrekijker mee. 

Niet alleen talloze vogelsoorten hebben zich gevestigd in het natuurgebied, ook de bever leeft er! Bevers zijn lastig te spotten, maar de sporen zie je overal! Loop na de uitkijkbunker ook nog even een stukje naar rechts (zoals te zien op de kaart die ik heb ingetekend), want daar zie je de 'beverglijbanen'  en de afgeknaagde bomen. 

Ganzen gespot vanuit de uitkijkbunker en een tof wandelpad dat ik elders in de Nieuwe Biesbosch vond

Praktische informatie over de Tongplaat en het Zuidplaatje

Over de wandeling

De wandeling zoals hierboven beschreven is ongeveer 3,5 kilometer lang en neemt je mee door graslanden van het Zuidplaatje, langs de oever van de rivier de Nieuwe Merwede en het moerassige gebied van de Tongplaat.

Locatie


Bereikbaarheid

Parkeren kun je het beste doen bij de Zuidhaven. Hier start en eindigt de wandeling. Parkeren is er gratis en onderweg naar deze parkeerplaats zal je al heel wat mooie plekjes tegenkomen! Het begin- en eindpunt van de wandeling is helaas slecht te bereiken met het openbaar vervoer. 

Zuidhaven (parkeerplaats)
Nieuwe Merwedeweg 
3329 KK Dordrecht


Meer lezen over de Nieuwe Dordtse Biesbosch? Bekijk dan de website van Nationaal Park De Biesbosch.

Meer lezen over Nationaal Park De Biesbosch en omgeving?