Boswachterij Westerschouwen: witte wandelroute Hoekeputje door bos en over strand

Op een stralende zondagochtend reisde ik af naar het Zeeuwse Burgh-Haamstede. Natuurreservaat boswachterij Westerschouwen was er eentje die al langere tijd op mijn lijstje stond. Want was is er nu fijner dan wandelen door een heerlijk geurend bos afwisselen met uitwaaien op het strand?

Over boswachterij Westerschouwen

Boswachterij Westerschouwen is gelegen op Schouwen-Duiveland: het noordelijkste schiereiland van Zeeland. Het schiereiland wordt omringd door de Noordzee, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland. Het natuurreservaat is namelijk 330 hectare groot en daarom zijn er volop recreatiemogelijkheden. Trek je je wandelschoenen aan, stap je op een paard of maak je liever een avontuurlijk ritje op de mountainbike? 

In het natuurreservaat vind je allerlei soorten landschappen: heuvelachtig duinlandschap met zandverstuivingen, valleien en duinweiden. Vogelrijke bosranden met vele soorten flora. Boswachterij Westerschouwen is zonder twijfel een van de mooiste natuurgebieden van Zeeland en daarom dé perfecte plek voor een fijne wandeling!

Het strand bij Domeinen 2 is prachtig

Wandelroute Hoekeputje - 7 kilometer

Door het natuurgebied zijn meerdere wandelingen uitgezet: ik koos voor de witte wandelroute Hoekeputje met een lengte van 7 kilometer.

Vanaf de parkeerplaats bij het strand van Westerschouwen loop ik in een paar minuten naar het beginpunt van de wandelroute: de Excursieschuur. Ik volg de witte pijlen en beland meteen in het bos. Met het zonnetje op m'n neus komen wandel ik door het bos terwijl het geluid van zingende vogeltjes en de geur van een nat herfstbos me tegemoet komen. Verder is het ontzettend stil: geen geluiden van andere mensen en geen geluiden van wegen. Heerlijk! 

Je loopt grotendeels over dit soort struinpaadjes

Het valt me meteen op dat de wandeling best pittig is. Er zit veel hoogteverschil in de wandelpaden en ook wandel je af en toe door het losse zand. Wel zijn de paden ontzettend mooi: smalle, kronkelde paadjes door weelderige bossen. Het is heerlijk rustig in het gebied en ook heb ik het geluk dat ik maar liefst 3 reeën en herten spot! 

Halverwege de wandeling kom je uit bij een geasfalteerd fietspad. De wandelroute gaat hier rechts over een onverhard paadje langs het fietspad verder, maar wandel eerst even over het fietspad naar links. Dan kom je namelijk op het strand! Dit stuk strand kun je alleen fietsend of wandelend bereiken en is daardoor heerlijk rustig. Ik het kaartje onderaan dit artikel heb ik de exacte locatie van het uitstapje naar het strand aangegeven.

Boswachterij Westerschouwen is ontzettend divers

Andere wandelroutes door boswachterij Westerschouwen

Natuurlijk zijn er meer wandelroutes door het natuurgebied uitgezet! De lengte van de routes varieert tussen 2,5 en 13 kilometer: voor elk wat wils dus! Meer informatie over de verschillende bewegwijzerde wandelroutes vind je hier.
 • Groene duinen rondje - oranje - 2,5 kilometer
 • Foxdal - rood - 2,9 kilometer
 • Kreek Schelpenhoek - rood - 4 kilometer
 • Dijkwater - rood - 4,3 kilometer
 • Theunesses Hil - paars - 6,5 kilometer 
 • Boswachterspad Bos - geel - 6,5 kilometer
 • Hoekeputje - wit - 7 kilometer
 • Familiepad Westerschouwen - niet bewegwijzerd - 8 kilometer
 • Westerschouwen - niet bewegwijzerd - 12 kilometer
 • Boswachterspad Meeuwenduinen - groen - 12 kilometer
 • Westerschouwen - niet bewegwijzerd - 13 kilometer

Dit stuk strand kun je alleen wandelend of fietsend bereiken: heerlijk rustig!


Praktische informatie over wandelen in boswachterij Westerschouwen

Over wandelroute Hoekeputje

De wandeling heeft een lengte van 7 kilometer en is bewegwijzerd met witte pijlen. De paden zijn onverhard en daardoor niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. De wandeling is redelijk pittig door de zandgronden en de hoogteverschillen. 

Ikzelf plakte een stukje strand aan de wandelroute en liep uiteindelijk bijna 9 kilometer waar ik een kleine 2 uur over deed. Mijn trackingapp gaf aan het einde van de wandeling aan dat er 105 meter hoogteverschil in de wandeling zat. Het is soms dus best even klimmen, maar dat is het meer dan waard. Het decor van deze wandelroute is namelijk echt waanzinnig!

Locatie


Bereikbaarheid en parkeren

Het startpunt van de wandeling is bij Excursieschuur Westerschouwen. Hier kun je niet parkeren. Rijd de Excursieschuur een paar honderd meter voorbij en je belandt op het parkeerterrein van het strand Westerschouwen. Je kunt hier betaald parkeren.

Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan de bus tot de halte Westenschouwen, Dorp. Je loopt dan in een kleine 10 minuten naar de Excursieschuur. 

Excursieschuur Westerschouwen