Dit wil je zien: de molens van Kinderdijk tijdens de jaarlijkse Verlichtingsweek

Op zo'n 15 minuten fietsen van mijn huis liggen de welbekende molens van Kinderdijk. Voor toeristen zijn ze erg bijzonder, voor mij zijn ze inmiddels heel normaal geworden. Ik heb ze al zó vaak gezien dat ik er bijna nooit meer kom. Maar eens per jaar maak ik een uitzondering. Jaarlijks worden de molens in september namelijk voor 1 week verlicht en dat wil je zien!

Dit lijkt toch een sprookje?

Over de molens van Kinderdijk

De molens van Kinderdijk vormen de grootste groep molens van Nederland en zijn in 1997 aan de Unesco Werelderfgoedlijst toegevoegd! In totaal staan er 19 molens die zijn verdeeld in een rij van 8 molens aan de Nederwaard (de ronde stenen molens) en een rij van 8 rietgedekte achtkanters aan de Overwaard. Verderop staan nog een wipmolen en 2 rietgedekte achtkantige molens. Jaarlijks trekt het complex zo'n 600 duizend toeristen. 

Alle 19 molens worden een week lang in de schijnwerpers gezet

Over de Verlichtingsweek

Ieder jaar wordt er een Kinderdijk Verlichtingsweek georganiseerd. Dit jaar stonden de molens in de spotlights van 7 tot en met 12 september. In de Verlichtingsweek lichten de molens op als een ster aan de hemel, omdat ze alle 19 tegelijk letterlijk - en figuurlijk - in de schijnwerpers staan. Dit resulteert in een Hollands sprookjeslandschap waar je kunt turen naar de glinsterende weerspiegelingen van de molens op het water. Een schitterende kans om mooie plaatjes te schieten!

Je kunt natuurlijk alleen de verlichte molens bekijken, maar er worden in de Verlichtingsweek ook verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kun je een fotografieworkshop volgen, een rondvaart maken langs de molens of een hapje en drankje nuttigen in de horeca in het bezoekerscentrum.

Tussen de waarden waar de molens aan grenzen, ligt een fietspad: de Molenkade Nederwaard. In de Verlichtingsweek staat dit fietspad vol met fotografen die allemaal het perfecte plaatje willen schieten. Omdat er dit jaar geen reclame was gemaakt voor de week vanwege COVID-19 was het heerlijk rustig! Om de paar meter stond een fotograaf, maar het fietspad stond lang niet helemaal vol. Heerlijk!

De data voor de Verlichtingsweek van 2021 kon ik nog niet vinden, maar zeer waarschijnlijk zullen de molens volgend jaar ook een week in september in de schijnwerpers worden gezet.

Met een wandeling over het fietspad loop je langs alle molens

Praktische informatie over Verlichtingsweek Kinderdijk

Wanneer?

Dit jaar vond de Verlichtingsweek plaats van 7 tot en met 12 september. De data van volgend jaar kon ik nog niet vinden, maar ik verwacht weer een week in september. Zodra de week bekend is, zet ik 'm hierbij!

Tickets

Via deze link kun je een ticket van €15,50 voor de molens van Kinderdijk boeken. Je loopt dan vanaf Kinderdijk het fietspad langs de molens op. Echter kun je ook van de Alblasserdamse kant het fietspad op. Vanaf hier is het gratis, maar dit is dus alleen mogelijk als je met de fiets naar Kinderdijk afreist.

Bereikbaarheid

Kom je met de auto? Navigeer dan naar Nederwaard 1B in Kinderdijk. Het aantal parkeerplaatsen bij de entree van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is beperkt. Parkeerwachters zullen je naar de juiste plek wijzen. Een auto parkeren kost €7,50 en voor motoren betaal je €2,50. Je kunt alleen per pin betalen. Voor mindervaliden is er een parkeerplaats vlak bij het bezoekerscentrum.

Kom je met het openbaar vervoer? Op ongeveer 2 minuten van de molens ligt de bushalte Kinderdijk, Molenkade. Op 9 minuten lopen van het complex ligt ook het aankomstpunt van de veerdienst Krimpen aan de Lek/Kinderdijk.

Kom je op de fiets? Dan kun je vanaf de Kerkweg in Alblasserdam gratis het fietspad langs de molens op fietsen. Dit fietspad heet de Molenkade Nederwaard.

Unesco Werelderfgoed Kinderdijk