Dordtse Decemberdagen: ik volgde het dwaalspoor door magisch verlicht Dordrecht

December is een donkere, maar feestelijke maand en wat past daar beter bij dan lichtjes? Het historische centrum van Dordrecht wordt deze tijd verlicht door verschillende projecties, zodat jij een magische lichtjeswandeling kunt maken tijdens de schemering of in de avond! Om mijn tweede kerstdag nog net iets feestelijker te maken, besloot in mijn dagelijkse wandeling in het centrum van Dordrecht te doen.

Tijdens de Dordtse Decemberdagen is de historische binnenstad magisch verlicht

Over de Dordtse Decemberdagen 2020

De Dordtse Decemberdagen zijn, ondanks de Coronamaatregelen, een lichtpuntje voor de Dordtenaren. Dit jaar geen grote evenementen of optredens, maar een sfeervolle en magisch verlichte stad. 

Scrooge Live

Misschien heb je het wel op NPO1 gezien? Dordrecht had op 20 december de primeur van het televisiespektakel Scrooge Live. De stad was het decor van het beroemde kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens, waarbij een oude vrek, Scrooge, armen en zieken veracht. Na een kerstnacht waarin hij bezoek krijgt van geesten, komt hij tot inkeer en verandert hij zijn leven. De conclusie? Geld maakt niet gelukkig, maar geven en vriendschappen wél!

De boodschap van dit kerstverhaal sluit perfect aan bij de landelijke campagne "Geef ze warmte!" van het Nationaal Fonds Kinderhulp voor kinderen in armoede. Daarom werd er tijdens de uitzending gevraagd om donaties en die zijn er in overvloed gedaan! 

Romantische rondvaarten

Helaas zijn ze door de strengere maatregelen afgelast: de avondrondvaarten. Voor €7,50 kon je een ticket boeken voor de rondvaart en kon je de weerspiegelingen van de projecties op het kabbelende water bewonderen! Wel is het nog mogelijk om een privérondvaart te boeken, waarbij je met één huishouden of met twee personen op de boot Elena van Si Barone zit.

Schippers werd gevraagd hun boten te versieren, zodat er nog meer lichtjes te bewonderen zijn in de stad

Het magische dwaalspoor

Gelukkig zijn de lichtjes wél blijven branden en kun je het magische Dordrecht wandelend bewonderen. Tijdens de Dordtse Decemberdagen is er door de binnenstad een zogenaamd dwaalspoor uitgezet. Met de schemering en tijdens de avond word je verrast door uitgelichte oude panden en prachtige projecties met als overkoepelend thema: "De natuur in de winter". Dat betekent projecties van oplichtende ijskristallen, wuivende bomen, heftige sneeuwbuien en dieren in winterslaap.

Je kunt de wandeling starten waar je maar wilt; er is geen specifiek eindpunt. Je vindt de route online op deze webpagina, maar je kunt de route ook ophalen bij de Gyros Boutique, gevestigd op de hoek van de Voorstraat en Visbrug.

Blauw en rood licht versiert Het Meevat

Wandelend door het historische centrum kom ik verschillende projecties tegen. De allereerste die ik zie, is Het Meevat die rood en blauw verlicht wordt. Op het eerste gezicht een mooie projectie, maar als je het verhaal erachter weet, wordt 'ie nog mooier: diep onder de grond zijn de dieren verstopt in hun holletjes. Winterslapers gebruiken in de winter zo min mogelijk energie. Hun hartslag vertraagd en de lichaamstemperatuur daalt. 

Op het stadhuis zijn 3D-projecties te bewonderen

Het stadhuis is dé eyecatcher van de Dordtse Decemberdagen. In de donkere dagen komt het stadhuis op een bijzondere manier tot leven. Op de gevel gaat elke avond een visueel boekje open over de rijke historie van het prachtige Dordrecht met 3D-videoprojecties. Ook zijn er - geheel passend bij het winterse thema - sneeuwstormen en wuivende bomen te zien!

Deze tulp groeit naast het standbeeld van Willem van Oranje

Willem van Oranje en zijn hondje, die als standbeeld naast deze projectie staan, zijn getuige van een betoverend schouwspel: langzaam maar zeker ziet het tweetal een prachtige winterbloem ontluiken. Deze opengaande tulp van een van mijn favoriete projecties!

Uiteraard zijn er nog véél meer projecties te bewonderen. Zo zijn de bomen op de Pottenkade bij de Grote kerk verlicht, is er een schattige hermelijn te zien op het smalste huisje van de Voorstraat en zie je een eekhoorntje in Het Hof van Nederland. Alle projecties met hun betekenis vind je hier

Dordrecht was het decor van een sfeervolle avondwandeling

Het dwaalspoor is nog tot en met 3 januari 2021 te bewonderen. De route vind je hier. Wil je meer informatie over de Dordtse Decemberdagen 2020? Bezoek dan de officiële website.

Update: omdat het 28 en 29 december 2020 te druk werd in de binnenstad, heeft de gemeente Dordrecht besloten het dwaalspoor met bijbehorende projecties te stoppen.

Meer lezen over Dordrecht en omgeving?