Doen in Gouda: een stroopwafelworkshop met proeverij bij Berg's Bakery

De stad van de kaas, de kaarsen en de stroopwafels? Dat is natuurlijk Gouda! De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, ambachtelijke winkeltjes, smalle middeleeuwse straatjes, eeuwenoude grachten en de verborgen hofjes is een bezoek absoluut waard.

Ik deed een stroopwafelworkshop in Gouda

Het is ongetwijfeld een van de leukste uitjes in de stad: een stroopwafelworkshop bij het wereldberoemde Berg's Bakery! Ik - een echte stroopwafelfan - kon niet wachten om een keer mijn eigen wafels te bakken en reserveerde daarom een workshop mét proeverij bij de bakkerij. 

Over Siroopwafels & Banketbakkerij-Tearoom Berg's Bakery

Berg's Bakery, ook wel bekend als Van Vliet, zit gevestigd in de binnenstad van Gouda en is een echt familiebedrijf. Al 6 generaties lang worden hier miljoenen stroopwafels per jaar gebakken. Mike van den Berg, de zesde generatie, ken je misschien van tv-programma's zoals Heel Holland Bakt en Het Museum van Nederland. Ook reisde hij af naar Dubai om zijn geroemde stroopwafels te bakken én was hij te zien bij het tv-programma The Great British Bake Off! Berg's Bakery is dus zonder twijfel dé plek voor een goede stroopwafel.

Berg's Bakery zit gevestigd in het historische centrum van Gouda

Een verrukkelijke stroopwafel proeverij

Ik begon de ochtend met een heuse stroopwafelproeverij. Een etagère vol lekkers werd geserveerd, natuurlijk met een kopje koffie of thee. Ik kreeg een stroopwafelgebakje met harde wener bodem en een crème voorgeschoteld en ook een "chocostroopie": een wafeltje omhuld met heerlijke karamel en chocolade. Verder lagen er stroopwafelrotsjes in verschillende kleuren chocolade op de etagère én kreeg ik nog een glaasje met stroopwafellikeur. Wat een feestje! De chocostroopie was mijn favoriet, maar heel eerlijk: alles was lekker!

Tijdens de proeverij krijg je meerdere stroopwafellekkernijen geserveerd

Workshop stroopwafels bakken

Na het smullen was het tijd voor het echte werk! Mike nam me mee naar de demonstratiekeuken waar het wafelijzer al aan stond. Hij vertelde over de bakkerij en zijn familie. Mega interessant en leuk om te horen hoe populair Berg's Bakery is! Zij mochten bijvoorbeeld een van de bruidstaarten voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken: zo vet!

Na een filmpje over hoe de stroopwafels gemaakt worden en een demonstratie, mocht ik het zelf proberen. Een stukje deeg voor 35 seconde in het ijzer, de koek vervolgens met een scherp mes doormidden snijden en vervolgens een flinke schep stroop erop. De 2 laagjes koek weer op elkaar leggen en een beetje duwen zodat de stroop zich mooi verdeeld. En zo makkelijk was het! Hoe 'ie smaakte? Heerlijk natuurlijk!

Een stroopwafelworkshop is echt te leuk

Wandel ook nog even door de binnenstad van Gouda

Met de proeverij en de workshop ben je in totaal zo'n 1,5 uur zoet. Wandel daarna - of ervoor - zeker nog even een rondje door het centrum van Gouda, want dat is echt de moeite waard! Je vindt er ontzettend veel oude gebouwen, smalle straatjes en verborgen hofjes. Het stadshuis is natuurlijk een echte eyecatcher en vergeet ook zeker de Sint-Jan niet, want dat is de langste kerk van Nederland! En ben je wel even klaar met al die zoetigheden? Stap dan een van de vele kaaswinkels binnen en haal een lekker stukje voor bij de borrel.

Het historische centrum van Gouda is ontzettend mooi

Praktische informatie over de stroopwafelworkshop

Prijzen en mogelijkheden

De stroopwafelworkshop kost €7,50 per persoon. Je krijgt een kijkje achter de schermen en ervaart zelf hoe het is om een stroopwafel te bakken in de demonstratiebakkerij! De workshop inclusief een drankje kost €8,75 per persoon en voor de workshop met de proeverij - zoals ik 'm deed - betaal je €14,95 per persoon. Je kunt de workshop boeken vanaf 6 personen en je hebt dan een privé workshop in de  demonstratiebakkerij met jouw groep.

Wil je de workshop reserveren? Neem dan contact op met Berg's Bakery.

Locatie


Bereikbaarheid van Berg's Bakery

Berg's Bakery ligt in het centrum van Gouda. Kom je met de auto? Parkeer dan in een garage aan de rand van het centrum. Ikzelf parkeerde in Q-Park Bolwerk en wandelde vervolgens in 5 minuten naar de bakkerij.

Kom je met het openbaar vervoer? Reis dan met de trein naar station Gouda en loop vervolgens nog 10 minuten naar Berg's Bakery.

Berg's Bakery
Lange Groenendaal 32
2801 LT Gouda

Meer informatie over Berg's Bakery? Bezoek dan de officiële website.

Meer lezen over lekkere uitjes?