Zonovergoten Valletta op Malta: dit wil je doen en zien tijdens je stedentrip

Malta is wat mij betreft een heerlijke Europese zonbestemming! De honingkleurige gebouwen en het felblauwe water maken dat je er meteen een vakantiegevoel ervaart. De hoofdstad van het eiland, Valletta, is al 2 keer uitgeroepen tot dé culturele hoofdstad van Europa! Deze titel heeft de stad te danken aan de rijke cultuur en historische bezienswaardigheden. Daarom wil je deze stad zeker niet missen tijdens jouw vakantie op Malta!

Inhoudsopgave

  1. Struinen door de honingkleurige straatjes
  2. Wandelen door de Upper Barrakka gardens
  3. De Sint-John's Co-Cathedral bewonderen
  4. Fort Sint Elmo en het azuurblauwe water bekijken
  5. Sacra Infermeria bekijken
  6. De kanonschoten van Saluting Battery horen
  7. Een bezoekje brengen aan Nationaal Archeologisch Museum
  8. Bieb il-Belt: door de stadspoort wandelen
  9. De enorme Tritons' fontein bekijken
  10. De restanten van het Royal Opera House bekijken
  11. Bezichtig het paleis van de Grootmeester
  12. Shoppen in Republic street: de autovrije hoofdstraat
Op Malta vind je vooral karakteristieke honingkleurige gebouwen

1. Struinen door de honingkleurige straatjes

Malta staat bekend om haar honingkleurige gebouwen en dat zorgt ervoor dat het eiland soms een beetje Arabisch aanvoelt. Ook Valletta bestaat enkel uit de karakteristieke kalkstenen bebouwing. De stad bestaat uit vele smalle steegjes waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Let wel op: het centrum kent aardig wat hoogtemeters, waardoor het soms best klimmen is!

2. Wandelen door de Upper Barrakka gardens

De Upper Barrakka gardens waren misschien wel mijn favoriete plek in Valletta. De bladeren van de talloze bomen die er staan bieden namelijk veel schaduw. En dat is lekker, zeker omdat de zon erg vaak schijnt in Valletta! Loop je onder de poorten op onderstaande foto door, dan heb je een waanzinnig uitzicht op de Drie Steden en de grand harbour. Ook zie je vanaf het balkon meerdere kanonnen staan. En deze worden nog echt gebruikt! Zie daarvoor punt 6 van dit artikel. 

De Upper Barrakka Gardens is een fijne, schaduwrijke plek

3. De Sint-John’s Co-Cathedral bewonderen

De Sint-John's Co-Catherdral, ofwel de Sint-Janscokathedraal, is een rijke versierde, 16-eeuwse kathedraal in hartje Valletta. De kathedraal is versierd in barok stijl en je vindt er het beroemde schilderij 'de onthoofding van Johannes de Doper' van Caravaggio.

4. Fort Sint Elmo en het azuurblauwe water bekijken

Vroeger gaven Fort Sint Elmo met bijbehorende stadsmuren bescherming aan de stad. Tegenwoordig zit het Maritiem Museum in het fort gevestigd, worden er tours gegeven over de restanten van het fort en kun je er wat leren over de geschiedenis van Valletta. Valletta kent namelijk een rijk oorlogsverleden en beroemde veldslagen. Maar bovenal heb je vanaf het fort een waanzinnig uitzicht op de zee en de hoofdstad!

De kleur van het water is toch fantastisch?

5. Sacra Infermeria bekijken

La Sacra Infermeria, ofwel Het Heilige Hospitaal, is een van de meest imposante gebouwen van Valletta. Dit ziekenhuis dat in 1574 is gebouwd, was het meest revolutionaire ziekenhuis van ons continent! De apothekers die in het gebouw woonden hebben namelijk een aantal baanbrekende, maar soms ook ietwat vreemde behandelingen uitgevonden. Zo bedachten ze om honing te gebruiken voor het verzorgen van wonden en serveerden ze maaltijden op zilveren borden om het verspreiden van bacteriën tegen te gaan. Met een lengte van ruim 150 meter was de hoofdzaal van La Sacra Infermeria de langste van Europa. Tegenwoordig kun je een tour door het gebouw maken.

6. De kanonschoten van Saluting Battery horen

Niet schrikken als je ineens schoten hoort tijdens je bezoek aan Valletta! Iedere maandag tot en met zaterdag vindt namelijk tussen 12.00 uur en 13.00 uur de Saluting Battery plaats bij de Upper Barrakka gardens. Dit wil je meemaken! Het begint met een korte ceremonie met uitleg en muziek en wordt afgesloten met de spectaculaire kanonschoten. Kijkend naar dit spektakel geniet je ook nog eens van een prachtig uitzicht op het felblauwe water, de Drie Steden en de grand harbour. 

Vanaf de Upper Barakka gardens heb je zicht op de kanonnen en de grand harbour

7. Een bezoekje brengen aan het Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum is een van de belangrijkste musea van Malta. Het museum is gevestigd in Auberge de Provence aan de hoofdstraat, Republic Street, van Valletta. Auberge de Provence is gebouwd in 1574 en is ontworpen door de Maltese architect Geralomo Cassar. In het museum zijn vele archeologische vondsten uit de geschiedenis van Malta te vinden. De museumstukken dateren van de prehistorie tot en met de late Middeleeuwen.

8. Bieb il-Belt: door de stadspoort wandelen

Bieb il-Belt is de poort aan de ingang van de stad. De huidige poort, inmiddels de vijfde die op deze plek heeft gestaan, werd tussen 2011 en 2014 gebouwd en is ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano. Wanneer je met de bus arriveert bij Valletta, wandel je door deze poort het sfeervolle centrum binnen!

9. De enorme Tritons' fontein bekijken

Kom je aan met de bus, dan word je verwelkomd door de imposante Tritons' fontein. Hij staat namelijk net buiten de stadspoort van Valletta. Op de fontein staan drie bronzen Tritons die een groot bassin omhoog houden.

Wanneer je met de bus arriveert word je verwelkomt door deze fontein

10. De restanten van Royal Opera House bekijken

Het Royal Opera House, ook bekend als het Royal Theatre, was een operahuis en een locatie voor podiumkunsten in Valletta. Wanneer je door de stadspoort de hoofdstraat van de stad in wandelt, loop je vanzelf langs de restanten van het imposante gebouw. Het gebouw is in 1873 verwoest door een brand, is daarna hersteld maar werd in de Tweede Wereldoorlog opnieuw verwoest.

11. Bezichtig het paleis van de Grootmeester

Het Grootmeesterspaleis werd in 1571 gebouwd en huisvest het kantoor van de President van Malta. Daarnaast was het van 1921 tot 2015 ook de vergaderplaats van het Parlement van Malta. Een van de belangrijkste kamers is de wandtapijtkamer, en ook zijn er mooie schilderingen te bewonderen.

12. Shoppen in Republic street: de autovrije hoofdstraat

Ben je de stadspoort doorgewandeld? Dan kom je uit in de autovrije hoofdstraat van Valletta: Republic street. Dit is dé winkelstraat van Malta, dus als shopliefhebber mag je deze echt niet missen! Naast leuke winkels vind je ook een aantal mooie pleinen aan deze straat, zoals Great Siege Square. Hier kun je het gerechtsgebouw in Romeinse stijl bezichtigen. Ook Palace Square ligt aan Republic street. Hier vind je het schitterende paleis van de Grootmeester. 

In de hoofdstraat vind je een aantal leuke winkels

Praktische informatie voor een bezoek aan Valletta

Overnachten op Malta

Ik verbleef in dit leuke Airbnb appartementje in Msida: erg centraal gelegen en dus ideaal voor leuke uitstapjes! Ook op Booking.com vind je vele leuke appartementen en hotels. Het handigste is om voor een centraal gelegen accommodatie te gaan, rondom Valletta.

Kosten voor een reis naar Malta

Malta is een relatief goedkoop Europees land. Mocht je mijn exacte uitgaven tijdens mijn 8 dagen Malta willen weten; ik schreef een artikel over hoeveel 8 dagen Malta in de zomer in totaal kostte. Inclusief vlucht, accommodatie, uitstapjes, vervoer op het eiland én eten en drinken. Lees leest 'm hier.

Vervoer op Malta

Malta heeft een oppervlakte van 316 vierkante kilometer en daarmee zijn alle leuke plekjes op maximaal een uur rijden vanaf de hoofdstad, Valletta. Er rijden veel bussen die je over heel Malta en Gozo kunnen brengen. De bussen komen niet altijd op tijd en soms komt een bus helemaal niet of zit hij vol. Houd hier dus rekening mee.

Ik kocht de Tallinja Card (7 days) waarmee je 7 dagen lang onbeperkt met de bus kunt reizen. Aanrader! Deze kost €21 en is aan te koop in kiosken of bij grote (bus)stations. De kaart werkt hetzelfde als een OV-chipkaart: je scant hem wanneer je de bus in- en uitstapt.

Een huurauto zou ik niet aanraden, omdat het op veel plekken haast onmogelijk is om te parkeren. De Maltees parkeert zijn Smart dan ook dwars tussen 2 geparkeerde auto's in. Daarnaast is het verkeer redelijk chaotisch en daarom zou ik de - tevens veel goedkopere - bussen aanraden.


Locaties

Bereikbaarheid

Malta is een dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee onder Italië. Er zijn verschillende vliegmaatschappijen die je in een kleine 3 uur naar het eiland brengen. Ik vloog in juni en juli met Transavia en betaalde hiervoor €120, exclusief ruimbagage.

Dit artikel bevat affiliatie links