Hier heb je het mooiste uitzicht op het meer van Bled

Het welbekende meer van Bled, bekend van het eilandje met het kerkje in het midden, is gelegen in de streek Gorenjska tussen de bergketens de Karawanken en de Julische Alpen in het noordwesten van Slovenië. Het meer is 2,1 kilometer lang, 1,4 kilometer breed en heeft een maximale diepte van 30,6 meter. Omdat het meer in de winter nooit bevriest, wordt er gedacht dat er een warme bron in het meer aanwezig is.

Uitzicht vanaf het punt zoals beschreven in dit artikel

Het meer, met het kristalheldere water, is bekend door het eilandje met de Maria Hemelvaartskerk uit de 15e eeuw. Het kerkje is in 1509 door een aardbeving beschadigd en daarom is er in de 17e eeuw een nieuwe gebouwd. Er zijn verschillende boottochtjes verkrijgbaar die je naar het eiland brengen, zodat je het kerkje van dichtbij kunt bekijken.

Sinds een paar jaar is het meer van Bled een populaire bestemming onder toeristen. Wanneer je rond het meer rijdt, op zoek naar een parkeerplek om het meer te bewonderen, is er een grote kans dat alle parkeerplekken vol staan! Ik heb meerdere rondjes rond het meer gereden en ik heb nergens een parkeerplek kunnen vinden. Heel jammer, want ik wilde het zo graag fotograferen!

Lees ook: Route en planning: toffe roadtrip door Oostenrijk, Italië en Slovenië

Uiteindelijk ben ik naar het kasteel van Bled gereden. Omdat ik het kasteel zelf niet per se wilde bekijken, maar gewoon op zoek was naar een mooi uitzichtpunt, ben ik rechts van het kasteel het bos ingelopen. Ik volgde de reling en waar de reling stopte, was een door toeristen gecreëerd paadje naar boven. Deze heb ik beklommen en toen kwam ik op een punt waar je prachtig uitzicht over het meer had! En ik was de enige! Het uitzicht was hier nog veel mooier dan bij de parkeerplaatsen om het meer, want ik stond nu namelijk op 130 meter hoge rots! Kijk wel uit, want het is geen officieel pad.

Uitzicht vanaf het stadje Bled

Dus: hoe kom je er?

  • Rijd naar het kasteel van Bled.
  • Loop rechts van het kasteel het 'bos' in.
  • Op een gegeven moment stopt de reling, loop dan nog iets verder
  • Iets verderop kom je aan je linkerhand een paadje omhoog tegen.
  • Klim omhoog en geniet van het uitzicht!

LocatieMeer lezen over Slovenië?