Wandelen bij de Krimml watervallen in Oostenrijk: de allerhoogste van Europa

In het nationale park Hohe Tauern, op de grens van Tirol en Salzburgerland, liggen de Krimml watervallen. Deze waterval bestaat uit 3 fases en is met een valhoogte van 380 meter de grootste van Europa en de op vijf na hoogste ter wereld! Wie had gedacht dat we relatief dichtbij Nederland zulke hoge watervallen zouden vinden?! Ik besloot een bezoekje te brengen aan dit bijzondere natuurverschijnsel en trok mijn wandelschoenen aan voor een hike naar de top.

De Krimml waterval bestaat uit 3 verschillende fases

Over de Krimml watervallen

De Krimml Watervallen met een valhoogte van 380 meter zijn gelegen in het nationale park Hohe Tauern in Oostenrijk. De ongerepte natuur in het park bestaat uit hoge bergtoppen, gletsjers, watervallen en bergmeren en is daarom erg indrukwekkend. 

De oorsprong van de watervallen is de rivier de Krimmler Ache die van het hooggelegen Krimmler Achental op 1460 meter boven de zeespiegel naar beneden stort in 3 fases. Het water uit de rivier is afkomstig van de gletsjer en hierdoor varieert de hoeveelheid water sterk in de verschillende periodes. In juni en juli stroomt er rond de 20.000 kubieke meter water per uur door de rivier, doordat in deze maanden de gletsjer hard smelt. In februari daarentegen stroomt er slechts 500 kubieke meter water per uur. 

De waterval bestaat dus uit 3 fases: de bovenste val heeft een hoogte van 140 meter, de middelste van 100 meter en de onderste heeft weer een hoogte van 140 meter. Na de bovenste fase vind je een kort vlak gedeelte: het zogenaamde Schönangerl. 


Onderweg heb je een geweldig zicht op de kolossale vallende waterpartij

Wandeling naar de top van de Krimml watervallen

De Krimml watervallen zijn een van de toeristische trekpleisters van Oostenrijk. Jaarlijks trekt het natuurverschijnsel zo'n 400.000 bezoekers en daarmee is de waterval de populairste bezienswaardigheid van het nationale park. En dat is zeker niet voor niets! De waterval is ontzettend groot en je hoort de ongelofelijke hoeveelheid water hard naar beneden kletteren.

Via een mooie panoramaweg bereik je de watervallen. Vanaf de parkeerplaats kom je na een wandelroute van ongeveer een kwartier bij de onderste waterval. Vervolgens kun je met een slingerend en stijgend pad van ongeveer 4 kilometer tot aan de top van het natuurverschijnsel klimmen. Onderweg kun je op verschillende plaatsen uitrusten en foto's maken en daarnaast zijn er meerdere informatiepunten te vinden.

Lees ook: Zo maak je mooie foto's van watervallen

Ik vond het slingerende pad van 4 kilometer al redelijk uitdagend omdat je flink moet stijgen, maar ben je op zoek naar nog meer uitdaging, dan kun je kiezen voor de Oude Tauernweg. Dit pad loopt niet parallel aan de waterval en is daarom rustiger, maar wel zwaarder om te lopen. Kies je voor dit pad, dan sla je voor de winkeltjes en kassa linksaf richting een huis die je voorbij loopt. Daarna steek je een brug over om vervolgens de bordjes 'Alter Tauernweg' te kunnen volgen. 
Je zult merken dat het eerste deel van de wandeling erg druk is,
maar hoe hoger je komt, hoe rustiger het wordt

Tips voor een bezoek aan de Krimml watervallen

De watervallen zijn een drukbezochte attractie en daarom zijn er 4 grote parkeerplaatsen waarvan P1 het verste weg is en P4 het dichtste bij. Ik raad je aan om vroeg aan de wandeling te beginnen, zodat het nog niet krioelt van de toeristen op het slingerende wandelpad en je je eigen tempo kunt lopen.

De wandeling is 4 kilometer enkele reis en daar doe je zo'n 1,5 uur over. Je stijgt natuurlijk en vooral het laatste stuk is erg pittig. Daarom is het fijn als je goede, stevige wandelschoenen aan hebt. Ook voldoende water en eten is een must. Mocht je het te ver vinden om helemaal naar de top te lopen dan is dit geen probleem. Ik vond het uitzicht vanaf de top namelijk helemaal niet het allermooiste! Onderweg, waar je de verschillende fases van de waterval naar beneden ziet komen, is het uitzicht veel spectaculairder!

Het is zeker niet nodig om tot aan de top te klimmen: op meerdere
plekken tijdens de wandeling is het uitzicht namelijk erg mooi

Praktische informatie over de Krimml watervallen

Over de wandeling

De wandeling vanaf het startpunt tot de top van de bovenste waterval heeft een lengte van 4 kilometer en hier zal je ongeveer 1,5 uur over doen. Om het wandelpad te betreden moet je entree betalen.

Prijzen

Het wandelpad betreden kost voor een volwassene €4 en voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar €1. Voor een combiticket waarmee je ook de Waterwereld (een beleveniscentrum) kunt bezoeken is voor een volwassene €10 en voor kinderen €5. Parkeren kost ongeveer €6 en de waterval bereik je over een weg waarvoor je €8 tol betaalt. Een bezoek aan het toilet kost nog eens €0,50.

Openingstijden

Het wandelpad is geopend van midden april tot en met eind oktober. 

Locatie

Bereikbaarheid

De parkeerplaatsen van de waterval vind je vlakbij het dorpje Krimml, kort na afslag van de B168. Ga je via de Gerlospas? Houd er dan rekening mee dat je hiervoor ongeveer €8 tol moet betalen.
P1 ligt het verste weg van het startpunt en P4 het dichtste bij. Parkeren kost ongeveer €6, maar voor P4 gelden andere tarieven dan voor de overige parkeerplaatsen, omdat P4 bij de Water Wereld hoort.

Krimml waterval parkeerplaatsen
Gerlosstraße
5743 Krimml

Meer weten over de Krimml watervallen? Bezoek dan de officiële website.


Meer lezen over Oostenrijk?
Dit artikel bevat affiliatie links