Bezoek natuureiland Tiengemeten: deze leuke activiteiten kun je er doen

Over Tiengemeten

Tiengemeten, ik had er tot een tijdje terug totaal geen beeld bij. Maar wat blijkt, dit bijzondere stukje Zuid-Hollands erfgoed, is een prachtig groen eiland! Het voormalige landbouweiland, gelegen in het Haringvliet, heeft een transformatie ondergaan van agrarisch gebied tot een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Het eiland is simpelweg 7 bij 2 kilometer aan rust. 

Geschiedenis van Tiengemeten

Tiengemeten heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, toen het diende als agrarisch gebied en een belangrijk onderdeel was van de waterhuishouding in de regio. Echter, in de loop der tijd leidde veranderingen in landbouwpraktijken en waterbeheer tot een afname van de leefbaarheid van het eiland.

In de late 20e eeuw werd besloten om het tij te keren en Tiengemeten nieuw leven in te blazen als natuurgebied. Een ambitieus herstelproject werd gelanceerd, waarbij delen van het eiland werden teruggegeven aan de natuur en oude landschapskenmerken werden hersteld. Dit leidde tot een spectaculaire transformatie, waarbij Tiengemeten evolueerde van een agrarisch landschap tot een bloeiend ecosysteem.

Tiengemeten is ontzettend rustig natuurgebied

1. Varen naar Tiengemeten

Je dagje Tiengemeten begint in Zuid-Beijerland, waar je je auto gratis kunt parkeren op het grote parkeerterrein bij de veerpont. Voor een retourtje naar Tiengemeten betaal je €6 en de pont doet er ongeveer tien minuten over.

Met regelmatige afvaarten gedurende de dag, is het gemakkelijk om de oversteek te maken en te genieten van alles wat Tiengemeten te bieden heeft. Dus parkeer je auto, stap aan boord en laat het eilandavontuur beginnen!

Vaartijden pont Zuid-Beijerland naar Tiengemeten
  • Maandag t/m donderdag: ieder heel uur, van 10.00 tot en met 17.00 uur
  • Vrijdag t/m zondag: ieder heel uur, van 10.00 tot en met 19.00 uur
  • De terugvaart vanaf Tiengemeten naar Zuid-Beijerland is ongeveer 10 minuten later

Tip! Op de website van Natuurmonumenten kun je vooraf je ticket voor de veerdienst kopen.

Met de pont vanuit Zuid-Beijerland bereik je Tiengemeten

2. Bezoek het bezoekerscentrum van Tiengemeten

Het Bezoekerscentrum op Tiengemeten is de perfecte plek om je bezoek aan Tiengemeten te beginnen. Gelegen aan de veerhaven, biedt het centrum niet alleen praktische informatie en wandel- en fietsroutes, er is ook een superleuk winkeltje! Je kunt er trouwens ook fietsen huren.

Start je bezoek aan Tiengemeten met een bezoek aan het bezoekerscentrum

3. Wandelen of fietsen op Tiengemeten

Vandaag de dag trekt Tiengemeten bezoekers aan met zijn diverse en weelderige natuur. Het eiland is de thuisbasis van een indrukwekkende verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder zeldzame vogelsoorten, wilde orchideeën en unieke moerasplanten. Wandelaars kunnen genieten van kilometerslange wandelpaden. Er zijn ook een aantal verharde paden waarmee je het eiland op de fiets kunt verkennen. 

Tip! Ga je wandelen? Trek dan waterdichte wandelschoenen of laarzen aan, want de onverharde wandelpaden kunnen behoorlijk nat zijn.

Het eiland leent zich perfect voor een wandel- of fietstocht

3. Op safari op Tiengemeten

Vogelliefhebber? Dan kun je je hart ophalen aan de vogelkijkhutten verspreid over het eiland, waar je zeldzame vogels zoals de zeearend en de lepelaar kunt spotten. Maar hier heb je eigenlijk de vogelhut niet voor nodig. Tijdens mijn bezoek aan het eiland spotte ik meerdere visarenden en lepelaars, en zelfs de zeearend! Echt heel bijzonder. De unieke blauwborst schijnt er ook te zitten, maar voor dit leuke vogeltje moet ik nog maar eens teruggaan. 

Maar, er is meer! Op Tiengemeten lopen zo'n 150 Schotse Hooglanders, dus grote kans dat je er daar een paar van tegenkomt. Verder vind je er nog vele andere dieren, zoals reeën en bevers

Hooglanders en beversporen

4. Met huifkar Hitsaert rijden over Tiengemeten

Familie- of teamuitje? Ook dan is Tiengemeten erg leuk. Wij huurden de huifkar Hitsaert voor een familiedag en werden door een trekker het eiland over getrokken. Een ontspannen manier van Tiengemeten bekijken! De twee gidsen die je erbij krijgt maken de dag nóg leuker. Op een grappige manier vertellen ze alles wat je wilt weten. En mocht je het leuk vinden, dan kun je ook nog een stuk wandelen! Een dag met de Hitsaert is dus aan te passen naar jouw wensen. 

Ik verkende Tiengemeten met de huifkar Hitsaert

5. Overnachten op Tiengemeten

Er zijn een aantal vakantiehuizen te huur op Tiengemeten, maar ook staan er een paar hippe glamping tenten van TinyParks. Je kunt 's avonds niet van het eiland af, dus als je écht even wilt ontsnappen zijn dit misschien leuke opties voor je! Mij lijkt het wel wat!

Meer lezen over mooie natuurgebieden in Nederland?

Dit artikel bevat affiliate links