De bladeren verkleuren steeds verder, kastanjes vallen naar beneden en paddenstoelen schieten uit de grond. Dit in combinatie met de Coronasituatie maakt het bos een héle populaire plek. Ook ik zocht afgelopen weekend het bos op om even een frisse neus te halen. Ik speurde de website van Staatsbosbeheer af op zoek naar een mooie wandeling en kwam uiteindelijk uit bij de 'leemkuilroute' in het Amerongse bos in de provincie Utrecht.
In de herfst vind je ontelbaar veel paddenstoelen in het Amerongse bos
Over de boswachterij Amerongse berg
De boswachterij Amerongse berg is een natuurgebied van Staatsbosbeheer in de Nederlandse provincie Utrecht en het gebied behoort tot het nationale park Utrechtse Heuvelrug. De boswachterij omvat een deel van het Amerongse bos en het Zuilensteinse bos. Een prachtig stuk natuurgebied met eeuwenoude bomen, mooie heide en - dankzij het glooiende landschap - een prachtig uitzicht op de Betuwe. Het gebied is heuvelachtig, dicht bebost en het leefgebied van vele soorten dieren. Een heerlijke plek voor een wandeling dus!De leemkuilroute is met gele bordjes aangegeven
De leemkuilroute
In het Amerongse bos zijn door Staatsbosbeheer verschillende wandelroutes uitgezet. Ik koos voor de leemkuilroute met een lengte van zo'n 7 kilometer. De naam van de wandeling ontleent zich aan de vroegere leemafgravingen die in het gebied plaatsvonden. Het leem werd gebruikt als bouwmateriaal: voor de productie van bakstenen en verharde wegen. Na de afgravingen bleven leemkuilen vaak onbenut liggen waardoor bijzondere flora en fauna zich er konden vestigen!
Tijdens de wandeling zal je niet alleen een leemkuil tegenkomen, ook brengt de route je langs de eenzame eik. In het centrum van het bos staat deze eik, een duidelijk solitair opgegroeide boom. Het bos rondom de boom, dat rond 1790 werd aangelegd, heeft van origine de vorm van een wagenwiel met acht spaken. De eik is vermoedelijk in 1792 geplant tijdens de aanleg van dit bos. Deze aanleg, op het hoogste punt van de Amerongse berg, vond plaats in opdracht van de eigenaren van kasteel Amerongen. In de loop der jaren is het karakter van het terrein sterk aangetast door het verdwijnen van een aantal spaken, maar in 2004 zijn de acht spaken uiteindelijk weer beplant met beuken. Sindsdien staat de eenzame eik weer opvallend in het midden van de cirkelvormige structuur, die ook wel 'De Manege' werd genoemd. Rondom de eenzame eik is tegenwoordig een bankje geplaatst: een fijne plek voor een korte pauze of om even van het uitzicht op de Betuwe te genieten.
De natuur is ontzettend divers: van dichtbegroeide bossen tot heidevlaktes
Door het glooiende landschap van het Amerongse Bos, was de klim af en toe pittig. Ik zou deze wandeling met kleine kinderen daarom niet aanraden, maar voor ieder ander die van een boswandeling van zo'n 2 uur houdt, is deze route een echte aanrader. Verder leidt de route je over onverharde wegen en daardoor is deze wandeling niet rolstoelgeschikt.
Wandel je deze route - net zoals ik - in de herfst, dan zul je waanzinnig veel verschillende soorten paddenstoelen tegenkomen! Mijn doel was om de iconische rood-met-witte-stippen-paddenstoel - de vliegenzwam - te vinden en dit is zeker gelukt. Langs de route stonden er zóveel dat ik op een gegeven moment niet eens meer omkeek. Verder kwam ik nog vele andere soorten tegen, waaronder het bijzondere kleverige koraalzwammetje. Deze paddenstoel is knalgeel en heeft de vorm van koraal!
Het bos is groot en daarom kom je weinig mensen tegen tijdens de wandeling
Ondanks dat ik op een droge zondagmiddag én in Coronatijd deze wandeling maakte, vond ik het niet druk in het bos. Op de parkeerplaats was het redelijk vol, maar we konden nog een parkeerplekje vinden. Bij en rondom het beginpunt liepen aardig wat mensen, maar hoe verder je het bos inliep, hoe rustiger het werd. Onderweg zijn we maar een paar andere wandelaars tegengekomen. Heerlijk!
Over de wandeling van 7 kilometer hebben wij uiteindelijk iets meer dan 2 uur gedaan. Je loopt over onverharde wegen, door een glooiend landschap én ik wilde onderweg natuurlijk een aantal foto's maken en daarom liepen wij niet de gemiddelde 5 kilometer per uur. De lengte van de route vond ik precies goed: gewoon een fijne wandeling door een prachtig bebost natuurgebied voor een mooie zondagmiddag!
Startpunt van de leemkuilroute
De leemkuilroute start vanaf het restaurant 't Berghuis in Amerongen. Bij dit restaurant zijn ook parkeerplekken. Om deze te kunnen bereiken moet je een kort stukje door het bos rijden over een onverhard pad. Wanneer je navigeert naar Veenseweg 28 in Amerongen, rijd je er zo naartoe. Het beginpunt van de wandeling ligt naast het restaurant en ook eindigt de wandeling weer bij het restaurant.
De leemkuilroute is een prachtig diverse en rustige route
Praktische informatie over de leemkuilroute in Amerongen
Over de wandeling
De wandeling is zo'n 7 kilometer lang en je wandelt over een onverhard pad. Daarom is de wandeling geschikt voor iedereen die 2 Ã 3 uur in het bos kan lopen. De route leidt je door het prachtige Amerongse bos, waar honden zijn toegestaan. Het startpunt van de wandeling ligt bij restaurant 't Berghuis in Amerongen.
Locatie
Bereikbaarheid
Het startpunt van de wandeling is restaurant 't Berghuis in Amerongen en bij dit restaurant is een parkeerterrein aanwezig. Het restaurant is dus te bereiken met de auto, maar je moet wel een stukje door het bos over een onverharde weg rijden. Ook wandelend of met de fiets is het restaurant goed te bereiken.
Startpunt en parkeerplaats: restaurant 't Berghuis
Veenseweg 28
3958 ET Amerongen
3958 ET Amerongen
De route van deze wandeling vind je op de website van Staatsbosbeheer.
Meer lezen over mooie wandelingen in de natuur?