Heide in Noord-Brabant: wandelen op de Strijbeekse Heide

Het is weer zover! De heide kleurt eindelijk weer paars. Voor alle natuurliefhebbers is deze tijd van het jaar iets waar ze waarschijnlijk al lang naar uitkeken. Want wat is er nu mooier dan de uitgestrekte paarse vlaktes die ieder jaar tevoorschijn komen tussen half augustus en half september?

De Strijbeekse Heide ligt op de grens met België

Over de Strijbeekse Heide

Een van de plekjes in de provincie Noord-Brabant waar je heidevlaktes vindt, is de Strijbeekse Heide. Dit natuurgebied vind je bij het gelijknamige dorp Strijbeek op de grens met België. Rond het jaar 1900 bestond het gebied nog uit natte en droge heide met vennen en wat losse naaldbomen. Door ontginning voor landbouw en bosaanleg is het gebied in de eerste helft van de twintigste eeuw sterk veranderd. 

Vanaf 2005 voert Staatsbosbeheer herstelwerkzaamheden uit en wordt met behulp van runderen en schapen het gebied open gehouden waardoor de heide zich kan herstellen. En dat heeft resultaat! Tussen half augustus en half september kleurt het gebied namelijk paars en is het een prachtige plek voor een fijne wandeling. 

Ik bezocht de paarskleurende Strijbeekse Heide op 22 augustus

Wandelroutes over de Strijbeekse Heide

Op de Strijbeekse Heide zijn door Staatsbosbeheer verschillende bewegwijzerde wandelroutes uitgezet. Hieronder vind je een overzicht.

Rode route - 3,8 kilometer

Deze korte, maar mooie wandeling leidt je over de heidevelden, maar ook door naaldbossen en langs vennen. Je volgt voor deze wandeling de rode bordjes. Parkeren kun je doen op de parkeerplaats aan de Erikaweg op de kruising met de Goudbergseweg in Strijbeek. Hier start en eindigt de wandeling ook. 

Blauwe route - 4,5 kilometer

Ik was van plan om de blauwe route te gaan volgen, maar ik kon helaas geen blauwe paaltjes vinden. Op het grote informatiebord op de parkeerplaats aan de Erikaweg stond deze route nog wel aangegeven, maar in het gebied stonden helaas geen bordjes. Kies dus voor een andere route!

Boswachterspad Smokkelroute - 9 kilometer

Om het gebied écht goed te ervaren, raad ik je deze wandeling aan. De Smokkelroute start bij het restaurant Het Smokkelaartje waar je voorafgaand iets kunt drinken en tevens gratis kunt parkeren. 

Vanaf het restaurant volg je de plaatjes met het pictogram van het smokkelaartje. Langs de route zul je verschillende informatieborden vinden die je iets vertellen over de geschiedenis van het smokkelen van dingen over de grens met België. Een deel van de wandeling zal dan ook over Belgisch grondgebied gaan.

Het decor van de Smokkelroute is heel divers: uitgestrekte vlaktes met heide en vliegdennen worden afgewisseld met landschappen vol loofbomen. De wandeling is ietwat pittig, omdat de de wandelroute grotendeels over zand en deels door weiland gaat. In de winter zijn laarzen dan ook aan te raden!

Bloeiende heide vind je er tussen half augustus en half september

Praktische informatie voor een bezoek aan de Strijbeekse Heide

Wandelen en fietsen

De wandelpaden door de Strijbeekse Heide zijn doorgaans onverhard en daarom zijn de wandelingen niet geschikt voor mindervaliden. Door het gebied lopen een aantal fietspaden, zowel in verharde als onverharde staat.

Locatie


Bereikbaarheid en parkeren

Het natuurgebied is gemakkelijk met de auto te bereiken. Voor de rode route kun je gratis parkeren aan de Erikaweg in Strijbeek, op de kruising met de Goudbergseweg. Voor de Smokkelroute kun je het beste parkeren op de gratis parkeerplaats van restaurant Het Smokkelaartje, Goudbergseweg 8 in Strijbeek.

Meer lezen over mooie natuurgebieden?