Groetjes uit Berlijn! Ik bracht 3 dagen in de Duitse hoofdstad door

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en misschien wel de populairste bestemming voor een stedentrip in Duitsland. En dat is niet voor niets! De stad barst van geschiedenis en is daarom de ideale bestemming voor een indrukwekkende stedentrip. 

Prachtig kunstwerk van Anne Frank in Berlijn

Ik bracht 4 nachten door in een gastgezin en verkende vanuit daar de stad. Drie volle dagen spendeerde ik dus in Berlijn! Het was mijn eerste kennismaking met de stad. Weinig verwachtingen had ik ervan, en juist daarom kwam ik zo ontzettend enthousiast terug waarschijnlijk.

Dag 1: fietsen, Sachsenhausen en Hamburger Bahnhof

De allereerste activiteit die ik ondernam, was meteen een héle leuke. Ik maakte een fietstocht! Op een kekke blauwe fiets van Berlin on bike! croste ik met een Nederlands sprekende gids heel de stad door. We reden door kleine steegjes met geweldige muurschilderingen, kwamen de imposante Berliner Dom tegen en warmden even op in een luxe chocolaterie. De gevoelstemperatuur lag namelijk onder nul en zelfs mijn winterjas, sjaal en handschoenen hielden me niet meer warm. Brr!

Een fietstocht is altijd een leuke manier om een stad te verkennen

Volgende stop: het Hamburger Bahnhof. Het Hamburger Bahnhof - Museum für Gegenwart is een museum voor hedendaagse kunst. Het museum is gevestigd in een prachtige, voormalig spoorwegstation: het Hamburger Bahnhof. Het gebouw is groot en de collectie is enorm, maar toch is er geen plaats voor álle werken. Daarom is er gekozen om de collectie niet chronologisch te tonen, maar gebruik te maken van wisseltentoonstellingen met een bepaald thema. Houd je van kunst? Dan is dit museum een echte aanrader.


Het bezoek aan Sachsenhausen vond ik enorm indrukwekkend

Voor de laatste activiteit van de dinsdag verliet ik de stad. In een klein uur reed ik naar voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. Samen met een Nederlands sprekende gids bezocht ik de restanten van het kamp. Gaskamers en ovens waren bewaard gebleven en ook het museum toonde een aantal indrukwekkende stukken, zoals kleding en gebruiksvoorwerpen. Een verhaal dat mij altijd is bijgebleven, is een verhaal over hoe een 'dokter' zieke mensen uit het kamp nakeek. De zieken werden opgemeten met behulp van een meetlat, maar zodra ze tegen de lat gingen staan, werd er een kogel door de nek geschoten. Echt ongelofelijk. Een bezoekje aan Sachsenhausen was zeker niet het leukste van mijn Berlijntrip, maar wel ontzettend indrukwekkend.

Dag 2: Reichstag, Berliner Dom en East Side Gallery

Woensdag startte ik bij de welkende Reichstag: het Duitse parlementsgebouw. Je kunt het gebouw bezoeken en de enorme glaskoepel vanaf binnen bewonderen, maar helaas had ik daar geen tijd voor. Je moet altijd nog een reden hebben om terug te gaan, toch? 

Check trouwens even de prachtige herfstkleuren op de foto hieronder! Mijn bezoekje aan Berlijn was in oktober: ontzettend koud en nat, maar het weer paste op een of andere manier wel perfect bij de sfeer en de gebouwen in de stad.

Twee iconen van Berlijn: de Reichstag en de Brandenburger Tor

Vervolgens wandelde ik via het Monument voor de Sinti en Roma door naar de Brandenburger Tor. Die móét je natuurlijk gezien hebben als je in Berlijn bent. En dat geldt uiteraard ook voor de Berliner Dom. Ik had 'm al kort voorbij zien komen tijdens de fietstocht, maar op woensdag bekeek ik 'm ook vanbinnen. Ik kreeg een rondleiding van een Engelstalige gids en leerde over de Dom en haar bijzondere koepels. Echt een heel tof gebouw.

De Berliner Dom is prachtig versierd

's Middags reed ik door naar een ander icoon van Berlijn: de East Side Gallery. Dit is een stuk van de Berlijnse muur waar verschillende kunstenaars waanzinnige schilderingen op hebben gemaakt. De East Side Gallery is ongeveer 1,5 kilometer lang en is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de Europese maar vooral ook wereldwijde geschiedenis. Wandelen langs de prachtig beschilderde muur met zijn indrukkwekkende geschiedenis is een absolute aanrader.

De rest van de middag bracht ik door in de bekende winkelstraat Kurfürstendamm. Ik keek wat rond in de verschillende winkels, at een taartje in het warenhuis KaDeWe en sloeg wat goedkope drogisterij artikelen in bij de DM. 

's Avonds bewonderde ik het futuristische Sony Center en plofte ik er neer in de enorme bioscoop voor een filmpje. Het werd de film Pan: Peter Pan maar dan in een ander jasje. Geen aanrader wat mij betreft!

Een van de bekende schilderingen op de Berlijnse Muur

Dag 3: Potsdam, Fernsehturm en Festival of Lights

De laatste dag alweer! Ik startte 'm net buiten de stad in Potsdam. Een stad met een wijk vol Hollandse huizen en gigantische oude paleizen. In het Neues Palais kreeg ik een rondleiding van een ontzettend leuke Nederlandse gids. In iedere zaal had ze een interessant verhaal: over de functie van de zaal, over de versieringen op de muur, over de enorme kroonluchters en over de bijzondere vloeren.

De volgende stop was het Stasi-museum. Dit museum over het Ministerie voor Staatsveiligheid is gevestigd in "Haus 1" van het voormalige hoofdkantoor van het Oost-Duitse Ministerie voor Staatsveiligheid. In het museum vind je permanente exposities over het ontstaan en het functioneren van de Stasi. Mocht je alles willen weten over het Ministerie voor Staatsveiligheid, dan is het museum een leuke plek om te bezoeken. Wat mij betreft was het echter geen aanrader.

Het Neuses Palais en het uitzicht vanaf de Fernsehturm

Mijn laatste middag in de stad spendeerde ik op het Alexanderplatz. Ik keek er wat rond in de winkels en nam de lift naar het uitkijkplateau van de Fernsehturm. Deze toren is maar liefst 203 meter hoog en de lift brengt je in amper 20 seconde naar boven! Helaas was het ontzettend bewolkt en kon je dus niet veel van de stad zien.

's Avonds dineerde ik in een heel sfeervol, lekker én betaalbaar restaurant: Kantine Deluxe! Ik at er een heerlijke burger en brownie, maar hoorde van vriendinnen dat de typisch Duitse schnitzel ook een absolute aanrader was. 

Om half 8 stond ik vervolgens opnieuw bij de Berliner Dom: het startpunt voor het Festival of Lights! Al jaren lang verandert Berlijn in de herfst een tijdje in een magische wereld vol licht. Een aantal gebouwen en monumenten worden met speciale lampen verlicht en op iconische Berlijnse bouwwerken worden shows met verschillende thema’s geprojecteerd. Gebouwen zoals de Fernsehturm, de Berliner Dom, de Brandenburger Tor, Hotel de Rome en Hauptbahnhof staan volledig in de spotlights. Het Festival of Lights was het absolute hoogtepunt van mijn Berlijntrip. Wát een mooie afsluiter van 3 waanzinnige dagen in Berlijn.

Meer over het Festival of Lights? Lees dan dit artikel!

Toffe lichtshows op de Brandenburger Tor

Praktische tips voor jouw citytrip naar Berlijn

Overnachten

Berlijn is een ontzettend hippe stad en daarom zijn er genoeg toffe én betaalbare accommodaties te vinden. Een betaalbaar hotel boek je gemakkelijk via Booking.com.

Bereikbaarheid

Een duurzame manier om naar Berlijn te reizen, is met de trein. NS International brengt je in iets meer dan 6 uur naar deze groene stad vol historie. Liever met het vliegtuig? In 1 uur en 20 minuten vlieg je met Transavia naar Berlijn.

Berlijn ligt op ongeveer 650 kilometer van Nederland verwijderd en is daarom ook goed te bereiken met de auto.


Meer lezen over Berlijn?

Dit artikel bevat affiliate links