Alles over een bezoek aan de bijzondere ENCI-groeve bij Maastricht

Tijdens mijn bezoek aan Zuid-Limburg bezocht ik een bijzonder plekje in het uiterste puntje van Nederland: de ENCI-groeve. Vroeger een kalksteengroeve voor de productie van cement, tegenwoordig een prachtig natuurgebied. Bij het zien van het blauwgroene water vergat ik even dat ik in Nederland was! 

Over de ENCI-groeve bij Maastricht

In de ENCI-groeve bij de Sint-Pietersberg in Maastricht werd tot 2018 cement geproduceerd: kalksteen werd gewonnen, het halffabricaat klinker werd gemaakt en het klinker werd vervolgens vermalen tot cement. Tegenwoordig wordt er geen kalksteen meer gewonnen en is er een laag felblauw water in de groeve komen staan. Zeker wanneer de zon op de plas schijnt, neemt het water onvoorstelbaar mooie kleuren aan. Je mag niet zwemmen in de plas, maar wel kun je er mooi wandelen.

Het water in de ENCI-groeve oogt ontzettend blauw

Uitzichtplatform aan de Luikerweg

Vanaf het uitzichtplatform aan de Luikerweg in Maastricht is het mogelijk om naar de groeve af te dalen middels een trap. Het wandelpad brengt je naar de andere kant van de groeve: door een oud stukje gangenstelsel, langs de kalkgraslanden en langs de blauwe waterplas. De trap ligt een half uurtje wandelen verwijderd van de parkeerplaats 'Oog van Sint Pieter'.

Châlet D'n Observant

Je kunt ook via de andere kant de groeve in: volg op de Lage Kanaaldijk in Maastricht de bordjes 'D'n Observant'. Bij Châlet D'n Observant is een ruime parkeerplaats beschikbaar. De weg naar deze parkeerplaats is onverhard. De groeve is vanaf deze kant slecht een paar minuutjes wandelen verwijderd van de parkeerplaats.

Vroeger vond het gehele productieproces van cement plaats bij de ENCI-groeve

Wandelen bij de ENCI-groeve

De ENCI-groeve ligt bij de Limburgse Sint-Pietersberg: een berg waaronder een stukje bijzondere geschiedenis schuilgaat. Het natuurgebied rondom de Sint-Pietersberg is beschermd en dat is niet voor niets: de 171 meter hoge 'berg' herbergt prachtige natuur zoals kalksteenformaties, grotten en bijzondere flora en fauna. Vanaf Châlet D'n Observant zijn er daarom verschillende wandelroutes door het natuurgebied voor je uitgezet. Je kunt bij Châlet D'n Observant een gratis folder van Natuurmonumenten halen. Hierin staan 3 uitgestippelde routes met lengtes van 4,4 kilometer, 7,5 kilometer en 10,6 kilometer.

De natuur bij Châlet D'n Observant is prachtig

Praktische informatie voor een bezoek aan de ENCI-groeve

Openingstijden

Het wandelpad door de groeve is van 1 april tot en met 31 augustus dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur. Van 1 september tot en met 31 maart is de groeve dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Toegang tot het wandelpad is gratis.

Let op: honden zijn niet toegestaan in de groeve, omdat er schapen en geiten loslopen. Ook mag je niet door de groeve fietsen.

Locatie


Bereikbaarheid en parkeren

De ENCI-groeve is met de auto of fiets op 2 manieren bereikbaar:
  • De groeve is bereikbaar via een trap: navigeer naar de Luikerweg in Maastricht. Parkeer je auto op de gratis parkeerplaats 'Oog van Sint-Pieter'. Vanuit hier is het een klein halfuurtje wandelen naar de trap waarmee je naar de groeve kunt afdalen.
  • De groeve is ook bereikbaar via de Lage Kanaaldijk in Maastricht: volg op de Lage Kanaaldijk de bordjes 'D'n Observant'. Bij Châlet D'n Observant is een ruime gratis parkeerplaats beschikbaar. De weg naar deze parkeerplaats is onverhard.

Kom je met het openbaar vervoer? Dan kun je het beste reizen naar Chalet D'n Observant. Neem de bus tot halte Maastricht, Lage Kanaaldijk en wandel vervolgens in 10 minuten naar de groeve.

Meer lezen over Limburg?