Stedentrip naar Bergen in Noorwegen: 11 leuke tips om te doen

In de zomer van 2016 maakte ik een fantastische roadtrip met de caravan door Zuid-Noorwegen. Mijn allereerste keer in dit Scandinavische land, maar hopelijk niet de laatste keer! Ik ben verliefd geworden op de ruige Noorse natuur, maar ook op de gezellige steden. Mijn favoriete Noorse stad? Daar moet ik volmondig "de hoofdstad van Fjord-Noorwegen", oftewel Bergen op antwoorden!

Hét bekende stukje Bergen


Al is Bergen de op één na grootste stad van Noorwegen, je proeft er de sfeer van een kleine stad boordevol karakter en charme. Je vindt er huizen die aan heuvels lijken te hangen, smalle steegjes die je als een doolhof door het witte straatbeeld leiden en wereldberoemde bezienswaardigheden, zoals de iconische kade met haar gekleurde, houten gebouwen. 

Inhoudsopgave

  1. Slenteren door Bryggen
  2. Vreemde producten zoeken op de vismarkt Fisketorget
  3. Wandelen door de witte straten
  4. Zoek de rust op in Byparken
  5. Vogelvluchtperspectief vanuit de Fløibanen
  6. Eindeloos shoppen
  7. De Mariakirken bezoeken
  8. Troldhaugen bezoeken
  9. Een Skolebrød proeven
  10. De graffititekeningen bewonderen
  11. De kneuterige souvenirwinkeltjes afgaan

1. Slenteren door Bryggen

Bryggen is de historische kern van de Noorse stad. Je wandelt over de kade tussen de middeleeuwse Hanze-gebouwen. De kleurrijke panden met hun kenmerkende houten gevels zijn inmiddels hét symbool van de stad geworden. Bryggen staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, omdat het het overblijfsel is uit de tijd dat Bergen het handelscentrum tussen Noorwegen en de rest van Europa was. Tegenwoordig huisvest de kade een museum, winkels, galerijen en restaurants en is het een populair middelpunt voor zowel bewoners als bezoekers.

In de gekleurde houten panden zijn nu vele winkeltjes en galerijen gehuisvest

2. Vreemde producten zoeken op de vismarkt Fisketorget

Op slechts een steenworp afstand van Bryggen ligt een van de grootste openluchtmarkten van Noorwegen: het is de levendige vismarkt die al sinds 1276 de lokale bevolking voorziet van het beste dat de zee te bieden heeft. Tegenwoordig is het een van de best bezochte markten van Noorwegen met vers fruit, groenten, handwerk en souvenirs. Maar naast deze normale waren, vind je er ook bijzondere producten, zoals rendierworst en de zwarte stukken gerookt walvisvlees. Ik vond het er niet zo smakelijk uitzien en heb het daarom ook niet geproeft. Mocht jij een enorme fan zijn van lokale "lekkernijen", dan is een bezoekje aan de vismarkt zeker een aanrader.

3. Wandelen door de witte straten

Het centrum van Bergen is overzichtelijk en een leuk decor voor een wandeling. In het centrum vind je namelijk knusse straatjes waaraan witte huisjes grenzen. De straten geven je een typisch Noors gevoel en de bergen op de achtergrond maken het helemaal af!

Ben je dol op het witte straatbeeld? Bezoek dan ook de stad Stavanger!

4. Zoek de rust op in Byparken

Even uitrusten doe je het beste in het Byparken vlakbij het winkelcentrum van Bergen. Het park is ruim opgezet, erg groen en geeft je een vrij uitzicht op Mount Ulriken. In het park staan Japanse kersenbomen en een muziekkoepel. Ook vind je er een standbeeld van de bekende Noorse componist Edvard Grieg.

5. Vogelvluchtperspectief vanuit de Fløibanen

Naast de bijnaam die ik eerder noemde, krijgt Bergen ook vaak de titel "De stad tussen de 7 bergen". Een van de toppen van deze bergen, de Fløyen-bergtop, is gemakkelijk te bereiken met de Fløibanen. Dit treintje brengt je in 6 minuten naar 320 meter boven de zeespiegel. Vanaf hier kun je genieten van het panoramische uitzicht over het stadscentrum. Daarnaast is er op de top een grote speeltuin en zijn er wandelingen langs de bergflanken en door de bergen uitgezet. Een retourtje voor de Fløibanen kost je omgerekend zo'n €10.

Mijn panoramische uitzicht werd grotendeels bedekt door flarden mist

6. Eindeloos shoppen

Misschien ken je de bekende gele Scandinavische regenjassen wel? Die zijn er zeker niet voor niets! Er zijn namelijk maar weinig steden ter wereld trotser op 200 (!) dagen regen per jaar dan Bergen.

Naast de bekende gele jassen, is er nog veel meer te shoppen. Liefhebbers van de Scandinavische stijl kunnen hun hart ophalen in de talloze interieur- en kledingwinkels! Ik heb zelf ook de nodige tijd gespendeerd kijkend naar fantastisch servies, perfecte notitieboekjes en prachtige kledingstukken.

7. De Mariakirken bezoeken

De Mariakirken, de Heilige Mariakerk, is gebouwd in de 12e eeuw. De kerk heeft een romaanse stijl en is een van de oudste gebouwen van Bergen. Vanwege verschillende branden in 1198 en 1248 is de Mariakirken meerdere keren gerenoveerd. 

Van buiten is de kerk het bekijken waard, maar ook is het leuk om de binnenkant te bewonderen. Tijdens de zomermaanden kun je er ook een rondleiding met een gids volgen.

Een van de vele hippe winkels en de Mariakirken

8. Troldhaugen bezoeken

Net buiten de stad vind je Troldhaugen, de thuisbasis van Edvard Grieg, die leefde van 1843 tot 1907, en zijn vrouw. Deze beroemde Noor was 22 jaar lang een componist. Tegenwoordig is zijn huis een levend museum dat bestaat uit de villa van Grieg, de blokhutten van de componist, het expositiecentrum en de Troldsalen-concertzaal.

9. Een Skolebrød proeven

Skolebrød of Skolebolle is de Noorse naam voor een zoete rol gemaakt van gistdeeg die wordt gevuld met custard en wordt versierd met glazuur gedoopt in geraspte kokos. De lekkernij werd meestal tijdens schoolmaaltijden als toetje gebruikt, vandaar de naam! Ik ben tijdens mijn rondreis verliefd geworden op deze broodjes. In Bergen at ik er eentje bij Baker Brun, aanrader!

Mijn favoriete Noorse snack: Skølebrod

10. De graffititekeningen bewonderen

In de stad vind je vele leuke musea, zoals het openluchtmuseum Old Bergen Museum en het aquarium van Bergen, maar het leuke aan Bergen is dat je niet een museum of een galerie hoeft te bezoeken om geweldige kunst te zien. Overal in de stad kun je graffititekeningen bewonderen van internationale straatkunstenaars van wereldklasse. Skostredet is misschien wel de meest charmante winkelstraat van Bergen, en het is ook een ideaal startpunt om zelf op streetartjacht te gaan.

11. De kneuterige souvenirwinkeltjes afgaan

In de bekende kneuterige, gekleurde houten huisjes zijn nu vele souvenirwinkels gevestigd. Je vindt er allerlei prullaria versierd met de Noorse vlag of elanden. Een leuke plek om even rond te snuffelen of om een cadeautje te zoeken voor het thuisfront!

Deze houten elandjes vond ik echt té leuk

Praktische informatie voor een bezoek aan Bergen

Overnachten

In het centrum van Bergen zijn genoeg leuke hotelletjes te vinden! Kijk bijvoorbeeld eens op Booking.com

Goed om te weten

Noorwegen is een duur land. Boodschappen doen of uiteten gaan zal meer kosten dan dat je gewend bent in Nederland. Er wordt betaald met de Noorse kroon: één Noorse kroon is omgerekend zo'n €0.01. Verder wordt er in Noorwegen Noors gesproken, maar de meeste inwoners verstaan en spreken ook Engels.

Beste reistijd

De beste reistijd voor de Noorse stad Bergen is tussen mei en augustus. In deze maanden schommelt de temperatuur tussen de 15 en 21 graden Celsius en valt er de minste neerslag. Let wel op: het regent zo'n 200 dagen per jaar in Bergen, dus de kans is niet zo groot dat het een zonnige stedentrip wordt.

Locaties


Bereikbaarheid

Je vliegt al vanaf vanaf €122 in een uur en 40 minuten naar Bergen vanuit Amsterdam. Met de auto is het zo'n 1500 kilometer rijden wanneer je overvaart vanuit Hirtshals in Denemarken.


Meer lezen over Noorwegen?
Dit artikel bevat affiliatie links