De noordelijkste kolonie flamingo's spotten op de grens met Duitsland

Denk ik aan wilde flamingo's, dan denk ik aan Curaçao. Maar wist je dat op de grens van Nederland en Duitsland - vlakbij het Achterhoekse plaatsje Groenlo - ook flamingo's leven?! Je hoeft dus helemaal niet ver van huis om de exotische vogelsoort te spotten! In het Zwillbrocker Venn, dat nét in Duitsland ligt, strijken ieder jaar weer zo'n 40 flamingo's neer. Het is de meeste noordelijke broedplaats in Europa!

Het Zwillbrocker Venn is niet alleen de broedplaats van flamingo's, ook herbergt deze ven de grootste kokmeeuw kolonie van Duitsland. Er zijn zo'n 16.000 meeuwen geteld en dat maakt dat je het geluid van de meeuwen al vanaf ver hoort.

In de verte staan de flamingo's. Helaas te ver om goed vast te leggen!

Wandelroute

Er is een mooie wandelroute van zo'n 6 kilometer om het Zwillbrocker Venn. Langs de route zijn meerdere uitkijkpunten waar je de flamingo's kunt spotten. Grote kans dat de flamingo's erg ver weg staan, dus neem zeker je verrekijker mee als je deze in bezit hebt! De route is duidelijk aangegeven met bordjes.

Naast wandelen, kun je ook erg mooi fietsen in de omgeving. Wanneer je Zwillbrock inrijdt, stopt het asfalt en waan je je midden in de natuur.

Rond het ven loop je in de bossen

Parkeren en het startpunt

Wanneer je vanuit Nederland naar Zwillbrock rijdt, vind je net na de grens Hotel Zum Kloppendiek aan je rechterhand. Vanaf hier start de wandelroute en hier vind je tevens ook P1, waar je gratis kunt parkeren. Er zijn hier echter maar een paar plekjes, maar iets verderop vind je P2. Hier zijn voldoende plekken en vanaf P2 is het een paar minuutjes lopen naar Hotel Zum Kloppendiek en het startpunt van de wandelroute. Ook is er een bezoekerscentrum bij P2.

Bezoek de Zwillbrocker Venn tussen maart en juli

De beste tijd om de flamingo's te spotten is tussen maart en juli. In de winter vertrekken de vogels namelijk richting de slikgebieden in Zeeland omdat deze niet dichtvriezen.

De route is duidelijk aangegeven

Dit artikel bevat affiliate links