Vogelobservatorium Tij in Stellendam: vogels spotten vanuit een spectaculair bouwwerk

Aan de rand van het Haringvliet ligt een spectaculair vogelobservatorium. Het bouwwerk heeft de vorm van een ei van de grote stern en is maar liefst 8 meter hoog en 9 meter lang. Van binnen sieren zigzaggende balken het observatorium en biedt het bouwwerk je een beschutte plek om de nodige vogels te spotten. Dit bijzondere observatorium wil je bezoeken!

Het bouwwerk is van binnen schitterend dankzij de zigzaggende houten balken

Wandelen

Ik combineerde een bezoekje aan vogelobservatorium Tij met de 7 kilometer lange wandelroute De Koploper in de duinen van Goeree. De Koperloper wandelroute is wat mij betreft geen grote aanrader, maar een bezoekje aan Tij zeker wel! Je bereikt het Tij met een korte wandeling van zo'n 5 minuten over onverharde wandelpaden en een stukje vlonderpad. Vooral in de herfst en in de winter kan het wandelpad nat zijn en daarom zijn goede en waterdichte schoenen van belang.

Het bouwwerk is geïnspireerd op een ei van de grote stern

Vogels spotten

Vanuit het Tij heb je in het broedseizoen zich op allerlei soorten vogels, zoals de visdief, de kokmeeuw en de grote stern. Buiten het broedseizoen zullen er op de droogvallende slikken vogels zoals de zilverreiger, vele soorten eenden, lepelaars en ook ijsvogels te bewonderen zijn. Vergeet daarom je verrekijker niet tijdens een bezoekje aan het vogelobservatorium!

Check de waterstanden van tevoren

Wanneer je van plan bent een bezoek te brengen aan het Tij is het verstandig om vooraf te controleren of het vogelobservatorium te bereiken is. Bij waterstanden boven de 80 cm NAP loopt het wandelpad naar het bouwwerk namelijk onder water. Laarzen zijn dan een must. Komt de waterstand boven de 85 cm NAP, dan wordt een bezoek afgeraden. De waterstanden kun je vooraf op deze site checken. Kies op de kaart voor de locatie 'Hellevoetsluis'. 

Vanuit het Tij heb je een 360 graden zicht op het weidse Haringvliet en de Haringvlietsluizen

Praktische informatie voor een bezoek aan vogelobservatorium Tij

Openingstijden

Vogelobservatorium Tij is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Locatie


Bereikbaarheid

Je kunt je auto gemakkelijk en gratis kwijt op de parkeerplaats Marinahaven in Stellendam. Vanaf deze parkeerplaats is het zo'n 5 minuten wandelen naar vogelobservatorium Tij via onverharde wandelpaden en een stukje vlonderpad. 

Parkeerplaats Marinahaven
Deltahaven 61
3251 LC Stellendam

Meer lezen over vogels spotten in Nederland?