Nieuwe wandelschoenen kopen: met deze tips weet je waar je op moet letten

Wandelschoenen zijn misschien niet het meest fashionable item voor op reis, maar wel een onmisbaar item! Met goede schoenen krijg je geen zere voeten en kun je lange afstanden afleggen. Als fanatieke wandelaar ontkom je niet aan het moment dat je oude wandelschoenen zijn versleten en aan vervanging toe zijn. Of misschien heb je nog nooit fijne wandelschoenen gehad en wil je graag een paar gaan aanschaffen? Met de onderstaande tips weet je waar je op moet letten wanneer je nieuwe wandelschoenen gaat kopen en kom je straks thuis met het perfecte paar!

Ga je voor een hoog of laag model?

Bedenk waarvoor je de schoenen wilt gebruiken

Er zijn ontzettend veel soorten schoenen. Wil je een harde of zachte zool? Wil je een schoen die tot boven of onder je enkel komt? En van welk materiaal moeten de schoenen gemaakt worden? Wil je ze gaan gebruiken voor hikes door de ruige bergen of voor wandelingen in Nederland? Van tevoren is het daarom goed om te bedenken wat je wensen zijn.

Laat je adviseren

Natuurlijk is het erg makkelijk om de schoenen via internet bestellen, maar het is juist zo belangrijk dat je ze aan kan trekken. Misschien heb je wel 7 paar aan voordat je voelt dat je de juiste schoenen gevonden hebt. Daarnaast is het kopen van de schoenen in een fysieke winkel ook erg fijn, omdat het personeel je dan kan adviseren. Ze meten je voeten exact op en weten welke schoenen bij jou wensen aansluiten!

Ikzelf heb mijn wandelschoenen gekocht bij Antilope in Alblasserdam. Het is een kleine winkel, maar ze hebben een grote collectie en je wordt ontzettend fijn geholpen. Na mijn eerste bezoekje was ik er nog niet helemaal over uit welke schoen in nou het fijnste vond. De verkoopster raadde me aan om er gewoon even over na te denken en op een later moment nog eens te komen passen. Super fijn, want na mijn tweede passessie wist ik het meteen!

Andere winkels waar ze je kunnen adviseren over wandelschoenen, zijn bijvoorbeeld:
  • BD store in Middelburg
  • Bever (meerdere vestigingen)
  • De wandelfabriek in Apeldoorn
  • Kievit schoenen in Hengelo
  • Outdoor in Roosendaal
  • World of walking in Made
  • Zwerfkei Outdoor & Travel Centre in Woerden

Passen en verder passen

Elke voet en elke schoen is anders en daarom is het ontzettend belangrijk dat je de wandelschoenen aanpast. De ene vind je misschien te los zitten, de ander te strak of misschien voel je wel een vervelende naad? Zitten de schoenen niet meteen lekker, dan zijn dat niet de wandelschoenen voor jou. Je merkt het direct zodra je de perfecte schoenen hebt gevonden: je tenen kun je los bewegen, de schoenen geven je de gewenste ondersteuning en ze zitten overal fijn. 

Bij het passen van de schoen kun je op verschillende dingen letten. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je schuift in de schoenen, omdat je hierdoor blaren krijgt. Verder moet het buigpunt van je voet hetzelfde zijn als het buigpunt van de schoen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je voeten altijd dikker zijn na een lange tijd wandelen en moet je de schoenen dus niet te strak kopen. Verder mag de schoen nergens drukken, knellen of irriteren. Je tenen mogen niet de voorkant raken en ze moeten vrij in de schoen kunnen bewegen. Ook bij het afdalen mogen je tenen niet of nauwelijks de voorkant raken. Tot slot moet de schoen natuurlijk stevig om je voeten zitten. 

Ik raad je aan om sowieso waterdichte wandelschoenen te kopen

Pas de schoenen altijd met wandelsokken

Fijne wandelsokken zijn ook een must. Je moet geen vervelende naadjes voelen en ook moet de sok natuurlijk niet afzakken. Wanneer je eenmaal een fijne wandelsok gevonden hebt, is het belangrijk dat je de schoenen gaat passen met de wandelsokken. Deze sokken ga je uiteindelijk dragen tijdens het hiken en daarom moet de combinatie wandelsok en -schoen fijn zitten. Een normale sok kan nog wel eens wat dunner zijn dan een wandelsok, waardoor de schoen met de normale sok goed kan zitten maar met de wandelsok te strak. 

Het moment van passen

Ga niet ’s ochtends vroeg naar een winkel om de wandelschoenen passen, maar doe dat later op de dag. Je voeten zijn dan al lekker in beweging geweest en daardoor wat gezwollen. Verder kan het fijn zijn om op een doordeweekse dag te gaan, omdat het dan rustiger in de winkels is en de verkopers waarschijnlijk meer tijd voor je hebben.

Heb je oude wandelschoenen? Neem ze mee!

Heb je al eerder een paar wandelschoenen gekocht? Neem deze dan zeker mee naar de winkel. Je kunt dan aangeven wat je wel en niet fijn vond aan de schoenen. Daarnaast kunnen de verkopers zien hoe je loopt aan hoe de schoenen zijn gesleten en daarop inspelen bij het uitzoeken van de nieuwe schoenen. 

Laat je niet afleiden door het uiterlijk van de schoen

Eigenlijk moet je de schoenen met je ogen dicht passen en je niet laten afleiden door hoe de schoen eruit ziet. Wandelschoenen zijn nou eenmaal niet de allermooiste schoenen, maar dat is natuurlijk ook helemaal niet het doel! De schoenen moeten vooral lekker zitten en zorgen dat je die toffe hike zonder zere voeten kunt voltooien.

Probeer ook een halve maat kleiner en groter

Heb je fijne wandelschoenen gevonden? Probeer dan voor de zekerheid nog even een halve maat groter en een halve maat kleiner. Vaak is de goede maat wandelschoen een maat groter dan je gewone schoenen. Wandelschoenen worden dan ook vaak te klein gekocht. Een manier om de juiste maat te vinden is door het binnenzooltje uit de schoen te halen en er op te gaan staan. Je voet moet goed op het zooltje passen en minimaal 1 cm ruimte overhebben! 

Pas ook zeker verschillende merken en modellen schoenen

Goedkoop is duurkoop

Helaas zijn wandelschoenen vaak erg duur, maar bedenk dat goedkoop vaak duurkoop is. De meeste duurdere wandelschoenen zijn van betere kwaliteit en zitten daarom fijner. Heb je een paar schoenen gevonden die fijn zitten, maar niet zo duur zijn? Super! Het is natuurlijk niet zo dat alle goedkope wandelschoenen slecht zijn. 

Na het kopen: loop je schoenen in

Heb je eenmaal fijne schoenen gevonden, dan is het belangrijk dat je ze goed inloopt. Bij sommige winkels mag je de schoenen thuis testen en eventueel nog terugbrengen. Maak hier dan ook zeker gebruik van! Trek de schoenen binnenhuis aan, loop rondjes en loop de trap op en af. Zitten de schoenen nog steeds goed? Ga dan lekker naar buiten, maar begin niet met een wandeling van 15 kilometer!

Je nieuwe wandelschoenen meteen uitproberen? Lees dan ook deze artikelen over mooie plekken voor een wandeling: