Bezoek de Rheinfall in Schaffhausen: de grootste waterval van Europa

De grootste waterval van Europa? Die vind je in Zwitserland! Bij de zogenaamde Rheinfall - of Rijnwaterval in het Nederlands - in het stadje Schaffhausen bulderen honderden liters water per seconde over de rotsen met veel lawaai naar beneden. Dit spectaculaire natuurverschijnsel wil je gezien hebben!

De Rheinfall ligt bij de Zwitserse stad Schaffhausen

Over de Rheinfall in Schaffhausen

De Rheinfall is ontstaan toen in de ijstijd de rivier de Rijn door tektonische verschijnselen een nieuwe bedding kreeg. Over een breedte van ruim 150 meter en een hoogte van 23 meter storten per seconde honderden liters water naar beneden. Misschien had je verwacht dat de grootste waterval van Europa een enorme hoogte zou hebben, maar niets is minder waar. De Rheinfal is juist ontzettend breed!

In het midden van de waterval steekt een grote rotspartij uit het water. Deze rots, de Mittelfelsen, bedwingt al eeuwen de waterkracht en is omgetoverd tot een toeristische attractie. Met een bootje kun je naar de rots varen en 'm vervolgens beklimmen. Je staat dat middenin de waterval: hoe bijzonder?!

Ik bekeek de waterval vanaf Schloss Laufen

Vanaf waar kun je de Rheinfall bekijken?

Je kunt de waterval vanaf meerdere plekken bekijken.

1. Noordkant: vanaf Neuhausen am Rhein

Vanaf de noordkant van de waterval kun je 'm bekijken vanuit de stad Neuhausen am Rhein. Je vindt langs de waterkant een aantal restaurantjes en ook de boottochtjes starten vanaf deze kant van de Rheinfall. Aan de noordkant betaal je voor parkeren CHF 5 (€4,65) en daarna CHF 2 per uur (€1,86).

2. Zuidkant: Schloss Laufen

Aan de zuidkant van de waterval staat Schloss Laufen. Met een ticket voor dit slot kun je zowel het slot bekijken, maar ook kijk je vanaf een hoogte op de waterval. Ik heb de Rheinfall vanaf deze kant bekeken en raad het je van harte aan. Maar het allerleukste is natuurlijk om de waterval vanaf alle kanten te bekijken!

Aan de zuidkant kun je gratis parkeren en vervolgens de waterval vanaf Schloss Laufen bekijken. Entree tot het slot kost CHF 5 (€4,65) voor een volwassene.

3. Rheinfall Rundweg wandeling

Tot slot kun je de Rheinfall Rundweg wandeling van 8 kilometer maken. Deze wandeling start vanaf het slot, daalt vervolgens af naar de oever van de Rijn en gaat over de brug naar de overliggende oever. Trek een kleine 2 uur uit voor deze wandeling. Meer info vind je hier.

Het water in de Rijn is ontzettend blauw

Een boottocht maken langs de Rheinfall

Een toffe manier om de Rheinfall te bekijken, is met een boot! Neem de Felsenfahrt Nr. 1 Yellow Line en bewonder de waterval vanaf het water. Dit wordt hoe dan ook een onvergetelijk boottochtje. Middenin het natuurverschijnsel staat de rots Mittelfelsen die je kunt beklimmen. Neem wel een poncho of droge kleding mee, want je gaat ongetwijfeld nat worden door het kletterende water.

Wanneer stroomt er het meeste water?

Door de Rheinfall stroomt smeltwater uit de Alpen en ook wordt 'ie aangevuld met regenwater, en daarom stroomt er niet in elk jaargetijde evenveel water door de waterval. In de maanden mei en juni is de hoeveelheid water het grootste. Maar wees niet bang: ook in de andere maanden stroomt er genoeg water!

Vuurwerk boven de Rheinfall tijdens de Nationale Feestdag

Op 1 augustus is het de Nationale Feestdag in Zwitserland. Deze wordt op 31 juli 's avonds al feestelijk ingeleid met grote vuurwerkshows door heel het land. En zo ook boven de Rheinfall! Ik woonde het spektakel bij en dit was echt magisch. Het knallende vuurwerk boven het bulderende water is iets wat je niet vaak meemaakt. Ikzelf zocht een plekje langs de rivier aan de noordwestkant, maar je kunt het evenement ook met een bootje bijwonen. 

Op 31 juli is er een vuurwerkshow te bewonderen boven de Rheinfall

Praktische informatie voor een bezoek aan de Rheinfall

Tickets voor Schloss Laufen am Rheinfall

Vanaf de noordkant kun je de Rheinfall gratis bekijken. Vanaf de zuidkant kun je de waterval vanaf het slot bewonderen. Dat laatste deed ik en dat kostte CHF 5 (€4,65) voor een volwassene. Je kunt de tickets voor het slot dagelijks ter plekke kopen tussen 9.00 en 18.00 uur of van tevoren online.

Locatie


Bereikbaarheid en parkeren

De Rheinfall kun je vanaf 2 kanten bekijken. Aan de noordkant betaal je CHF 5 (€4,65) en daarna CHF 2 per uur (€1,86). Aan de zuidkant kun je gratis parkeren en vervolgens de waterval vanaf het slot bekijken. Entree tot het slot kost CHF 5 (€4,65) voor een volwassene.

Parkeerplaats bij Schloss Laufen
Areal Schloss Laufen