Stedentrip naar Berlijn: dit zijn de 15 leukste dingen om te doen

Een Europese stad die mij ontzettend verrast heeft, is Berlijn. Ik had lage verwachtingen, maar na mijn 4-daagse trip was ik helemaal om: wat een ontzettend leuke stad is dit, zeg! De groene stad barst van cultuur, geschiedenis en kunst en heeft daarnaast hippe restaurantjes en leuke winkeltjes. Mocht je voor de eerste keer naar Berlijn gaan, of zeker willen weten dat je tijdens je zoveelste reisje naar deze stad geen hoogtepunten mist, dan heb ik de 15 leukste dingen om te doen en te zien voor je op een rijtje gezet!


Inhoudsopgave

    1. Een fietstour met gids maken
    2. Je verloren voelen bij het Holocaustmonument
    3. Het uitzicht vanuit de Fernsehturm bewonderen
    4. Checkpoint Charlie bekijken
    5. Het Festival of Lights meemaken
    6. De Berliner Dom bezoeken
    7. De Reichstagkoepel bewonderen
    8. Eten bij Kantine Deluxe
    9. Shoppen in de Kurfürstendamm
    10. Potsdamer Platz bekijken
    11. Een dagtrip naar Potsdam
    12. Een dagtrip naar concentratiekamp Sachenhausen
    13. Een selfie bij de Brandenburger Tor maken
    14. Een currywurst eten
    15. Kunst op de Berlijnse Muur bewonderen

1. Een fietstour met gids maken

Dit is wat mij betreft de allerleukste manier om een stad te verkennen. Ik deed het in Rome, Bangkok én dus ook in Berlijn. Ik sprong op de fiets met een Nederlandstalige gids van Berlin on bike en crosste heel de stad door. Een ideale manier om de sfeer in Berlijn te proeven en ook nog wat te weten te komen over deze stad met een bijzondere geschiedenis. Zeker wanneer je weinig tijd hebt om de stad te verkennen, is dit een hele leuke manier om toch zoveel mogelijk van de stad te ontdekken.

2. Je verloren voelen bij het Holocaustmonument

Het Holocaustmonument, in het Duits het Holocaust-Mahnmal of Holocaust-Denkmal, is het indrukwekkendste monument van Berlijn. Het monument is in 2005 geopend en bestaat uit vele betonblokken waar je tussendoor kunt lopen. Wanneer je langs de betonblokken loopt, zou je hetzelfde gevoel moeten krijgen als de joden in concentratiekampen hadden. De hoge blokken zouden je een gevangen, gedesoriënteerd gevoel moeten geven. Zonder een bezoek aan dit monument is jouw bezoek aan Berlijn zeker niet compleet.

Tijdens de fietstour reed ik onder andere langs toffe street art 

3. Het uitzicht vanuit de Fernsehturm bewonderen

De Fernsehturm, in het Nederlands de televisietoren, is oorspronkelijk een uitzendtoren uit de Koude Oorlog. Tegenwoordig is het een van de grootste toeristenmagneten in Berlijn. Mede dankzij het prachtige uitzicht over de stad die de toren biedt, moet je de Fernsehturm zeker eens bezocht hebben! Een ticket voor het observatiedek kun je van tevoren online boeken en kost je €14. Heb je hoogtevrees? Dan kun je deze tip beter overslaan.

4. Checkpoint Charlie bekijken

Checkpoint Charlie was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße. Een replica van de bekende controlepost is tegenwoordig te bekijken. Populair onder toeristen is het Museum Haus am Checkpoint Charlie. Dit is een museum met beelden en voorwerpen die de geschiedenis vertellen over vluchtpogingen van Oost naar West: een aanrader als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Berlijn.

5. Het Festival Of Lights meemaken

Mijn hoogtepunt tijdens mijn citytrip Berlijn was het Festival of Lights. Ieder najaar wordt de stad omgetoverd tot een lichtjesparadijs en zijn er in de avonden geweldige projecties te zien op de bekende gebouwen, zoals de Brandenburger Tor en de Berliner Dom. 


Projecties op de Brandenburger Tor en de Berliner Dom tijdens het Festival of Lights 

6. De Berliner Dom bezoeken

Een van de toeristische trekpleisters van Berlijn is natuurlijk de Berliner Dom. Het is de belangrijkste en de grootste kerk van Berlijn. Vanuit de tuin Lustgarten vlak voor de Berliner dom kun je het buitenaanzicht bewonderen, maar ook van binnen is de kerk het bekijken waard. Hoogtepunten zijn het historische orgel en de crypte van de vorstelijke familie Hohenzollern. Daarnaast kun je de kerk ook beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over de historische Berlijnse binnenstad. Voor €7 boek je hier alvast je ticket.

7. De Reichstagkoepel bewonderen

Het Reichstaggebouw, ook wel Reichstag of Rijksdag genoemd, is de plek waar sinds 1999 de Duitse Bundestag (parlement) gevestigd is. Naast een belangrijk politiek gebouw is het Reichstag ook een populaire bezienswaardigheid, mede door de moderne glazen koepel op het dak van dit historische gebouw. Vanaf het dak van het gebouw kun je door deze moderne, futuristische koepel de vloer van de hoofdetage en daarmee ook het vergaderende parlement zien. Online kun je een tijdslot aanvragen voor jouw bezoek aan dit bijzondere gebouw aanvragen.

De Reichstagkoepel op de foto linksboven en de Berliner Dom

8. Eten bij Kantine Deluxe

Mijn favoriete restaurant in Berlijn is Kantine Deluxe. Op 5 minuutjes lopen van de Berliner Dom vind je dit hippe - en spotgoedkope - restaurant met een chique uitstraling. Op de menukaart staan typisch Duitse gerechten, zoals schnitzels, maar ook vind je er heerlijke pizza's, burgers, pasta's en desserts. Wat betreft eten is Berlijn sowieso erg goedkoop, dus ga zeker een keer lekker uiteten tijdens jouw trip.

9. Shoppen in de Kurfürstendamm

Ben jij een echte shopliefhebber? Dan moet je in de Kurfürstendamm zijn! De Kurfürstendamm, plaatselijk bekend als de Ku'damm, is een van de beroemdste straten in Berlijn. Deze brede, l3,5 kilometer lange boulevard kan worden gezien als de Champs-Elysees van Berlijn. Je vindt hier de luxere merken en gezellige terrasjes. Vlakbij deze winkelstraat zijn ook het beroemde Duitse warenhuis KaDeWe en de Gedächtniskirche gevestigd.

10. Potsdamer Platz bekijken

Potsdamer Platz is een van de grootste en drukste pleinen van Berlijn. Vroeger was dit plein al het handelscentrum van de stad en tegenwoordig staat het plein vol met moderne kantoortorens. Een plek waar je echt even binnen moet kijken, is het Sony Center. In dit gebouw, dat een en al modernisme uitstraalt, is het hoofdkantoor van Sony gevestigd en is bekend vanwege de koepel die 's avonds verlicht wordt.

De moderne verlichte koepel van het Sony Center en Kantine Deluxe

11. Een dagtrip naar Potsdam

Potsdam is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg. De stad ligt op ongeveer 30 kilometer afstand van Berlijn. Je vindt hier een prachtig oud stadje die bekend staat om zijn paleizen, tuinen en oude Hollandse wijk. Potsdam is makkelijk te bereiken vanuit het centrum van Berlijn met de S-Bahn en is daarom de ideale dagtrip.

12. Een dagtrip naar concentratiekamp Sachenhausen

Een andere tip voor een dagtrip is het indrukwekkende Sachenhausen. Het kamp ligt 35 kilometer van Berlijn en werd in 1936 ter gelegenheid van de Olympische Spelen gebouwd door gevangenen. Tegenwoordig is het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen een gedenkplaats met museum: om ons eraan te herinneren dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Een bezoek aan Sachenhausen is dus een must, maar let wel op dat een bezoek erg schokkend kan zijn.

Beelden uit het voormalige concentratiekamp Sachenhausen

13. Een selfie bij de Brandenburger Tor maken

Nog zo'n toeristische trekpleister in Berlijn: de Brandenburger Tor. Deze poort is gelegen aan de grote boulevard, Unter den Linden. De Brandenburger Tor maakte oorspronkelijk deel uit van een omwalling rond Berlijn en was de belangrijkste toegangspoort tot de stad. Het is de enige poort die nog is overgebleven van deze omwalling en sinds de val van de Berlijnse muur is het een symbool van hereniging geworden.

14. Een currywurst eten

Misschien wel dé bekendste snack uit Berlijn: de currywurst. Een warme en op de bakplaat gebakken worst met een flinke klodder currysaus eroverheen. Om 'm af te toppen kun je er naar smaak nog een snuf hot curry over doen en bestel er dan ook meteen pommes rot-weiss (met ketchup) bij! Je vindt de currywurst door heel Berlijn, maar volgens velen eet je de beste bij Konneopke's Imbiss.

15. Kunst op de Berlijnse Muur bewonderen

Je hebt vast en zeker wel eens gehoord van de Berlijnse Muur. De DDR bouwde deze muur om West-Berlijn heen, zodat haar inwoners niet meer zo eenvoudig via West-Berlijn naar het kapitalistische westen konden vluchten. Op op 9 november 1989 viel de Muur en op de restanten is tegenwoordige prachtige, politiek getinte kunst te bewonderen. Loop tijdens jouw trip naar Berlijn daarom zeker langs de East Side Gallery, het langste en bekendste stuk van de muur dat nog staat.

De bekende Brandenburger Tor en kunst op de East Side Gallery

Praktische tips voor jouw citytrip naar Berlijn

Overnachten

Berlijn is een ontzettend hippe stad en daarom zijn er genoeg toffe én betaalbare accommodaties te vinden. Een betaalbaar hotel boek je gemakkelijk via Booking.com.

Mijn favoriete reisgids

Nog op zoek naar een leuke reisgids om jouw citytrip compleet te maken? Of alvast van de voorpret genieten? De reisgids time to momo Berlijn is mijn favoriet! Hierin vind je ontzettend leuke lokale hotspots, maar ook toffe wandelingen door de stad.

 Locaties

 

Bereikbaarheid

Een duurzame manier om naar Berlijn te reizen, is met de trein. NS International brengt je in iets meer dan 6 uur naar deze groene stad vol historie. Liever met het vliegtuig? In 1 uur en 20 minuten vlieg je met Transavia naar Berlijn.

Berlijn ligt op ongeveer 650 kilometer van Nederland verwijderd en is daarom ook goed te bereiken met de auto.