Verrassende stedentrip dichtbij huis: bezoek statig en knus Blokzijl

Aan de rand van het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt het statige Blokzijl. Deze plek begon ooit als een nederzetting en werd later een vestingstadje aan de Zuiderzee. Vijandige Spaanse schepen die op weg waren naar het binnenland werden in die tijd in Blokzijl tegen gehouden. 

Wanneer je langs de havenklok van de stad loopt zul je merken dat de sfeer van vroeger is blijven hangen. De smalle straatjes met prachtige oude panden voorzien van trapgevels laten het lijken of je door een museum wandelt! Dit stadje is hoe dan ook een bezoekje waard. 

Dit pandje met trapgevel is toch te schattig?!

Over Blokzijl

Blokzijl wordt ook wel de Parel van de Zuiderzee genoemd. Vroeger was Blokzijl namelijk een vestingstadje aan de Zuiderzee. De statige koopmanshuizen rond de haven verraden het rijke verleden van de Overijsselse stad. En ook de talloze brouwerijen voor dorstige lieden hebben hun sporen achter gelaten: zo vind je in de stadskern De Bierkade en de Brouwersgracht.

Naast de schilderachtige straatjes met prachtige panden uit de Gouden Eeuw, vind je nog wat bijzonders in Blokzijl. Op de kades staan namelijk een aantal imposante hoogwaterkanonnen. Vroeger werden ze gebruikt op waarschuwingsschoten te lossen als er een overstroming dreigde. In de nacht van 4 op 5 februari 1825 werden ze helaas te laat gelost en brak de zeedijk door voordat de inwoners konden vluchten. 

Dit soorten panden zijn toch fantastisch?!

Wat te doen in Blokzijl?

Laat ik beginnen met te zeggen dat Blokzijl erg klein is. Een hele dag uittrekken voor dit stadje zal daarom niet nodig zijn. Wandel gewoon wat rond door de smalle straatjes en combineer je bezoek met activiteiten in de buurt, zoals Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Het middelpunt van Blokzijl is de havenkolk. Hier is het altijd levendig met watersporters en toeristen die genieten van de boten. Rondom de haven staan prachtige ouden panden en ook wanneer je van de haven richting de sluis wandelt, zul je een aantal kleine straatjes met karakteristieke huizen passeren. In het oog zal meteen de Grote kerk springen: deze torent namelijk boven de statige huizen uit. Mocht je het interessant vinden, dan kun je ook een bezoekje brengen aan de Protestantse kerk.

Ook de sluis is herkenbaar voor Blokzijl. Via deze sluis kunnen schepen vanaf het IJsselmeer naar meren in Friesland en Overijssel varen. De bedrijvigheid die de sluis met zich meebrengt - zeker in het hoogseizoen - maakt het stadje levendig. Net naast de sluis zit ook een bekend restaurant, namelijk het sterren restaurant Kaatje aan de Sluis. 

In de Kerkstraat van Blokzijl is ook nog een museum te vinden met de naam 'Het Gildenhuys'. De naam van het museum verraad al een beetje waar de collectie betrekking op heeft: het historische Blokzijl en de verdwenen gildes. 

De Grote Kerk torent boven het oude centrum uit

Uiteten in Blokzijl

In Blokzijl zijn genoeg leuke restaurants te vinden. Het welbekende Kaatje aan de Sluis met één Michelinster zit er gevestigd, maar er zijn ook genoeg betaalbaardere opties. Plof bijvoorbeeld neer op een terrasje aan de levendige havenkolk.

Ik at zelf bij Prins Mauritshuis dat bestaat uit het rustieke Grand Café en serre met panorama uitzicht over de havenkolk en het hippe Grand Café Club Orange met bar en open keuken. Ik reserveerde een tafeltje in het fantastisch ingerichte Club Orange en bestelde een heerlijke burger. Als dessert koos ik voor een kop thee en de plank met friandises. Ik kreeg 5 smakelijke lekkernijen geserveerd, variërend van een sinaasappel-blokzijler brok bonbon tot een Snickers brownie.

Dineren in Club Oranje van Prins Mauritshuis is een absolute aanrader

Proef Blokzijler brok: een echte specialiteit

Blokzijler Brok is een platte koek en heeft qua looks iets weg van gevuld speculaas. De smaak van de specialiteit houdt het midden tussen kruidkoek en speculaas. Ik heb fan! Blokzijler Brok is ontstaan doordat een speculaaskoek op de verkeerde manier werd afgebakken. De koek bleek echter verrassend goed van smaak. Met wat kleine aanpassingen in het recept werd de lekkernij al snel populair en is het tot op de dag van vandaag een koek die veel gegeten wordt! De brok is in heel de regio te koop, maar in Blokzijl scoor je 'm bij Proviand van het Land in de Brouwerstraat nummer 14.

Wat te doen in de omgeving van Blokzijl?

Blokzijl ligt in een ontzettend waterrijke omgeving. Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt om de hoek en ook het toeristische Giethoorn ligt op een steenworpafstand. In het nationale park kun je heerlijk wandelen en fietsen, maar ook is het een echte aanrader om een bootje te huren. Ikzelf voer met een ijzeren fluisterbootje door de Weerribben én met een eikenhouten punter door de Wieden en het drukke Giethoorn


Hier voer ik met mijn eikenhouten punter door de Wieden

Praktische informatie over een bezoek aan Blokzijl

Overnachten

Blokzijl is niet groot en prima in een dagdeel te verkennen, maar wil je de stad en haar omgeving écht ervaren, dan is het leuk om een overnachting te boeken. Op Booking.com vond ik een aantal hele toffe en authentieke hotels in en rondom Blokzijl!

Locatie


Bereikbaarheid en parkeren

In het centrum van Blokzijl zijn weinig parkeerplekken en daarom raad ik je aan net buiten het centrum te parkeren. Parkeer gratis op het parkeerterrein aan de Kuinderstraat en loop vervolgens in 1 minuut naar de haven! Je bereikt de parkeerplekken door bij Groenestraat nummer 12 de zijstraat in te rijden.

Ook met het openbaar vervoer is Blokzijl goed te bereiken. Neem bus 75 naar het busstation van Blokzijl en wandel vervolgens in een paar minuten naar het knusse centrum.

Gratis parkeerplekken
Kuinderstraat
8356 DB Blokzijl

Meer lezen over toffe dagjes weg?
Dit artikel bevat affiliate links