Mijn planning voor 2 of 3 dagen in Athene: zo ontdek je de stad in korte tijd

Athene is een enorme metropool, maar het toeristische centrum is eigenlijk best compact. Dit maakt dat je met een actieve reisstijl de stad prima in 2 of 3 dagen kunt verkennen. Zelf was ik van vrijdagavond laat tot maandagmiddag in de stad: 2,5 dag dus. 

Ik vloog maandagmiddag eind van de dag terug naar Nederland met een compleet afgevinkte to-do lijst! Natuurlijk had ik bij sommige bezienswaardigheden meer tijd kunnen spenderen. Maar mocht je net zoals ik een snelle stedentrip Athene maken, dan is onderstaande planning wellicht handig voor jou. 

Uitzicht vanaf de Lycabettusheuvel over Athene en de Middellandse Zee

Let op! Tijdens mijn citytrip Athene liep ik 60 kilometer in 2,5 dag! Liever iets rustiger aan doen? Kies dan een aantal van onderstaande activiteiten. 

Dag 1 (volle dag in Athene)

  • Oude Olympische Stadion - Ik begon de dag vroeg met een bezoekje aan het Olympische Stadion. Je kunt het stadion betreden, maar ik bekeek 'm alleen.  
  • Zappeion - Vervolgens wandelde ik door naar het Zappeion: een indrukwekkend gebouw dat voornamelijk voor tentoonstellingen en conferenties wordt gebruikt. Het staat aan de rand van de Nationale Tuin van de stad.
  • Nationale Tuin - De Nationale Tuin was dan ook meteen mijn volgende bestemming! Heerlijk zo'n oase van groen in de drukke stad. Ik wandelde er een rondje doorheen en was onder de indruk van de rij met gigantische palmbomen, en de vijvers vol met schildpadden.
  • Lunchen bij het Monastiraki plein - Dit plein is een van de meeste toeristische stukken van de stad. Je vindt hier allerlei souvenirwinkeltjes en wat leuke tavernes waar je voor een tientje een bord vol gyros kunt lunchen.
  • Ancient Agora - Na de lunch bracht ik een bezoekje aan een van de historische locaties van de stad. Bijzonder om al die bizar oude ruïnes te zien. 
  • Romeinse Agora - Nog zo'n complex vol geschiedenis, op een klein stukje lopen van de Ancient Agora.
  • Lokale markt - Ik liep toevallig langs een markthal vol vis en vlees. Een lokale beleving middenin het toeristische deel van de stad. Echt ontzettend leuk! Wil je ook een kijkje nemen? Navigeer dan naar Fontan Fish Market.
  • Universiteitsgebouwen - Toen ik een stukje voorbij de markthal liep kwam ik uit bij de universiteit van Athene. De gebouwen hebben een prachtige bouwstijl. Leuk om even langs te wandelen.
  • Anafiotika - Vanaf de universiteit nam ik de metro naar Syntagma. Vanuit daar liep ik naar het wijkje Anafiotika. Dit is een stukje Athene met eiland-vibes!
  • Drankje doen op de trappen - Vervolgens zocht ik naar 'de terrasjes op de trappen'. En die vond ik! Op deze sfeervolle plek plofte ik even neer voor een welverdiende pauze. Navigeer naar Mnisikleous 22 voor deze parel van een plek.
  • Diner in Piraeus - De dag sloot ik af met een tripje naar het kustplaatsje Piraeus. Ik had een ov-ticket voor de stad gekocht, en deze dekte ook de kust! Piraeus zelf is zelf niet mega bijzonder, maar wel leuk om even doorheen te wandelen. En gelijk een hapje te eten met uitzicht op de jachten in de haven van de stad.

Dag 2 (volle dag in Athene)

  • Akropolis - De ochtend van dag 2 stond in het teken van de Akropolis. Op deze berg staat het welbekende Parthenon, maar je vindt er nog veel meer historische bouwwerken. Vanwege de rijke geschiedenis en de grote hoeveelheid aan bezienswaardigheden ben je hier - met een (audio)tour - wel een paar uurtjes zoet. 
  • Akropolis Museum - Na een lunch met - wederom - een pita gyros bracht ik een bezoekje aan het Akropolis Museum. Hier vind je originele beelden, stukken van bouwwerken en voorwerpen die oorspronkelijk van de Akropolis komen. Dit museum is wat mij betreft echt een must, want het verreikt je kennis van de historie van de stad enorm.
  • Keirameikos - Dit is een oude begraafplaats waar schildpadden wonen! 
  • Hadrian's Library - Wederom een archeologische locatie.
  • Lycabettusheuvel - Het (letterlijke) hoogtepunt van de dag was de zonsondergang bekijken vanaf de Lycabettusheuvel. Neem voor €8 de funiculair omhoog en zoek vervolgens een zitplek langs het kronkelende wandelpad naar beneden. Adembenemend uitzicht over de stad met de Akropolis en de zee gegarandeerd! 
  • Diner in Plaka - Ik was er vandaag en gisteren al meerdere keren doorheen gewandeld: de wijk Plaka. Dit is een ontzettend sfeervol stukje van de stad met vele leuke restaurantjes. De perfecte plek om dag 2 af te sluiten met bijvoorbeeld een greek salad en mixed grill. En vergeet de baklava als toetje niet!

Dag 3 (halve dag in Athene)

  • Olympeion - Nóg een archeologische locatie: je vindt er de restanten van de Tempel van de Olympische Zeus. Ooit stonden hier 104 enorme zuilen. Nu zijn er nog 15 te bewonderen.
  • Philopappos heuvel - Mijn laatste activiteit van de stedentrip Athene: het beklimmen van de Philopappos heuvel. Vanaf de top heb je geweldig uitzicht over de stad! De heuvel ligt naast de Akropolis en de klim is goed te doen met een basisconditie. En met deze derde (halve) dag zat mijn tijd in Athene erop. Na een afhaalpita (en nog een stukje baklava) nam ik in de middag de trein terug naar het vliegveld. 

Uitzicht vanaf de Philopappos heuvel in Athene

Hoeveel kost een stedentrip Athene?

Benieuwd naar wat een stedentrip Athene kost? Ik schreef een artikel over hoeveel ik uitgaf tijdens een stedentrip naar de Griekse hoofdstad. Bekijk mijn uitgaven!

Gratis toegang tot alle archeologische locaties onder de 25 jaar

Ben je nog geen 25 jaar? Dan heb ik goed nieuws voor je! Voor jonge avonturiers uit de EU maakt Athene een genereus gebaar met gratis toegang tot alle archeologische locaties! Even je paspoort laten zien bij de ingang van een archeologische locatie en je mag zo door lopen. Ideaal! 

Combiticket voor de archeologische locaties

Ben je van plan om meerdere archeologische locaties te bezoeken? Dan kun je voor €30 een combiticket kopen. Dit kan gewoon bij de balie van een van de archeologische sites. Let op: je kunt dit soort tickets ook kopen op websites Get Your Guide, maar deze tickets zijn meestal een stukje duurder dan bij de balies.

Waar overnachten in Athene?

Een betaalbare accommodatie vinden in Athene is niet moeilijk. Op Booking kun je vele leuke en betaalbare plekjes vinden! Ik boekte deze studio met balkon in het centrum van Athene en betaalde hiervoor €160 voor drie nachten. De studio was van alle gemakken voorzien en bovendien gelegen op slechts 10 minuten wandelen van de Akropolis. Perfect!

Hoe bereik ik Athene?

De makkelijkste manier om naar Athene af te reizen is met het vliegtuig. Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen in zo'n 3 uur en 15 minuten rechtstreeks naar Athene. Ik vloog met Transavia vanaf Eindhoven airport.