Dit zijn de 8 leukste dingen om te doen en zien in Utrecht

Utrecht is de perfecte stad voor een dagje of weekendje weg als je het mij vraagt. Het is een creatieve broedplaats van kunstenaars en ondernemers, veel van de prachtige stadskastelen zijn omgetoverd tot hippe horecagelegenheden en de oude opslagruimtes langs de werf zijn nu het decor van gezellige restaurants en hippe winkeltjes. En stap je op de fiets? Dan sta je binnen een half uurtje midden in de natuur tussen de prachtige kastelen en landgoederen! Omdat er zoveel te doen en zien is in Utrecht, deel ik hieronder mijn tips zodat je alles uit je bezoek aan Utrecht kunt halen!

Inhoudsopgave

  1. Slenter langs de Oudegracht
  2. Bezoek een van de vele musea
  3. Dineren bij Stan&Co
  4. Beklim of bekijk de Domtoren
  5. Bewonder de Oude Hortus
  6. Ga overdekt shoppen in Hoog Catharijne
  7. Bekijk de middeleeuwse Arbeiderswoningen
  8. Maak een rondvaart door de grachten

1. Slenter langs de Oudegracht

De Oudegracht stroomt dwars door de Utrechtse binnenstad en langs het water staan vele oude koopmanshuizen. Aan deze gracht vind je ook het kleinste huisje van Utrecht! Het piepkleine grachtenpandje, nummer 133, dateert uit de 14e eeuw. In die tijd waren veel Utrechtse panden van hout. Later werden de huizen versteend, omdat dit beter tegen brand bestand is. Aan de zijkant van nummer 133 is het houten skelet nog zichtbaar, maar de voorgevel is inmiddels wel versteend.

Aan de Oudegracht vind je nog meer bijzondere gebouwen, zoals het opvallende gele gebouw de 'Winkel van Sinkel'. Naast de opvallende gele kleur van het gebouw, valt het gebouw ook op door de 4 gietijzeren vrouwenbeelden. Vanaf 1840 was de 'Winkel van Sinkel' een warenhuis, maar tegenwoordig kun je er lekker eten en dansen.

De Oudegracht

2. Bezoek een van de vele musea

In Utrecht zijn meerdere musea te vinden. Zo leer je in het Centraal Museum alles van de kunstschatten van de stad en ook kun je er Nijntje bekijken! Een deel van het Centraal Museum bestaat namelijk uit het Nijntje museum. Ook vind je er het Rietveld Schröderhuis.

Een ander bekend Utrechts museum is Spoorwegmuseum. Hier ontdek je alles over de ontwikkeling van de spoorwegen. Het Spoorwegmuseum is ook een aanrader om te bezoeken met kleine kinderen, omdat een deel van het museum isw ingericht als pretparkattractie!

3. Dineren bij Stan&Co

In Utrecht vind je ontelbaar veel leuke restaurantjes en hippe cafeetjes, dus er eentje kiezen kan best lastig zijn! Ikzelf reserveerde een tafeltje bij het hippe Stan&Co aan de Ganzenmarkt. Op de kaart staan vooral gerechten van de grill en burgers, maar ook voor een verkoelend (alcoholisch) drankje kun je er terecht.

De Stan's Burger is een dikke aanrader

4. Beklim of bekijk de Domtoren

Het meest kenmerkend voor de skyline van Utrecht is de Domtoren. Van de buitenkant is het een mooie toren, maar het uitzicht vanaf de toren is ook schitterend. Het beklimmen van de ruim 112 meter hoge Domtoren is een echte aanrader, maar wel vermoeiend: je moet namelijk 465 treden beklimmen om uiteindelijk van het uitzicht te kunnen genieten! Onderweg kun je op elke verdieping stoppen om de prachtige oude ruimtes te bekijken. Een goede conditie is dus een must voor het beklimmen van de toren, maar gelukkig kun je na afloop uitrusten bij één van de vele gezellige cafeetjes en restaurants die rondom de Dom gelegen zijn.

5. Bewonder de Oude Hortus

De Oude Hortus is onderdeel van het Universiteitsmuseum Utrecht en is een oase van rust. Je vindt hier veel bijzondere planten, mooie wandelpaden en gave gebouwen. Je zou even vergeten dat je je in het centrum van een drukke stad bevindt! Een kaartje voor de Oude Hortus kost je €2,50. Maar let top: het Universiteitsmuseum en de Oude Hortus zijn gesloten wegens verbouwing en in 2022 weer geopend.

6. Ga overdekt shoppen in Hoog Catharijne

Hoog Catharijne is Utrechts overdekte shopping mall, gelegen aan de rand van het centrum. Hier kun je zeven dagen per week terecht bij meer dan 90 winkels. Je vindt er bekende modeketens, kleine boetieks en gezellige restaurants. De ideale plek om een regenachtige dag door te brengen!

Het moderne overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne

7. Bekijk de middeleeuwse Arbeiderswoningen

In de wijk rondom het Universiteitsmuseum staan een aantal middeleeuwse arbeiderswoningen. Het leukste is om een rondje te lopen langs de kleine huisjes en de smalle straatjes en verscholen hofjes van deze buurt te verkennen!

8. Maak een rondvaart door de grachten

Een ontzettend leuke - maar wel héle toeristische - manier om Utrecht te verkennen, is per rondvaartboot! Je kunt zelf kiezen of je 1 uur of 1,5 uur wilt varen, stapt in de overdekte boot en laat je lekker rondvaren over de grachten van Utrecht. Je zult onder andere langs de oude werven en kelders in het centrum varen, maar ook kom je net buiten het centrum. Ikzelf voer met de Schuttevaer een uurtje door Utrecht en dit koste me €13,95. Opstappen doe je midden in het centrum, aan de Oudegracht.

Liever zelf de stad per boot verkennen? Je kunt bijvoorbeeld ook een kano of waterfiets huren en zelf op avontuur gaan!

Ontdek Utrecht vanaf het water met een rondvaartboot

Praktische tips voor een bezoek aan Utrecht

Verplaatsen in de stad

In het centrum kun je je het beste lopend verplaatsen. Alle bezienswaardigheden, winkels en restaurantjes liggen dicht bij elkaar. Wil je je verplaatsen naar buiten de stad? Dan kun je het beste een OV-fiets of de bus pakken.

Locatie

Bereikbaarheid

Utrecht is goed te bereiken met de auto, maar het centrum is (bijna) niet toegankelijk voor auto's. Parkeer je auto daarom in een van de parkeergarages van Jaarbeurs en loop in ongeveer 15 minuten naar het centrum.

De makkelijkste manier om naar Utrecht af te reizen, is per trein. Utrecht is natuurlijk hartstikke centraal gelegen in Nederland en dat maakt dat de stad vanuit heel Nederland goed te bereiken is. Vanaf centraal station sta je zo in hartje Utrecht of blijf hangen rondom het station en bezoek het overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne.

Meer lezen over Nederlandse steden?