Zandvlaktes, meren en naaldbomen op de Lommelse Sahara in België

Op zo'n 35 kilometer ten zuiden van Eindhoven lijkt het voor heel even of je je in de woestijn bevindt. Je staat er met je voeten in het zand: op de Lommelse Sahara. In het plaatsje Lommel in België vind je een bijzonder natuurgebied. Uitgestrekte zandvlakten, naaldbossen en meren zijn er het decor voor prachtige wandelingen. Niet gek dat deze plek in 2005 werd uitgeroepen tot 'allermooiste plek van Vlaanderen'.

Uitzicht over de Lommelse Sahara vanaf de uitkijktoren

Over de Lommelse Sahara

De Lommelse Sahara is een zand- en duinlandschap met een grootte van wel 193 hectare in de Belgische gemeente Lommel. In het midden van het natuurgebied ligt een meer dat wordt omringd door naaldbossen. Het natuurlandschap behoort tot het bosgebied 'Bosland'.

De Lommelse Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een kleine woestijn. Dit woestijnlandschap wordt afgewisseld door helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. 

Iets wat je misschien niet meteen zou denken, is dat het natuurgebied is ontstaan door menselijke activiteiten. Zo ontstond het meer door zandwinning tussen 1920 en 1925 en zorgde de uitwaseming van de vroegere zinkfabriek van Lommel-Werkplaatsen er tussen 1902 en 1940 voor dat alle planten verdwenen. Om verdere uitdijing te voorkomen, werden na de Tweede Wereldoorlog naaldbomen geplant. Met behulp van hagen van sprokkelhout (zogenaamde 'mutsaards') werd het proces van complete verzanding voorkomen. Hierdoor werd de zandvlakte in omvang tot de huidige 193 hectare teruggedrongen. Tegenwoordig staat het gebied bekend om de talloze watervogels en de exotische verwilderde zwarte zwanen die in het natuurgebied hun plekje hebben gewonnen.

De natuur is ontzettend divers in de Lommelse Sahara

Wandelen in de Lommelse Sahara

In het gebied zijn meerdere wandelingen van verschillende lengten uitgezet. De blauwe wandeling heeft een lengte van 3 kilometer, de oranje wandeling is 6 kilometer lang en de rode wandeling is 12 kilometer. Het startpunt van de wandelingen vind je bij de evenementenhal Soeverein. Vanaf hier staan de wandelingen duidelijk aangegeven met behulp van paaltjes.

Wil je wandelen met kinderen? Bij de blauwe route zul je onderweg meerdere speeltoestellen tegenkomen! Ga je voor een langere wandeling? Dan kan ik je aanraden goede schoenen aan te doen. Sommige stukken van het natuurgebied bestaan namelijk uit los zand en dit maakt dat het lopen af en toe best zwaar is. 

De uitkijktoren en zijn bijzondere design

Uitkijktoren 'De reus van Bosland'

Alle 3 de wandelingen hebben één gemeenschappelijk hoogtepunt: de 30 meter hoge uitkijktoren. Vanaf de top van dit bouwwerk heb je een waanzinnig uitzicht over de meren, bossen en de zandvlakte, maar om op de top te komen, zul je eerst de 144 treden moeten trotseren! 

De uitkijktoren heeft een opvallend en uniek design. De touwen die rond de toren zijn gedrapeerd, weerspiegelen het lijnenspel van de duinen in de Sahara. Wanneer je alle gebruikte touwen achter elkaar zou leggen, dan kom je op een totale lengte van wel 3,5 kilometer uit!

Door het open design van de toren, heb je onderweg en vanaf elke verdieping van het bouwwerk een prachtig uitzicht. Vind je de 30 meter net iets te hoog of red je het conditioneel niet tot de top? Geen zorgen, klim dan gewoon tot de eerste verdieping van de toren. Ook vanaf hier kun je genieten van de uitgestrekte natuur!

De uitkijktoren beklimmen is zeker de moeite waard

Praktische informatie over de Lommelse Sahara

Locatie


Bereikbaarheid

De Lommelse Sahara is gemakkelijk te bereiken met de auto. Je vindt het gebied op zo'n 35 kilometer ten zuiden van Eindhoven. Parkeren kun je gratis bij de evenementenhal Soeverein. Hier is tevens het startpunt van de wandeling.

Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan bus 58 of 713. Let wel op: dit zijn natuurlijk Vlaamse bussen. 

Parkeerplaats evenementenhal Soeverein + startpunt wandelingen
Sportveldenstraat 10
3920 Lommel (België)


Meer lezen over dagjes naar het buitenland?
Dit artikel bevat affiliate links