15 herkenbare dingen die je alleen op wintersport in Oostenrijk doet

Bijna elk jaar ga ik op wintersport! Ik tel de dagen af, kijk oude foto’s terug en houd de websites met de weersvoorspelling nauwlettend in de gaten. Misschien is de wintersport wel de vakantie waar ik het meest naar uitkijk. Waarom? De rust, de prachtige sneeuwlandschappen en de gezellige sfeer. Ben jij al eens op wintersport (in Oostenrijk) geweest? Dan herken je je waarschijnlijk in - de meeste - van onderstaande punten!

Vrijwillig (in je vakantie!) je wekker zetten

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik wil met de eerste lift mee naar boven. Want hoe geweldig zijn de pistes vroeg in de ochtend? Perfect geprepareerd, niemand heeft er nog geskied, dus hobbels zijn er niet en als het zonnetje dan ook nog schijnt: heerlijk! Bij mij gaat de eerste lift om 8.15 uur. Dat betekent dat de wekker om 7.15 uur gaat. Iets wat ik normaal verschrikkelijk zou vinden, maar hé. Je moet wat overhebben voor de perfecte pistes.

Ontbijten alsof je de rest van de dag niks meer te eten krijgt

Eet je normaal ’s ochtends meestal een schaaltje yoghurt of een cracker? Op wintersport niet, hoor! Dan heb je aan 3 kaiserbroodjes, een gebakken ei, fruit en een bakje yoghurt maar net genoeg!

Prachtige dag in het Oostenrijkse Westendorf

’s Ochtends nadat je bent opgestaan even de webcam checken

Je moet tenslotte weten hoe warm je je moet aankleden. En misschien draai je je nog heel even om als je ziet dat het op de berg erg mistig is.

Felle, gekleurde en niet-matchende kleding dragen

Hoe feller je ski- of snowboardoutfit, hoe beter, toch?

Voor de lol met -10 graden naar buiten gaan

Met -10 naar buiten is iets wat je normaal niet zo snel zou doen, maar tijdens de wintersport is het zeker geen probleem. Het hoort erbij!

Helemaal blij zijn met thermo-ondergoed en -kleding

En als het dan zo koud is buiten, dan word je natuurlijk helemaal gelukkig van je sexy thermo-ondergoed en -kleding!

Mijn favo Oostenrijkse gerecht: kaiserschmarrn

Een helm dragen en je niet druk maken over je kapsel

Een helm draag ik in Nederland nooit, maar op wintersport is het een essentiële ‘accessoire’. Negenennegentig procent van de wintersporters draagt een helm en dat is wel zo slim. Je hoeft maar 1 keer hard (of zacht) te vallen om het goed fout af te laten lopen. Ook gebeurt het nog wel eens dat je de beugel van de stoeltjeslift tegen je helm krijgt. Herkenbaar?

Elke ochtend zuchten en steunen als je je skischoenen aan moet trekken 

De inspanning begint niet zodra je op de piste staat. 's Ochtends bij het aankleden en je skischoenen aantrekken verbruiken we ook al een hoop energie!

En nog een keer zuchten als je je ski's, snowboard en/of stokken naar de gondel moet dragen

We zijn al gesloopt en bezweet voordat we op de piste zijn.

Vier keer in de week friet als lunch

Het begint rond een uur of 10 met warme apfelstrudel met vanillesaus en rond 12 uur is het tijd voor de lunch. Dan komt er ongetwijfeld friet op tafel. Of knödel. Of bradwürst. Of spaghetti bolognese. Of kaiserschmarrn. Qua eten laten we ons tijdens wintersport he-le-maal gaan.

Schnaps drinken (en het maakt niet uit hoe laat het is)

Of je nou net van de piste komt of er net op staat: het maakt niet uit! Op wintersport zijn alcoholische versnaperingen opeens op elk moment van de dag geoorloofd.

Een dag waarop het -18 graden was in Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental!

Op stap gaan terwijl je naar zweet stinkt, je een pully draagt en je haar plat zit

Na zo’n actieve dag kun je best zweten. Zeker als je teveel of verkeerde kleding aan hebt gedaan. Of was het stiekem toch angstzweet? Thuis zou je er niet aan denken dat je in die kleding even naar de supermarkt zou gaan, maar tijdens de wintersport is het hartstikke normaal. Iedereen doet het! Alle winkels en kroegen lopen vol met zwetende skiërs en snowboarders.

Keihard meezingen met foute après-ski hits

Ben je nog niet helemaal uitgeput? Dan schuif je aan het einde van de dag natuurlijk nog even in een après-skihut aan! Uit volle borst zing je mee met knallers zoals Anton aus Tirol, Atemlos durch die Nacht en Ich bin wie du. 

Helemaal kapot gaan op de rodelslee

Hartstikke leuk natuurlijk dat rodelen, maar je organen blijven er niet van de op juiste plek zitten. De zolen van je schoenen weggesleten, overal blauwplekken en knallende spierpijn, maar wel ontzettend lachen natuurlijk.

Om 22.00 uur al naar bed gaan