Dit wil je zien: de molens van Kinderdijk tijdens de jaarlijkse Verlichtingsweek

Op zo'n 15 minuten fietsen van mijn huis liggen de welbekende molens van Kinderdijk. Voor toeristen zijn ze erg bijzonder, voor mij zijn ze inmiddels heel normaal geworden. Ik heb ze al zó vaak gezien dat ik er bijna nooit meer kom. Maar eens per jaar maak ik een uitzondering. Jaarlijks worden de molens in september namelijk voor 1 week verlicht en dat wil je zien!

Dit lijkt toch een sprookje?

Over de molens van Kinderdijk

De molens van Kinderdijk vormen de grootste groep molens van Nederland en zijn in 1997 aan de Unesco Werelderfgoedlijst toegevoegd! In totaal staan er 19 molens die zijn verdeeld in een rij van 8 molens aan de Nederwaard (de ronde stenen molens) en een rij van 8 rietgedekte achtkanters aan de Overwaard. Verderop staan nog een wipmolen en 2 rietgedekte achtkantige molens. Jaarlijks trekt het complex zo'n 600 duizend toeristen. 

Alle 19 molens worden een week lang in de schijnwerpers gezet

Over de Verlichtingsweek

Ieder jaar wordt er een Kinderdijk Verlichtingsweek georganiseerd. In de Verlichtingsweek lichten de molens op als een ster aan de hemel, omdat ze alle 19 tegelijk letterlijk - en figuurlijk - in de schijnwerpers staan. Dit resulteert in een Hollands sprookjeslandschap waar je kunt turen naar de glinsterende weerspiegelingen van de molens op het water. Een schitterende kans om mooie plaatjes te schieten!

Je kunt natuurlijk alleen de verlichte molens bekijken, maar er worden in de Verlichtingsweek ook verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kun je een fotografieworkshop volgen, een rondvaart maken langs de molens of een hapje en drankje nuttigen in de horeca in het bezoekerscentrum.

Tussen de waarden waar de molens aan grenzen, ligt een fietspad: de Molenkade Nederwaard. In de Verlichtingsweek staat dit fietspad vol met fotografen die allemaal het perfecte plaatje willen schieten.

Wanneer zijn de molens van Kinderdijk verlicht?

De molens van Kinderdijk zijn verlicht van 1 tot en met 9 september 2023 (m.u.v. zondag 3 september).

Met een wandeling over het fietspad loop je langs alle molens

Praktische informatie over Verlichtingsweek Kinderdijk

Tickets

Via deze link kun je een toegangsticket van €15,50 voor de museummolens van Kinderdijk boeken. Mocht je de molens niet vanbinnen willen bekijken, dan is het bezoekje gewoon gratis.

Locatie


Bereikbaarheid

Kom je met de auto? Navigeer dan naar Nederwaard 1B in Kinderdijk. Het aantal parkeerplaatsen bij de entree van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is beperkt. Parkeerwachters zullen je naar de juiste plek wijzen. Een auto parkeren kost €7,50 en voor motoren betaal je €2,50. Je kunt alleen per pin betalen. Voor mindervaliden is er een parkeerplaats vlakbij het bezoekerscentrum.

Kom je met het openbaar vervoer? Op ongeveer 2 minuten van de molens ligt de bushalte Kinderdijk, Molenkade. Op 9 minuten lopen van het complex ligt ook het aankomstpunt van de veerdienst Krimpen aan de Lek/Kinderdijk.

Unesco Werelderfgoed Kinderdijk