De Vintgarkloof met haar turquoise water: een absolute must-see in Slovenië

De prachtige Vintgarkloof, in het Sloveens ook wel de Vintgar Gorge genoemd, is een absolute aanrader wanneer je in Slovenië bent. Omgeven door steile rotswanden, vele bomen en watervallen leiden smalle, houten paden en bruggen je naar de 16 meter hoge Šum waterval. Dit natuurfenomeen wil je zien!

Zulk turquoise water had ik nog niet eerder gezien!

Tijdens mijn roadtrip door Oostenrijk, Italië én Slovenië mocht de bekende trekpleister Lake Bled niet ontbreken. Dit meer met het eilandje en kerkje in het midden is de laatste jaren ontzettend populair en dat vind ik helemaal niet zo gek. Het meer is namelijk prachtig! Met haar blauwe water en de omringende Julien Alpen is deze plek ongekend mooi. Maar een paar kilometer buiten de stad ligt nog een plek die het bezoeken waard is, de Vintgar Gorge. Hier stroomt het meest blauwgroene water dat ik ooit gezien heb tussen steile rotswanden door!

Dit is toch een plaatje?

Over de Vintgarkloof

De Vintgarkloof is een kloof gelegen ten noorden van Bled bij Gorje in de regio Gorenjska in Slovenië. De rivier Radovna stroomt over een lengte van 1,6 kilometer tussen de steile rotswanden van de Hom en de Bort en heeft daardoor een kloof uitgesleten. Deze kloof werd in 1891 ontdekt door de burgermeester van het dorp Gorje. Omdat hij de plek zo mooi vond, besloot hij een netwerk van houten bruggen te laten bouwen en een paar jaar later opende de plek voor publiek! Je loopt tegenwoordig nog steeds over de originele paden, maar ze zijn al wel een aantal keer herbouwd.

Zie je de bergen op de achtergrond?

Wandelen door de Vintgarkloof

Je kunt aan beide kanten van de kloof de wandeling starten. Ikzelf begon de wandeling aan de bovenkant en liep de wandeling dus met de stroom mee. Vooral het eerste stuk is ruig en hoe verder je met de stroom mee loopt, hoe rustiger het water wordt. Uiteindelijk wordt de stroom een kalm riviertje en helemaal aan het einde vind je de 16 meter hoge waterval Šum.

Het grootste deel van de wandeling loop je over de smalle, houten bruggetjes. Het prachtige, turquoise water stroomt dan onder je door. De paden hebben een lengte van 1,6 kilometer, dus loop je van het hoogste punt naar de waterval en weer terug, dan heeft de wandeling een lengte van 3,2 kilometer. Ik deed er zo'n 1,5 uur over, omdat er natuurlijk de nodige pauzes voor een foto gemaakt moesten worden!

Ik liep de wandeling in juli, een van de meest toeristische seizoenen, en dat was te merken. Op de meeste stukken was het best druk, maar niet zó druk dat je er niet kon lopen. De paden zijn smal en daardoor is inhalen lastig. Je moet daarom wel eens op je langzamere voorgangers wachten. Wil je de grootste drukte vermijden? Ga dan 's ochtends vroeg of aan het einde van de dag.

Over smalle houten bruggetjes loop je door de kloof

Ondanks de drukte vond ik de kloof echt prachtig! Zeker wanneer de zon schijnt, heeft het water een fantastische blauwgroene kleur en daarnaast is het super helder! Ook de kloof zelf is mooi met de steile rotswanden en dichte begroeiing. Wat mij betreft doet de Vintgarkloof niet onder aan de bekendere toeristische trekpleister: het meer van Bled. Misschien vind ik de kloof zelfs nog wel iets spectaculairder!

Praktische informatie over de Vintgarkloof

Prijzen

Parkeren op de parkeerplaats bij de ingang kost €5. De entreekosten voor de Vintgarkloof bedragen:
  • Volwassenen: €10
  • Kinderen vanaf 6 jaar oud: €3
  • Kinderen onder de 6 jaar: €1

Openingstijden

De Vintgarkloof is elke dag geopend, maar de openingstijden verschillen per maand:
  • April en mei: 8.00 – 18.00 uur
  • Juni: 7.00 – 19.00 uur
  • Juli en augustus: 7.00 – 20.00 uur
  • September: 8.00 – 18.00 uur
  • Oktober en november: 9.00 – 16.00 uur

Locatie


Bereikbaarheid

De Vintgarkloof is gemakkelijk met de auto te bereiken. Wanneer je vroeg bent, kun je je auto parkeren op de grote parkeerplaats bij de ingang. Hiervoor betaal je €5. Wanneer je later op de dag komt, word je gewezen naar een nabij gelegen parkeerplaats. Vanaf hier is het een paar minuten lopen naar de ingang van de kloof. Kom je met het openbaar vervoer? Pak dan de bus vanuit het centrum van Bled. Deze brengt je in 10 minuten naar de ingang van de kloof. 

Vintgarkloof
Turistično društvo Gorje
Podhom 80, 4247 Zgornje Gorje

Meer informatie over de Vintgarkloof? Bezoek dan de officiële website van de kloof


Meer lezen over Slovenië?