Wat te doen in Volendam? Dit zijn de 9 leukste tips voor een dagje uit

Iedere toerist die Nederland bezoekt slaat Volendam zeker niet over. Om de historische klederdracht, de pittoreske huisjes en de eeuwenoude vissersboten kun je in dit dorp namelijk niet heen. Het eeuwenoude vissersdorp voelt oer-Hollands aan, maar eerlijk is eerlijk: het is allemaal wel een beetje nep. Desondanks moet je Volendam als Nederlander gewoon een keer bezocht hebben! Wandelen over de Dijk, je visje beschermen tegen de meeuwen en een foto maken in Volendams kostuum: ik geef je de leukste tips voor een bezoekje aan Volendam. 

De Dijk is de meest toeristische straat van Volendam

Inhoudsopgave

  1. Slenteren over de Dijk
  2. Een foto laten maken in Volendams kostuum
  3. Het Volendams museum bezoeken
  4. Een wafel halen bij de poffertjeskraam op de Dijk
  5. Of een visje halen op de Dijk
  6. Kaas proeven bij de Cheese Factory
  7. Wandelen door 'het doolhof'
  8. Een souvenir kopen in een van de vele toeristische winkeltjes
  9. Bezoek ook Marken, Edam en Monnickendam

1. Slenteren over de Dijk

De Dijk is de plek waar het allemaal gebeurt in Volendam. Hier vind je de vishandels, de souvenirwinkels, de fotografen én natuurlijk de hordes toeristen. Slenter over de Dijk en bekijk de schattige huisjes, pak een terrasje aan het water en proef de Oudhollandse Volendamse sfeer!

2. Een foto laten maken in Volendams kostuum

Het stond al een lange tijd op mijn bucketlist, want hoe grappig is het om een foto in klederdracht te laten maken?! Super toeristisch natuurlijk, maar daarom des te leuker. Van tevoren reserveerde ik een plekje om zeker te zijn van onze originele familiefoto. Alleen bij het aantrekken van de kostuums liepen de tranen al over mijn wangen. Nadat we onszelf in de pakken hadden gehesen en elkaar keihard uitgelachen hadden, kregen we één voor één een attribuut: van een vis tot een mandje met kaas en van een bos tulpen tot een melkkan. Allemaal even lachen en *FLITS*: de meest originele en grappige familiefoto óóit was gemaakt. Na een half uurtje kun je vervolgens de print in het gewenste formaat ophalen.

Onze familiefoto in Volendams kostuum

3. Het Volendams museum bezoeken

Voor iedereen die even aan de toeristische poppenkast wil ontsnappen en op zoek is naar iets serieus, is er het Volendams Museum. Hier kun je meer leren over Volendam en haar geschiedenis. Dit kleine museum beschikt over een unieke en uitgebreide collectie schilderijen, tekeningen, sculpturen, aardewerk en kunstfotografie uit de periode 1800 tot heden.

4. Een wafel halen bij de poffertjeskraam op de Dijk

Ergens midden op de Dijk staat een poffertjeskraam die tevens héérlijke wafels verkoopt. De wafels zijn er zelfs zó lekker dat Thijs Haakman van de Poffertjesmobiel Haak de eerste editie van de wedstrijd Lekkerste Wafel 2016 heeft gewonnen. In de kraam kun je de wafels met verschillende toppings bewonderen. Ik ging voor een simpele versie: voor €2,50 kreeg ik een overheerlijke wafel met alleen wat suiker en een flinke dot slagroom.

Ik ging voor deze heerlijke wafel met een flinke toef slagroom

5. Of een visje eten op de Dijk

Geen fan van wafels? Dan moet je natuurlijk een visje scoren! Overal op de Dijk vind je vishandels waar lange rijen met toeristen voor staan. Wanneer je eenmaal je visje hebt bemachtigd, moet je goed oppassen dat een meeuw er niet met je snack vandoor gaat, want deze grote vogels grijpen de vis zo uit je hand! 

6. Kaas proeven bij de Cheese Factory

Kaasliefhebbers opgelet! Cheese Factory Volendam is een alles-in-één museum en kaaswinkel waar demonstraties en kaasproeverijen worden gehouden. Je leert er van alles over kaas: weet je bijvoorbeeld hoe kaas werd ontdekt? Of hoeveel liter melk is er nodig voor 1 kilo kaas? De Cheese Factory geeft je in inkijkje in het moderne productieproces van de bekende Hollandse Goudse kaas en natuurlijk valt er ook het een en ander te proeven!

De Dijk is de drukstbezochte straat, maar kijk ook zeker verder dan de Dijk

7. Wandelen door 'het doolhof'

De bekendste straat van Volendam is natuurlijk de Dijk, maar ook 'het doolhof' is erg leuk om te bekijken. Met het doolhof worden de eeuwenoude smalle zijstraatjes van de Dijk bedoeld. Ontsnap aan de drukke Dijk en verken het historische hart van het vissersdorp. 

8. Een souvenir kopen in een van de vele toeristische winkeltjes

In Volendam barst het van de toeristische souvenirwinkeltjes. Tulpensleutelhangers, klompen, bekers met een afdruk van een molen en ga zo maar door: je vindt het er allemaal. Super kneuterig natuurlijk, maar wel leuk om even rond te snuffelen. Mocht je uitgekeken zijn op al die toeristische prullaria, dan is er ook elke zaterdag een markt. Tussen 10.00 en 17.00 uur kun je hiervoor terecht in de Zeestraat. Je vindt er zo'n veertigtal kramen waar marktlieden hun verschillende waren in uitstallen!

9. Bezoek ook Marken, Edam en Monnickendam

Natuurlijk is Volendam hartstikke leuk om te bezoeken, maar het dorpje voelt meer als een poppenkast voor toeristen dan een authentiek vissersdorpje. Daarom is het een aanrader om ook de omliggende dorpjes te verkennen. Marken, Edam en Monnickendam zijn minder populair dan Volendam, maar in deze dorpjes zie je juist hoe het vroeger was. Vanaf Volendam kun je voor een paar euro de veerboot nemen naar Marken. In Monnickendam is de haven echt een aanrader. Hier vind je vele leuke terrasjes! 

De afstanden tussen de dorpjes zijn niet zo groot en dat maakt dat ze prima te combineren zijn. Je kunt natuurlijk met de auto van het ene dorpje naar de ander rijden, maar nog leuker is het om een E-chopper te huren! Ikzelf deed een E-chopper tour door Waterland waarbij ik ook langs Monnickendam kwam, maar je kunt ook een E-chopper tour door Marken, Volendam en Monnickendam doen!


De oer-Hollandse klompen mogen natuurlijk niet ontbreken in een dorp zoals Volendam

Praktische informatie voor een bezoek aan Volendam

Geopend

Alle winkels in Volendam mogen 7 dagen per week en op feestdagen open zijn en je kunt het nostalgische vissersdorp dus elke dag van het jaar bezoeken. 

LocatiesBereikbaarheid

Volendam ligt op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Amsterdam en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeerplaats rondom Volendam. Ikzelf zette mijn auto in het Marinapark. Dit is een van de grotere parkeerterreinen en je kunt er gratis je auto kwijt. Vanaf het Marinapark is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar de Dijk.

Reis je met het openbaar vervoer? Dan kun je vanaf Amsterdam Centraal de rechtstreekse bus naar Volendam pakken. Deze gaat elk kwartier en doet er ongeveer 40 minuten over.

Meer lezen over leuke dagjes uit in Noord-Holland?
Dit artikel bevat affiliate links