Wat te doen in kleurrijk, onontdekt Ljubljana: 10 tips voor een unieke stedentrip

Tijdens mijn roadtrip door Oostenrijk, Italië en Slovenië bezocht ik het onontdekte Ljubljana. De Sloveense hoofdstad is geen populaire toeristische stedentripbestemming en daarom juist zo ontzettend leuk! De pastelkleurige gebouwen en de turquoise rivier de Ljubljanica sieren het oude centrum, aan hippe boetiekjes en gezellige terrassen geen gebrek en het eeuwenoude kasteel vertelt de geschiedenis van de stad. Kortom: deze stad is een ontzettend goede optie voor een unieke Europese stedentrip!

Een stedentrip naar het kleurrijke Ljubljana is een absolute aanrader

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië, een land in Midden-Europa. De wegen zijn er netjes onderhouden, de voorzieningen zijn goed en qua natuur vond ik Slovenië erg op Oostenrijk lijken. Dit is natuurlijk niet heel gek, want Oostenrijk is het noordelijker gelegen buurland van Slovenië!

In Slovenië wordt Sloveens gesproken. Daar kon ik zelf niet veel van maken, maar gelukkig kom je met Engels een heel eind. Het land behoort tot de EU en daarom kun je er gewoon vrij heen reizen en wordt er betaald met de euro. Qua eten en drinken is Slovenië een stuk betaalbaarder dan Nederland en ook zijn overnachtingen een stukje goedkoper. Daarom is Ljubljana ook de ideale bestemming voor een reiziger met een klein budget.

De stad is compact, maar dat betekent niet dat er weinig te doen en te zien is. Ik ben ontzettend verrast tijdens mijn eendaagse bezoekje aan Ljubljana en daarom deel ik graag mijn tips met je!

Inhoudsopgave

  1. Bezoek de felroze Franciscanenkerk
  2. Slenteren over de Drievoudige brug: Tromostovje
  3. Lokaal shoppen op de Centrale Markt
  4. Het uitzicht bewonderen vanaf het kasteel
  5. Het Ljubljanski Grad bezoeken
  6. Wandelen over de Dragon Brigde
  7. Shoppen in de hippe boetiekjes
  8. Wandelen door het gezellige centrum
  9. Tot rust komen in Tivoli Park
  10. Een drankje doen aan de Ljubljanica

1. Bezoek de felroze Franciscanenkerk

Je kunt er niet omheen: middenin de stad op het Prešerenplein staat een opvallend, knalroze gebouw. De Sloveense naam voor het opvallende bouwwerk is de ‘Frančiškanska cerkev' en het is een van de bekendste kerken van de stad. De roze kleur staat symbool voor de Franciscaanse kloosterorde.

Het lijkt alsof heel Lubljana rondom de opvallende kerk is gebouwd en daarom zul je dit bouwwerk niet snel missen tijdens je bezoek aan de stad. De kerk is helaas niet altijd open voor bezoekers, maar mocht je wel naar binnen kunnen, dan zou ik dit zeker doen! De Franciscaanse kerk is namelijk versierd naar de barokke stijl.

Links op de foto zie je de felroze Franciscanenkerk

2. Slenteren over de Drievoudige brug: Tromostovje

De Tromostovje, in het Nederlands de 'Drievoudige brug', is de naam voor de drie bruggen die over de Ljubljanica rivier lopen. Dit bouwwerk is ontworpen door de beroemde Sloveen: Jože Plečnik. Hij was een Sloveense architect, die gebouwen in Wenen, Praag en Belgrado heeft ontworpen, maar heeft bovenal zijn stempel gedrukt op zijn geboortestad: Ljubljana! 

3. Lokaal shoppen op de Centrale Markt

In Ljubljana is het alle dagen markt! Op de Centrale Markt kun je terecht voor een breed scala aan groeten, fruit en kruiden. Daarnaast vind je er Sloveense specialiteiten en andere voedingswaren. De beroemde markt, die bestaat uit twee verdiepingen, is ontworpen door de eerdergenoemde Jože Plečni. Renaissancistische invloeden zijn duidelijk zichtbaar, zoals het dak dat is opgebouwd uit betonnen tegels. Kenmerkend aan het marktcomplex is het gat. Hier had eigenlijk een brug moeten komen, maar deze plannen zijn nooit uitgevoerd.

Je boodschappen doe je het beste op de Centrale Markt

4. Het uitzicht bewonderen vanaf het kasteel

Een van de letterlijke hoogtepunten van de stad is het Ljubljanski Grad. Dit kasteel ligt op een heuvel en torent daarom boven de stad uit. De klim ernaartoe is pittig - zeker wanneer het er 30 graden Celsius is, zoals tijdens mijn bezoekje - maar echt de moeite waard. Het middeleeuwse kasteel is namelijk prachtig en het uitzicht vanaf de heuvel op de stad ook! Mocht je de pittige klim willen overslaan, er is ook een treintje dat je naar boven kunt brengen. Met de Ljubljana Card kun je gratis gebruik maken van dit treintje, anders kost een enkeltje €4 per persoon.

Vanaf de heuvel waarop het kasteel ligt, heb je een mooi zicht over Ljubljana

5. Het Ljubljanski Grad bezoeken

Het uitzicht vanaf de heuvel is prachtig, maar als je er dan toch bent, is een bezoekje aan het kasteel ook erg leuk. Je kunt de toren beklimmen, er zijn wisselende exposities te bewonderen en je leert er over de geschiedenis van de stad en het bouwwerk. Een ticket kost €10. Het is ook mogelijk om een tour met een gids te maken.

6. Wandelen over de Dragon Brigde

De draak is hét symbool van de Sloveense hoofdstad. Daarom vind je op de hoeken van de Dragon Bridge standbeelden van deze wezens. De brug is een van de kermerkende plekken van de stad, door de vier iconische draken die over de straten en de voorbijlopende mensen waken. De brug ligt in het verlengde van de Centrale Markt en daarom zijn deze twee bezienswaardigheden goed te combineren.

Je kunt de toren van het kasteel van Ljubljana beklimmen

7. Shoppen in de hippe boetiekjes

Ljubljana is een echte studentenstad en dat merk je! Aan gezellige terrasjes is zeker geen gebrek en ook zijn er volop leuke winkels aanwezig: kleine boetiekjes met unieke producten, vintage winkels en natuurlijk ook de grote ketens. 

8. Wandelen door het gezellige centrum

Het centrum van Ljubljana vond ik ontzettend leuk. Pastelkleurige gebouwen, oude lantaarnpalen en fleurige bloembakken sieren het straatbeeld. Op de grond liggen geen saaie, grijze betontegels, maar schattige klinkertjes. Het turquoise water uit de Ljubljanica rivier maakt het plaatje helemaal compleet!

Het centrum van Ljubljana is ontzettend kleurrijk

9. Tot rust komen in Tivoli Park

Het grootste park van Ljubljana is het Tivoli Park. Naast veel groen, vind je hier tevens landhuis Cekin: een mooi gebouw dat nu dient als decor van het museum van de hedendaagse geschiedenis, maar vroeger werd ingezet als tijdelijk verblijf voor een paar belangrijke personen.

Het park grenst aan het centrum van de stad en daardoor wandel je er gemakkelijk naartoe. Het is een fijne plek voor een pauze en het ideale plek voor een lekkere picknick.

10. Een drankje doen aan de Ljubljanica

Ik noemde het al eerder: door de stad stroomt het turquoise water van de Ljubljanica rivier. Op de kades staan gezellige, authentieke en vooral kleurrijke huizen waarin zich gezellige cafés en restaurants gevestigd hebben. Ook aan terrasjes is er zeker geen gebrek! Een fijne plek om even een pauze te nemen. 

Langs de rivier vind je de leukste terrasjes

Praktische informatie voor een bezoek aan Ljubljana

Overnachten in Ljubljana

Ikzelf verbleef op camping Šobec, op zo'n 50 kilometer van de stad (geen dikke aanrader), maar in Ljubljana zelf zijn natuurlijk genoeg accommodaties te vinden. Op Booking.com vind je bijvoorbeeld meer dan 1000 hotels en appartementen, variërend in prijs. Ook kun je via Airbnb naar een fijne accommodatie zoeken.

Vervoer in de Ljubljana

Het centrum van de stad is compact en daarom perfect te voet te verkennen. Mocht je wel van het openbaar vervoer gebruik willen maken, dan is de Ljubljana Card misschien een optie. Voor een kaart voor 48 uur betaal je €39 en dan kun je gratis in meer dan 20 toeristische attracties, gratis met het openbaar vervoer reizen, gratis een stadstour met gids maken, gratis in het treintje naar het kasteel, gratis de toeristen cruise over de rivier maken én gratis een fiets huren voor 4 uur.

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd voor Slovenië is juni tot en met augustus. Het kleine stukje van het land dat aan de Adriatische Zee grenst, heeft warme zomers en milde winters. In de rest van het land zijn de winters redelijk streng. De meeste regen valt er in het najaar en daarom zijn het voorjaar en de zomer de beste seizoenen om Slovenië te ontdekken. Maar als je je lekker warm aankleed, kan een stedentrip Ljubljana ook prima in de koudere maanden!

Locaties


Bereikbaarheid

Ikzelf was met de auto naar Slovenië afgereisd. Vanaf Utrecht is het 1200 kilometer rijden naar Ljubljana. Een aardig stukje, maar te doen! Zeker wanneer je Slovenië opneemt in een roadtrip. 

Je kunt ook het vliegtuig nemen naar Ljubljana. Met Transavia vlieg je al vanaf €35 naar de Sloveense hoofdstad! Voor €4,10 kun je vervolgens de bus nemen naar het centrum van Ljubljana. Mocht je na je bezoekje aan de stad Slovenië verder willen verkennen, dan kun je gemakkelijk en zonder verborgen kosten een auto huren bij Sunny Cars.


Meer lezen over Slovenië?