Roadtrip in eigen land: de Mergellandroute van 112 kilometer door Zuid-Limburg

Tijdens mijn vakantie in Zuid-Limburg ben ik verliefd geworden op de regio. Dit stukje Nederland is uniek dankzij de heuvels, mergelkleurige bouwwerken en idyllische dorpjes. De perfecte manier om de sfeer van dit zuidelijke stukje Nederland te proeven is door het rijden van de Mergellandroute! Deze route neemt je mee langs de leukste dorpjes, de meest imposante kastelen en door het heuvelige landschap. 

Zuid-Limburg is een prachtige regio om doorheen te touren

Over de Mergellandroute

In het Zuid-Limburgse heuvelland waan je je voor even in het buitenland. Deze regio heeft een heel eigen karakter dankzij haar hellingbossen, idyllische dorpjes, her en der een Mariakapelletje, de typische vakwerkhuizen, imposante kastelen en talrijke zandkleurige bouwwerken van mergel. Daarom is deze regio pérfect voor een roadtrip in eigen land. De ANWB heeft je daarbij geholpen door de Mergellandroute uit te zetten. Een route van ongeveer 110 kilometer door het bijzondere Zuid-Limburgse landschap.

Waar start de Mergellandroute?

De Mergellandroute start en eindigt officieel bij het station van Maastricht, maar uiteraard kun je de route starten waar je wilt! Op de website van de ANWB vind je de route en kun je kijken welk punt voor jou handig is om te starten. Mocht je vanuit het noorden van het land naar Zuid-Limburg afreizen, dan is het bijvoorbeeld handig om links naast de A2 bij Kasen te starten.


Het prachtige groene heuvelland

Wanneer kun je de Mergellandroute het beste rijden?

Ik heb de Mergellandroute 2 keer gereden: een keer in december en de andere keer in juli. In december is het landschap grauw, staan de boomgaarden niet in bloei en is het minder levendig in de streek. Daarom raad ik je aan de route in de lente of zomer te rijden. Ben je fan van kerst? Dan is het misschien wel een aanrader om de Mergellandroute eind december te rijden, omdat je dan de kerstmarkten van Valkenburg en Maastricht kunt bezoeken.

Hoe lang heb ik nodig voor de Mergellandroute?

Je kunt de route gemakkelijk in één dag rijden, maar dan heb je wel weinig tijd om stops te maken en stadjes te bezoeken. Wil je bijvoorbeeld Maastricht en Valkenburg bezoeken tijdens het rijden van de Mergellandroute? Dan zou ik je aanraden om 1 overnachting ergens langs de route te boeken. Boek een leuk hotel in Maastricht, een knusse kamer in Valkenburg of doe eens gek en boek een verblijf bij kasteel Schaloen of kasteel Bloemendal!

Zelf overnachtte ik bij B&B Sibbliem in Sibbe, vlakbij Valkenburg. Vanaf hier zit je zo weer op de Mergellandroute! Mijn uitgebreide review over B&B Sibbliem lees je hier.

Ik wil een deel van de Mergellandroute doen: wat is leuk?

Zelf vond ik het deel tussen Slenaken en Epen het allermooiste. Met behulp van haardspeldbochten klim je de dichtbeboste heuvels op, waardoor het soms zelfs lijkt alsof je in de Alpen rijdt! Mocht je ongeveer de helft van de route willen rijden, dan raad ik het stuk tussen Mesch en Schimmert aan (tegen de klok in). 

Perfecte uitvalsbasis voor de Mergellandroute: B&B Sibbliem in Sibbe

Het deel bij Epen en Slenaken is mijn favoriet!

Hoe kan ik de Mergellandroute volgen?

Rijd je de route tegen de klok in? Dan kun je gewoon de welbekende bruin-witte zeskantige ANWB Mergellandbordjes volgen en kan je navigatie uitblijven! Wil je de route de andere kant op rijden? Dan kun je de route hier downloaden.

Wat is er te zien langs de Mergellandroute?

1. Limburgse heuvelland

De gehele route leidt je door het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap en dat is zó mooi! Nergens in Nederland vind je een soortgelijk landschap en daarom vond ik de Mergellandroute juist zo leuk. Je rijdt over geasfalteerde weggetjes door de heuvels en na iedere heuvel is er weer een nieuw landschap te zien. Het noordelijke deel van de route is nog redelijk vlak, maar het zuidelijke deel bij Epen en Slenaken is zo heuvelig dat het net lijkt alsof je in de Alpen rijdt!

Op sommige stukken zal het zelfs lijken alsof je door de Alpen rijdt!

2. Karakteristieke vakwerkhuizen

Typisch Limburgs zijn natuurlijk de karakteristieke vakwerkhuizen! Vakwerkhuizen bestaan gewoonlijk uit een houten balkconstructie met een vlechtwerk van wilg, eik of hazelaar in de tussenliggende ruimtes. Dit vlechtwerk werd dan weer bestreken met een mengsel van stro en leem. Tegenwoordig worden er ook bakstenen gebruikt om de tussenliggende ruimtes te vullen. 

Niet alle vakwerkhuizen zijn trouwens gemaakt met de houten balkenconstructie. Je ziet in Zuid-Limburg ook huizen waarop er met zwarte verf 'balken' op het huis geschilderd zijn. Op het oog lijkt het dus een vakwerkhuis, maar eigenlijk is het hartstikke nep.

Onderweg zul je meerdere van dit soort vakwerkhuizen passeren

3. Drielandenpunt

Dit is niet de allermooiste bezienswaardigheid van de route, maar wel grappig om een keertje geweest te zijn. Het Drielandenpunt stelt echt helemaal niks voor! Er staan de drie vlaggen en verder is het vooral een grote speeltuin voor kinderen. Ook het hoogste punt van Nederland staat aangegeven vlakbij het Drielandenpunt, maar dit punt staat niet eens op de juiste plek... Kortom: niet bijzonder!

Het Drielandenpunt stelt niet zoveel voor

4. Gezellige terrasjes

Het zal je niet verbazen dat je in een sfeervolle regio zoals Zuid-Limburg vele gezellige terrasjes vindt. Ikzelf plofte neer bij Herberg Oud Holset in Holset, nét buiten de route. In een typisch vakwerkhuis in het prachtige heuvellandschap at ik een heerlijke boterham met kroket, maar natuurlijk werden er ook specialiteiten geserveerd, zoals zuurvlees en bloedworst. Met een lekker lokaal Gulpener biertje maak je je lunch of borrel helemaal af!

Ik lunchte bij Herberg Oud Holset: aanrader!

5. Uitkijktoren bij Mesch

Mesch is het meest zuidelijkgelegen kerkdorp van Nederland. Net buiten het dorp staat een uitkijktoren die uitzicht biedt over het uiterste puntje van Zuid-Limburg en België. Er is een klein parkeerterrein bij, dus je kunt er gemakkelijk even stoppen.

Vanaf de toren kijk je uit op België

Let op: voor de volgende bezienswaardigheden moet je een klein stukje van de route afwijken.

6. Uitstapje: Kasteel Bloemendal

Je moet er een heel klein stukje voor uitwijken: kasteel Bloemendal in Vaals. Het is privé terrein en je kunt het complex dus niet bezoeken. Een kijkje door de poort is wel de moeite waard, maar ook zou je er kunnen overnachten!

Een kijkje door de poort van kasteel Bloemendal

7. Uitstapje: Kasteel Schaloen

In Schin op Geul vind je het Rijksmonument kasteel Schaloen. Je zult bijna denken dat je in Frankrijk bent, want dit kasteel heeft iets weg van een Frans jachtslot. Hedendaags zit er een brasserie gevestigd in het imposante gebouw en kun je er overnachten.

Je kunt overnachten in kasteel Schaloen!

8. Uitstapje: Maastricht

Het officiële start- en eindpunt van de Mergellandroute is bij het station van Maastricht. En dat is meteen een goede reden om de stad te bezoeken! Maastricht kent vele smalle straatjes met prachtige oude panden. Op ieder plein staan gezellige terrasjes en natuurlijk moet je ook de Sint Janskerk, de Maas, de Onze Lieve Vrouwebasiliek en het Vrijthof bekijken!

Maastricht is een ontzettend charmante stad

9. Uitstapje: Valkenburg

Een stop in Valkenburg is wat mij betreft zeker de moeite waard. De gebouwen hebben allemaal de typische mergelkleur en de rivier de Geul stroomt door het gezellige centrum. In een uurtje wandel je door het hele centrum. Mocht je meer tijd hebben, dan is het ook leuk om de kasteelruïne en de Gemeentegrot te bezoeken.

De gebouwen in Valkenburg hebben de karakteristieke mergelkleur

En verder vind je langs de Mergellandroute...

  • Klooster Wittem
  • Miljoenenlijn
  • Watertoren Schimmert
  • Gulpener Bierbrouwerij
  • Bilderberg Kasteel Vaalsbroek
  • Wijn- en fruitgaarden

Het uitzicht vanaf de uitkijktoren in Mesch

De Mergellandroute samengevat

  • Lengte: 112,2 kilometer
  • Regio: Zuid-Limburg
  • Geschikt voor auto, motor en eventueel fiets of scooter
  • Moeilijkheidsgraad: heel makkelijk
  • Te doen in één dag, maar 2 dagen geven je meer tijd om dingen te bezoeken
  • Bewegwijzerd met ANWB Mergellandroutebordjes
  • Je kunt de route hier downloaden

Meer lezen over toffe dagjes uit?

Dit artikel bevat affiliate links