Planning en route: 3 weken Europa roadtrip door Oostenrijk, Italië en Slovenië (incl. campings)

Een roadtrip door Europa maken is te gek! Ons continent heeft namelijk zoveel te bieden: van ruige berglandschappen tot romantische steden. Europa leent zich daarom pérfect voor een mooie autorondreis. Ik maakte in de zomer van 2018 een roadtrip van 3 weken door Oostenrijk, Italië en Slovenië met de caravan. Ideaal voor bijvoorbeeld de zomervakantie!

Deze roadtrip is fantastisch als je van natuur houdt

Ik begon de reis in Oostenrijk. Hier bezocht ik fantastische watervallen, schattige bergdopjes, de toffe stad Innsbruck, maakte ik geweldige bergwandelingen door de Alpen én ging ik skiën op de Hintertuxer Gletscher. De volgende stop was Italië! Ik bezocht Venetië, genoot van de Italiaanse zon en at heerlijke pizza's. Vervolgens was het de beurt aan een (voor mij) nieuw land: Slovenië! Ik stond met de caravan middenin een bos, bewonderde het azuurblauwe water van het meer van Bled, wandelde door een prachtige kloof en bracht een bezoekje aan de kleurrijke hoofdstad van het land. Kortom: deze roadtrip barst van fantastische natuur, maar bevat daarnaast ook 3 hele toffe steden.

Over deze roadtrip

  • Aantal landen: 3
  • Aantal weken nodig: 3
  • Vervoersmiddel: auto, camper of motor
  • Accommodaties: campings
  • Leuk met kinderen? Ja!
  • Bevat een leuke afwisseling van natuur en steden

Op de interactieve kaart hieronder vind je de route die je aflegt. Vanuit Nederland rijd je allereerst naar Oostenrijk. Vervolgens rijd je door naar Italië en tot slot reis je verder naar Slovenië. 



Dag 1-10: Heenreis en Oostenrijk

Camping Natürlich Hell in Fügen

Het eerste deel van de reis bracht ik door op de prachtige camping Natürlich Hell in Fügen in Oostenrijk, op zo'n 940 kilometer van Utrecht. Deze camping ligt in een prachtige, groene regio en is van alle gemakken voorzien. Het sanitair is ontzettend luxe en de camping is mooi aangelegd. Ook is er een klein winkeltje en een restaurant op het terrein aanwezig.

Let op: vergeet van tevoren geen vignet voor Oostenrijk te kopen. Dit kan bij een ANWB winkel of in de online ANWB-shop.

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

Rondom de camping zijn ontzettend veel mooie plekjes te vinden en daarom is het fijn om iets langer dan een week op camping Natürlich Hell door te brengen. 

1. Wandelen bij de Krimml watervallen

De Krimml Watervallen met een valhoogte van 380 meter zijn gelegen in het nationale park Hohe Tauern. De ongerepte natuur in het park bestaat uit hoge bergtoppen, gletsjers, watervallen en bergmeren en is daarom erg indrukwekkend!

Via een mooie panoramaweg bereik je de top van watervallen. Vanaf de parkeerplaats kom je na een wandelroute van ongeveer een kwartier bij de onderste waterval. Vervolgens kun je met een slingerend en stijgend pad van ongeveer 4 kilometer tot aan de top van het natuurverschijnsel klimmen. De wandeling is best pittig, maar zeker de moeite waard dankzij de prachtige uitzichten!

Vanaf de camping is het 54 kilometer (zo'n 58 minuten) rijden naar de Krimml watervallen.


Dit natuurfenomeen is waanzinnig!

2. Skiën in de zomer op de Hintertuxer Gletscher

De Hintertuxer Gletscher is een van Europa's grootste gletsjer-skigebieden waar het hele jaar door geskied en gesnowboard kan worden en daarom bracht ik - als wintersportfanaat - een bezoekje aan dit skigebied in hartje zomer. Wat een ontzettend toffe ervaring om in de zomer te skiën, zeg! Wanneer je vroeg aan je skidag begint, is de sneeuwconditie nog prima. Wil je meer informatie over skiën op de Hintertuxer Gletscher? Lees dan even dit uitgebreide artikel.

Mocht je geen fan zijn van skiën, dan is het ook een aanrader om naar Hintertux af te reizen om daar vervolgens heerlijk te wandelen in de bergen (en de sneeuw). Ook is het mogelijk om een toffe tocht door de gletsjer te maken.

Vanaf de camping is het 43 kilometer (zo'n 45 minuten) rijden naar de Hintertuxer Gletscher.


Skiën in de zomer moet je écht een keer doen als wintersportfanaat

3. Wandelen door de bergen bij Söll

Söll is het plaatsje waar ik ieder jaar kom om te wintersporten en daarom leek het mij leuk om het gebied eens in de zomer te bekijken! Vanuit Söll ga je met de gondel omhoog waarna je heerlijk door de bergen kunt wandelen. Voor kinderen is er op de berg het avonturenpark Hexenwasser. Zoek je een leuk restaurantje in Söll om neer te ploffen na een dag in de bergen? Dan is Auf da Mühle een echte aanrader!

Vanaf de camping is het 41 kilometer (zo'n 32 minuten) rijden naar Söll.

Bij Söll kun je heerlijke wandelingen over de alpenweides maken

4. Innsbruck ontdekken

Op zo'n driekwartier rijden van de camping ligt de stad Innsbruck. Deze middeleeuwse stad wordt omgeven door bergen en schattige straatjes sieren het straatbeeld. Ook staat er een rij opvallende, gekleurde panden langs de rivier de Inn. Een rondje lopen door het gezellige oude centrum is zeker een aanrader en vergeet ook niet om op een terrasje neer te ploffen voor een heerlijk bord vol kaiserschmarrn!

Vanaf de camping is het 44 kilometer (zo'n 36 minuten) rijden naar Innsbruck.

Deze leuke gekleurde panden vind je in Innsbruck

5. Leuke dorpjes zoals Gerlos en Rattenberg bezoeken

Oostenrijk staat bekend om haar schattige bergdorpjes en daarom is het een aanrader om er een paar te bezoeken tijdens je roadtrip. Zelf vond ik het gekleurde stadje Rattenberg erg leuk en ook het bekende wintersportdorp Gerlos is tof om te bezoeken.

Vanaf de camping is het 33 kilometer (zo'n 34 minuten) rijden naar Gerlos en 16 kilometer (zo'n 15 minuten) rijden naar Rattenberg.

Deze huisjes staan in het knusse stadje Rattenberg

Dag 11-14: Italië

Camping Agriturismo Biologico La buona terra in Cervarese Santa Croce

De volgende stop tijdens deze rondreis was camping Agriturismo Biologico La buona terra in Cervarese Santa Croce. Een prachtige, groene en kleinschalige camping mét zwembad. Voor mij was dit de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Venetië. Vanuit het Oostenrijke Fügen is het 381 kilometer rijden naar het Italiaanse Cervarese Santa Croce. Hier doe je zo'n 5 uur over. 

Bezienswaardigheden in Italië

1. Venetië

De voornaamste reden dat ik naar Italië afreisde was omdat ik de zinkende stad Venetië wilde bezoeken. Met de trein is de stad gemakkelijk te bereiken en stap je in hartje centrum uit. Ikzelf bracht 2 dagen door in Venetië. De eerste dag bezocht in Venetië zelf, de tweede dag pakte ik de ferry naar Murano en Burano. Murano staat bekend om haar glas. Op dit eiland vind je overal prachtige galeries met het meest waanzinnige glaswerk. Burano daarentegen is bekend geworden door haar schattige, felgekleurde huisjes. Allebei de eilanden zijn érg leuk om te bezoeken.

Het treinstation van Padua ligt op 20 kilometer (23 minuten rijden) van camping Agriturismo Biologico La buona terra. Vanaf hier is het 40 minuten met de trein naar het centrum van Venetië.


Een gondelvaart maken in Venetië is een dikke aanrader

Dag 15-21: Slovenië en terugreis

Camping Šobec in Lesce

De laatste camping die ik bezocht was camping Šobec in het Sloveense plaatsje Lesce. Vanuit de camping in Italië is het 334 kilometer (zo'n 4 uur) rijden naar Šobec. In Slovenië heb je een vignet nodig, dus vergeet niet te stoppen bij het eerste tankstation na de grens om er eentje te kopen. De terugreis naar Nederland is vervolgens zo'n 1150 kilometer.

Camping Šobec is een ander soort camping dan dat ik gewend was. Er zijn namelijk geen vaste plekken en je mag dus gaan staan waar je wilt. Leuk, want je kunt dan je eigen plekje uitzoeken, maar het systeem heeft ook een keerzijde. Doordat er niet een vast aantal plekken is, kan het soms behoorlijk vol zijn op de camping, omdat ze erg veel kampeerders toe laten. Hierdoor was het in mijn geval in het toiletgebouw vanaf een uur of 17.00 enorm druk bij de douches en daardoor was het sanitair ook niet erg schoon. Desondanks vond ik het een mooie, erg groene camping en extra leuk is dat er een grote plas op de camping ligt.

Bezienswaardigheden in Slovenië

1. Ljubljana: de kleurrijke hoofdstad van Slovenië

De Sloveense hoofdstad is geen populaire toeristische stedentripbestemming en daarom juist zo ontzettend leuk om te bezoeken! De pastelkleurige gebouwen en de turquoise rivier de Ljubljanica sieren het oude centrum, aan hippe boetiekjes en gezellige terrassen geen gebrek en het eeuwenoude kasteel vertelt de geschiedenis van de stad. 

Ljubljana ligt op 53 kilometer (35 minuten rijden) van camping Šobec.


Ljubljana is een compacte, kleurrijke stad

2. Het bekende meer van Bled

Het meer van Bled, met haar het kristalheldere water, is enorm bekend geworden door het eilandje met de Maria Hemelvaartskerk uit de 15e eeuw dat zich middenin het water bevindt. Het kerkje is in 1509 door een aardbeving beschadigd en daarom is er in de 17e eeuw een nieuwe gebouwd. Er zijn verschillende boottochtjes verkrijgbaar die je naar het eiland brengen, zodat je het kerkje van dichtbij kunt bekijken.

Het meer van Bled ligt op 4 kilometer (6 minuten rijden, 50 minuten lopen) van camping Šobec.


Dit water is toch ongelofelijk blauw?!

3. Het prachtige meer van Bohinj

Dit meer is iets minder bekend dan het meer van Bled, maar ook érg mooi! Het azuurblauwe water wordt omringd door ruige bergen en dat levert een schitterend plaatje op. Leuk is het om bijvoorbeeld een kano te huren en op deze manier het meer te verkennen!

Het meer van Bohinj ligt op 33 kilometer (35 minuten rijden) van camping Šobec.

Het meer van Bohinj is het minder bekende zusje van het meer van Bled

4. Het ruige Triglav nationaal park

Elke outdoorliefhebber kan ik het ruige Triglav Nationaal Park zijn hart ophalen. Dit gebied is een waar walhalla voor natuurliefhebbers. 's Zomers kun je er heerlijk wandelen en mountainbiken, maar ook raften, kayakken, klimmen, canyonning en zelfs ziplinen. 's Winters kan er in het Triglav Nationaal Park geskied worden, maar ook ijsklimmers kunnen er hun hart ophalen!

Het Triglav nationale park ligt op 10 kilometer (15 minuten rijden) van camping Šobec.

5. De Vintgarkloof en haar turquoise water

De prachtige Vintgarkloof, in het Sloveens ook wel de Vintgar Gorge genoemd, behoort tot het Triglav Nationaal Park en is een absolute aanrader wanneer je in Slovenië bent. Omgeven door steile rotswanden, vele bomen en watervallen leiden smalle, houten paden en bruggen met een lengte van 1,6 kilometer je naar de 16 meter hoge Šum waterval. Dit natuurfenomeen wil je zien!

De Vintgarkloof ligt op 8 kilometer (13 minuten rijden) van camping Šobec.


De kleur van het water dat door de Vintgarkloof stroomt is waanzinnig

Deze roadtrip met hotels of appartementen

Ben je geen fan van kamperen? Geen probleem! Je kunt deze roadtrip ook maken terwijl je overnacht in een leuk hotel of een fijn appartement. Hieronder vind je een lijstje met accommodaties die ik voor je uitzocht. Vanuit deze plaatsen heb je net zoals vanaf de campins bereik tot alle bezienswaardigheden en uitjes!

Overnachten in Oostenrijk


Overnachten in Italië

Overnachten in Slovenië

De roadtrip samengevat

  • Tijdens deze roadtrip zul je mooie natuur en een aantal leuke steden bezoeken in zowel Oostenrijk, Slovenië en Italië.
  • Wanneer je 3 weken uittrekt voor deze rondreis, dan zullen er ook een aantal rustdagen ingepland kunnen worden.
  • Accommodaties bij deze roadtrip zijn campings. Je kunt hier kamperen met je caravan, tent of camper, maar ook zijn er op de campings appartementen beschikbaar.
  • Deze roadtrip bevat een aantal actieve activiteiten, zoals stedentrips naar Innsbruck en Venetië, maar ook wandelingen door de bergen en zomerskiën. Uiteraard kun je een aantal van de bezienswaardigheden overslaan en/of zelf nog bezienswaardigheden toevoegen. 

Meer lezen over mooie reisroutes?
Dit artikel bevat affiliatie links