6X doen in de omgeving Odda in Noorwegen: dit zijn de leukste activiteiten

Het Noorse Odda is de ideale plek voor de reiziger die van ruige natuur en activiteiten houdt. Deze gemeente is zo'n 1600 vierkante kilometer groot en omvat mooie bergdorpen op hoge kliffen, enorme gletsjers en weelderige valleien. Odda behoort tot de regio Hardangerfjord. Het Hardangerfjord ligt in Zuid-Noorwegen vlakbij de plaatsen Bergen, Haugesund, Stavanger en FlĆ„m en het is de vijfde grootste fjord ter wereld! Door de weelderige begroeiing, vele boomgaarden en diverse vegetatie wordt de regio Hardanger ook wel de ‘Tuin van Noorwegen’ genoemd. Deze regio is dus een waar paradijs voor liefhebbers van natuur, wandelen en bergbeklimmen. Er zijn dan ook talloze activiteiten te ondernemen. Hieronder deel ik mijn favorieten met je.

Bezoek Odda

De hoofdstad van de regio heet eveneens Odda. Het is een kleine stad met zo'n 7000 inwoners en gelegen aan het zuidelijkste puntje van het fjord SĆørfjorden, een zijtak van het Hardangerfjord. Odda staat bekend om de gekleurde huisjes die tegen de bergen langs het SĆørfjorden zijn gebouwd. Vanaf de haven van Odda kun je ze het beste bewonderen!


Ga zomerskiƫn in Fonna

Ik vind skiƫn geweldig en daarom vond ik het fantastisch toen ik hoorde dat je in de buurt van Odda kunt skiƫn in de zomer. Onvoorstelbaar dat je in juli vanuit het zonnige dal (waar het zo'n 18 graden was) wegrijdt en na een uurtje langs meters hoge muren van sneeuw rijdt. In het Fonna Glacier Ski Resort valt 's winters zo'n 11 meter sneeuw. Eind maart beginnen ze met de lift uitgraven en van mei tot september kun je skiƫn met uitzicht op de fjorden, de Noord Zee en prachtige smeltwater meren. Ongelofelijk toch? In zo'n 1 uur en een kwartier rijdt je naar dit kleine zomerskigebied op de Folgefonna gletsjer dat bestaat uit 1 sleeplift. Vanaf de top heb je de keuze uit 3 pistes en een fun park. Een ideale uitstap vanuit Odda dus!

Lees ook: Zomerskiƫn in het Fonna Glacier Ski Resort

Fonna Glacier Ski Resort Folgefonn Sommerskisenter
5629 Jondal


Rijd onder de Latefƶssen door

De Latefƶssen is de drukbezochte toeristische 'tweeling-waterval'. In twee afzonderlijke afstromen komt hier van een hoogte van 165 meter een enorme hoeveelheid smeltwater naar beneden. Aan de onderkant van de waterval, net voor de oude stenen boogbrug, komt de waterval samen en stroomt het onder de brug door in de rivier GrĆønsdalslona. De waterval is erg toeristisch en daarom is er een grote parkeerplaats en een souvenirwinkel naast gebouwd. Ik kan de toeristen geen ongelijk geven, want de enorme hoeveelheid water is erg indrukwekkend en daarnaast is het ook erg leuk op een warme dag hier een verfrissende douche te nemen. Bereid je voor dat je niet droog blijft wanneer je hier uit de auto stapt!

Deze waterval ligt op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Odda langs wegnummer 13. De beste tijd van het jaar om de waterval te bezoeken is na een warme periode in de lente of zomer, omdat er dan een flinke hoeveelheid smeltwater naar beneden komt.

R13(old) 7
5763 Skare


Loop naar de Trolltunga

DƩ reden waarom ik een weekje in de regio Odda verbleef, was omdat ik naar de Trolltunga ging lopen. Al een hele tijd stond dit op mijn bucketlist. 11 uur lang liep ik door de ruige Noorse natuur en was ik omringd door besneeuwde bergtoppen. En dit allemaal om de stenenformatie de 'trollentong' in het echt te zien. WƔt een indrukwekkende wandeling. Het was heel pittig, maar de uitzichten onderweg en even op de Trolltunga staan maakten alles goed! Ben jij niet vies van een dag wandelen, ben jij dol op de Noorse natuur en houd je wel van een uitdaging. Dan is de Trolltunga hike er zeker eentje voor op de bucketlist.

Lees ook: Dit moet je weten voordat je aan de hike naar de Trolltunga begint


Bekijk de Espelandsfossen

De Espenlandsfossen is een stuk minder bekend dan de Latefƶssen, maar zeker niet minder mooi. Deze 99 meter hoge waterval is een stuk minder toeristisch: er is geen parkeerplaats gemaakt en er is geen souvenirwinkel. Om deze waterval te bewonderen kun je gewoon even op de strook langs de weg stoppen. Hij ligt vlak bij de Latefƶssen en als je toch in de buurt bent mag je de Espelandfossen dus zeker niet missen.

Espelandsfossen
5736 Granvin


Wandel naar de Buerbreen gletsjer 

Wil je toch wandelen, maar is vind je de Trolltunga hike te heftig? Dan is de wandeling naar de Buerbreen gletsjer een leuk alternatief. In zo'n 2 uur hike je naar de voet van de Buerbreen gletsjer, dat een zijtak van de Folgefonna gletsjer is. Onderschat deze hike zeker niet. Hij is vrij pittig door de hoogtemeters. Er zijn zelfs touwen bevestigd onderweg waarmee je omhoog moet klimmen. Verder loop je ook stukken door bos en zijn er verschillende korte (hang)bruggen die je moet trotseren. Een erg leuke en uitdagende, maar niet te lange wandeling dus. Zorg wel dat je stevige schoenen draagt. Wanneer het koud is, raad ik je het ook aan om een regenjas mee te nemen. Je loopt namelijk een stuk langs een wilde rivier en daardoor word je best wel nat.

Het beginpunt van de hike is in Buer, op zo'n 8 kilometer van Odda. Rijd route 13 naar RĆøldal en sla rechtsaf bij het bord 'Buer'. Vanaf de parkeerplaats zul je de gletsjer al zien liggen!


Praktische informatie over Odda

Auto huren

Een auto huur je makkelijk en zonder verborgen kosten bij SunnyCars.

Overnachten

Op zoek naar een accommodatie? Een hotel in Odda of omgeving vind je gemakkelijk bij Booking.com.

Ben jij een kampeerder en ben je met de caravan, camper of een tentje afgereisd naar Odda? Dan is camping Eikhamrane de ideale uitvalsbasis! Een rustige, kleine, basic camping gelegen aan het fjord. Er zijn trouwens ook 3 hutjes beschikbaar!

Beste reistijd

De warmste maand in Odda is juli, de koudste maanden zijn januari en februari en de natste maanden zijn maart, september, oktober en december.

Locaties


Bereikbaarheid

Odda ligt op zo'n 4 uur rijden vanaf Bergen. Vanaf Nederland is het zo'n 1400 kilometer rijden wanneer je vanaf Hirtshals (Denemarken) overvaart naar Larvik. Vanaf Amsterdam vlieg je in zo'n 1,5 uur naar Bergen.