Is Liechtenstein de moeite waard?

Liechtenstein is een piepklein landje dat wordt begrensd door het westen van Oostenrijk en het oosten van Zwitserland. De meeste van ons zijn er vast een keer langsgereden, onderweg naar het het zuiden of met de Alpen als eindbestemming.

Over Liechtenstein

Liechtenstein is een van de kleinste, maar ook een van de rijkste landen ter wereld. Het landje is 160 vierkante kilometer groot en ter vergelijking: Texel is 170 vierkante kilometer groot! De bergachtige dwergstaat is een vorstendom en wordt geleid door de vorst Hans Adam II van Liechtenstein. Net als Zwitserland is Liechtenstein geen lid van de Europese Unie.

De hoofdstad van Liechtenstein in Vaduz. Deze stad, die overigens niet de grootste van het land is, heeft een oppervlakte van ruim 17 vierkante kilometer en telt zo'n 5000 inwoners. Wanneer je door Vaduz slentert, ervaar je dan ook meer een dorpse sfeer dan een bruisend stadsleven. In Vaduz bevindt zich het kasteel Vaduz, waar de vorst Hans Adam II woont. Verder zijn er nog wat andere bezienswaardigheden, zoals een kathedraal waar alle koninklijke ceremonies gehouden worden, wat musea over de historie van Liechtenstein en een stadion.

In het westen vormt de Rijn een natuurlijke barrière tussen Liechtenstein en Zwitserland, en vormt hiermee de landgrens. De meeste van de ruim 38.000 inwoners van Liechtenstein wonen in de rijnvallei of op de flanken van de oprijzende Alpen.


Wat is er te doen?

Een kijkje nemen in de hoofdstad, Vaduz

De meeste bezienswaardigheden vind je in Vaduz. Zo kun je het Nationaal Museum bezoeken en meer te weten komen over de cultuur en geschiedenis van het land. Daarnaast is het Kunstmuseum populair onder de toeristen. Hier worden regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden. Voor de wintersportliefhebbers is het Wintersportmuseum een leuke optie. Allerlei items die met wintersport te maken hebben worden hier tentoongesteld. Het begon allemaal met een aantal oude spullen waarin skiër Noldi Beck zijn passie ontdekte. Langzaam groeide zijn verzameling en is dit museum ontstaan. Onder de collectie bevinden zich houten ski’s, afbeeldingen en voorwerpen uit de prehistorie, oude sneeuwschoenen, ski bindingen, sleeën en andere gebruiksvoorwerpen. Verder is er ook een Postmuseum, vol met postzegels, dat gratis te bezoeken is.

Vaduz is ook de stad waarvandaan het land geregeerd wordt. Het vijfkoppige kabinet regeert samen met het parlement en de regerende vorst van Liechtenstein. Zowel het paleis van de vorst Hans Adam II als het stadhuis en het parlementsgebouw zijn in Vaduz gelegen. Hoewel het stadhuis er middeleeuws uitziet, werd het pas rond 1932 gebouwd naar een idee van de Duitse architect Franz Roeckle. Op het plein voor het stadhuis worden regelmatig evenementen en markten georganiseerd.

De officiële woning van de regerende vorst is het kasteel van Vaduz. 'Schloß Vaduz' is helaas niet toegankelijk voor publiek en dat is zeker gezien de ligging op de heuvel en het bijbehorende uitzicht erg jammer. De oudste delen van het slot zouden al uit de twaalfde eeuw stammen. Het kasteel was eerder eigendom van de graven van Sulz, de graven van Hohenems en uiteindelijk kwam het aan het begin van de achttiende eeuw in handen van de prins van Liechtenstein.

De rode gevel van 'het Rode Huis' zal je niet ontgaan zijn als je door Vaduz wandelt. Het middeleeuwse gebouw ligt aan de rand van het centrum en heeft naast een opvallende rode trapgevel ook een 'Torkelgebäude', wat een pers is voor het maken van wijn. Dit gebouw is helaas niet toegankelijk voor bezoekers. Een bezienswaardigheid die wél toegankelijk is voor publiek, is de kathedraal. Wanneer je door de hoofdstraat van Vaduz loopt, zul je deze zeker niet missen.

De burchtruïnen in Schellenberg bezoeken

Aan de oevers van de Rijn vind je het stadje Schellenberg. In de dertiende eeuw stonden er in deze plaats 2 kastelen: Obere Burg Schellenberg en Untere Burg Schellenberg. Nadat de kastelen gedeeltelijk verwoest zijn tijdens oorlogen, zijn de kastelen in de zestiende eeuw leeg komen te staan en is er verval ingetreden. Aan het begin van de negentiende eeuw zijn er delen van de kastelen gebruikt om ergens anders in het land kerken en kloosters van te bouwen. Wat er nu nog over is, zijn ruïnes van de bouwwerken. 

Het uitzicht bewonderen vanaf Burcht Gutenberg

Het sprookjesachtige Gutenberg kasteel is gelegen op een heuvel in het stadje Balzers. Als een van de weinige bezienswaardigheden is dit kasteel wél opengesteld voor bezoekers. Deze burcht heeft een tijdje gediend als evenementenlocatie en nu kun je vanaf deze burcht genieten van het uitzicht op de valleien van Liechtenstein.

Is Liechtenstein de moeite waard?

Ik heb een middag doorgebracht in Liechtenstein en dit was voor mij genoeg. In 15 minuten ben je het centrum van Vaduz doorgelopen, maar ik ben dan ook niet in alle musea geweest. Mocht je dit wel leuk vinden, dan is een dag voor het bezoeken van Vaduz voldoende.

Een reis naar alleen Liechtenstein zou ik je niet aanraden, omdat het een erg klein land is en er weinig bezienswaardigheden zijn, maar mocht je verblijven in de grensregio van een van de buurlanden van Liechtenstein? Dan raad ik je het zeker aan om een dagtrip naar Liechtenstein te maken! Loop een rondje voor Vaduz, stap een museum binnen, bekijk de mooie Liechtensteinse kentekenplaten, breng een bezoekje aan burcht Gutenberg en proef de sfeer van Liechtenstein.

Meer lezen over Europa?