Stedentrip naar Bern in Zwitserland: dit moet je doen en zien

Het Zwitserse Bern is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je een stedentrip gaat plannen, maar deze stad is juist zo'n leuke optie! Vanuit Bern wordt het land geregeerd, maar daarnaast heeft deze stad nog veel meer in petto. Je vindt er vele zeer goed bewaarde historische gebouwen die het bewijs zijn van het rijke verleden. De oude binnenstad van Bern is zelfs opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst! Door de talrijke fonteinen, zandsteengevels en historische gebouwen, ademt Bern een middeleeuwse sfeer. Daarnaast is het ook een populaire plek onder de cultuurliefhebbers van over de hele wereld door de festivals die er het hele jaar door gehouden worden. Hieronder deel ik mijn tips om te zien en doen in deze rustige, kleine stad, zodat je het maximale uit jouw stedentrip naar Bern kunt halen!


Inhoudsopgave

  1. De beren spotten
  2. Op zoek naar de fonteinen
  3. De Klokkentoren bewonderen
  4. Een museum induiken
  5. De Berner Münster beklimmen
  6. Struinen door de oude binnenstad
  7. De Zwitserse keuken proeven
  8. De zes kilometer aan arcades volgen
  9. Het Parlementsgebouw bekijken

1. De beren spotten

Beren? Ja, echt! Ik was enorm verbaasd toen ik de enorme dieren tegen het lijf liep in het centrum van deze stad. Ik had me van tevoren niet goed ingelezen toen ik Bern ging bezoeken en zou wel kijken wat ik zou tegenkomen. En beren tegenkomen was wel het allerlaatste wat ik had verwacht, maar dit was meteen mijn hoogtepunt van mijn dag. De beer is het symbool van Bern en daarom vind je het 'Bärengraben' aan de rand van de stad. Je kunt door het Bärengraben wandelen en de oude berenkuil en het nieuwere groene park uit 2009 met grotten en het berenbad gratis bekijken. Dit mag je niet missen!

Het Bärenpark strekt zich uit langs de oevers van de rivier de Aare

2. Op zoek naar de fonteinen

Je kunt er niet omheen: de oude binnenstad van Bern staat vol met fonteinen. Ze stammen uit de zestiende eeuw en zijn meestal versierd met standbeelden uit vaak Bijbelse scènes. In totaal zijn er 100 fonteinen door het oude centrum te vinden, waarvan 11 nog beschikken over hun originele standbeelden. De fonteinen worden zorgvuldig onderhouden, en mocht je dorst hebben? Het water uit deze fonteinen is drinkbaar.

3. De Klokkentoren bewonderen

De Klokkentoren, ook wel de Zytglobbe genoemd, is een van de belangrijkste kenmerken van Bern. Denk ik aan Zwitserland, dan denk ik natuurlijk aan klokken en horloges. In Bern kun je een erg indrukwekkend exemplaar bewonderen. De 23 meter hoge toren met astrologische klok werd in 1530 gebouwd en staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Elke drie minuten voor het uur komen er verschillende mechanische karakters tevoorschijn, die een korte show uitvoeren. Zo zie je onder andere een vos, een doedelzakspeler en een ridder. Erg leuk om even de tijd voor te nemen! Je kunt de toren ook bezoeken en een rondleiding volgen.


4. Een museum induiken

In Bern zijn talloze musea te bezoeken. Een van de populairste is het Natuurhistorisch museum. Deze werd opgericht in 1832 en beschikt over zo’n 5100 m² tentoonstellingsruimte. Elk jaar trekt het meer dan 100.000 bezoekers en het museum wordt dan ook beschouwd als een van de belangrijkste natuurmusea van Zwitserland. Vooral de gigantische collectie kristallen zijn zeker de moeite waard.

Een andere bekende is het Historisch Museum. Deze bevat permanente tentoonstellingen over de geschiedenis: van het stenen tijdperk tot aan vandaag. Je vindt hier ook het Einstein-museum met een schat aan informatie over de grote wetenschapper en zijn theorieën. Daarnaast kun je elders in de stad ook het Einsteinhaus bezoeken. Deze flat op de tweede verdieping werd tussen 1903 en 1905 gehuurd door Albert Einstein. Tegenwoordig is het gebouw een museum. Het appartement is ingericht met meubels uit die tijd zodat je je de vroegere leefomgeving van Einstein kan voorstellen. 

Verder is het Kunstmuseum populair onder de kunstliefhebbers. De collectie van het Kunstmuseum Bern omvat werken uit 7 eeuwen. Meer dan 3.000 schilderijen en sculpturen en 48.000 werken op papier worden in het Kunstmuseum tentoongesteld. Van Albert Anker, de belangrijkste 19e-eeuwse Bernse schilder, bezit het museum de omvangrijkste verzameling ter wereld.

5. De Berner Münster beklimmen

De Berner Münster, ook wel bekend als de kathedraal van Bern of de St. Vincent kathedraal, is de grootste kerk van Zwitserland uit de late middeleeuwen en is zeer kenmerkend voor het stadsbeeld. De kathedraal werd gebouwd in 1421, maar pas in 1893 werd de bouw als voltooid beschouwd. Het interieur van de kerk is sober, maar het glas in lood maakt een bezoekje aan de kerk het helemaal waard.

Via de 312 treden kun je ook de toren van de kathedraal beklimmen. Een ticket kost je 5 CHF per persoon (ongeveer €4,75) en is een grote aanrader. Vanaf de toren van de gotische kathedraal heb je namelijk een fantastisch uitzicht over de stad. Zo kun je de Klokkentoren vanaf boven bewonderen, maar ook de straatjes van het oude centrum, de rivier de Aare, de Berner Alpen en het Parlementsgebouw. Let op: de klim naar boven is best lang, pittig en een tikkeltje claustrofobisch. Mocht je het wel zien zitten om aan de klim te beginnen, zorg dan dat je wat losse franken op zak hebt. Je kunt namelijk niet pinnen voor het ticket dat je toegang verleent tot de toren.

De Berner Münster en het geweldige uitzicht vanaf de toren op de stad

6. Struinen door de oude binnenstad

De binnenstad van Bern ademt een en al middeleeuwen. Niet gek dat dit deel van de stad dan ook is opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst! Dit stukje van Bern is gelegen op een schiereiland en wordt aan 3 kanten omgeven door het azuurblauwe water van de Aare. Er is nog veel van het middeleeuwse karakter bewaard gebleven en dit merk je goed wanneer je over de oude, ronde klinkers van het historische centrum loopt. Loop langs de fonteinen, torens, standbeelden en de Untertorbrücke: een van de oudste stenen bruggen van Zwitserland. Ook de Klokkentoren, die ik eerder noemde in dit artikel, behoort tot dit mooie, historische stukje van Bern.

7. De Zwitserse keuken proeven

Als je denkt aan de Zwitserse keuken, dan denk je natuurlijk aan chocolade én kaasfondue! De traditionele Zwitserse fondue eet je bijvoorbeeld bij Gourmanderie Moleson. De allerlekkerste chocolade óóit haal je bij Läderach. Ik kocht een klein zakje met verschillende stukjes chocolade voor maar liefst €25. Ontzettend duur, maar het was zó ontzettend lekker dat het het geld dubbel en dwars waard was. Geloof me, dit wil je proeven. Mocht je niet bizar veel geld willen uitgeven aan een stukje chocolade, dan is een bezoekje aan Läderach - of een kijkje in de etalage - ook een grote aanrader.

De klassieke Zwitserse keuken is dus zeker aanwezig, maar er is nog veel meer te proeven in Bern! Fan van de Aziatische keuken? Dan moet je bij Mishio zijn. De lekkerste schnitzel met pommes eet je bij Jack's Brasserie en een heerlijk en bijzonder ijsje haal je bij Eiswerkstatt. Voor een drankje kun je terecht bij Sky Terrace, waar je een 360 graden uitzicht hebt over Bern.

De oude stad en heerlijke bonbons bij Läderach

8. De zes kilometer aan arcades volgen

Naast de historische torens, huizen en fonteinen, vind je ook meer dan 6 kilometer aan arcades in de stad. Bern kent dus een van de langst overdekte winkelpromenades van Europa! Had je dit verwacht?! De arcades beschermen haar bezoekers tegen regen, sneeuw of felle zon. In de lagere verdiepingen van de arcades zijn verschillende soorten winkels en cafeetjes gevestigd en op de hogere verdiepingen vind je appartementen. Op dinsdag- en zaterdagochtend kun je hier tevens kleurrijke markten vinden voor verse groenten, bloemen en vlees.

9. Het Parlementsgebouw bekijken

Het Bundeshaus, oftewel het Parlementsgebouw, is de plek waar het Zwitserse parlement, dat een van de eerste democratieën van de wereld is, zetelt. Dit renaissance gebouw staat dichtbij de rivier de Aare en is toegankelijk voor bezoekers, tenzij het parlement in zitting is. Het Parlementsgebouw ligt tevens aan een prachtig plein waar geregeld fruit- en groentemarkten te vinden zijn, je 's zomers verfrissing kunt zoeken bij de fontein en 's winters de ijsvloer kunt bewonderen. Verder vind je er vele cafés en restaurants.

Links zie je het Parlementsgebouw

Praktische tips voor jouw stedentrip naar Bern

Munteenheid

In Zwitserland is de Zwitserse frank de munteenheid en dit betekent dat je (vaak) niet kunt betalen met euro's. Zorg dat je tijdens je stedentrip altijd wat losse franken op zak hebt, zodat je voor attracties zoals de Berner Münster kunt betalen. 

Verplaatsen in de stad

Bern is een compacte stad en dat maakt dat je de stad prima per voet kunt verkennen. Mocht je toch gebruik willen maken van het openbaar vervoer, dan kan dit gratis met het Bern Ticket! Je krijgt dit ticket wanneer je een accommodatie in Bern boekt.

Accommodatie

Een leuk appartementje vind je via Airbnb. Een hotel boek je gemakkelijk bij Booking.com.

Beste reistijd

Er is geen beste reistijd voor Bern: je kunt de stad het hele jaar door bezoeken!

Taal

In Bern wordt Duits, Frans & Italiaans gesproken, maar ook met Engels kom je een heel eind.

Locaties


Bereikbaarheid

Vanaf Amsterdam gaan er geen directe vluchten naar Bern. De beste en snelste optie is een vlucht naar Bazel-Mulhouse-Freiburg nemen en vanaf daar met de trein naar Bern reizen.

Daarnaast is Bern ook met de trein te bereiken. Bij NS International boek je al een enkeltje naar Bern voor maar €40! De reis zal iets minder dan 8 uur duren en je zult 1 keer moeten overstappen.