Vestingdriehoek wandeling: Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren

Op de grens van Zuid-Holland, Noor-Brabant én Gelderland vind je een bijzonder stukje Nederland. Hier werd vroeger namelijk met man en macht geprobeerd indringers tegen te houden die via de rivier het binnenland in wilden trekken. Het is een stuk Nederland met een rijke historie en dat merk je wanneer je door de zogenaamde 'Vestingdriehoek' wandelt. 

Wandelen langs het Tolhuis in Gorinchem

Ik zette een wandeling uit die je meeneemt door de grootste vestingstad van Nederland (Gorinchem), door het pittoreske vestingstadje Woudrichem, over de rivier de Boven-Merwede, naar het imposante Slot Loevestein én het bijzondere Fort Vuren. Wandelen en varen worden afgewisseld en ik had na een dag rondstruinen zo'n 14 kilometer in de benen.

Overzicht van deze wandeling

  • Bezoek aan Gorinchem
  • Overvaren naar Woudrichem
  • Bezoek aan Woudrichem
  • Overvaren naar Slot Loevestein
  • Bezoek aan Slot Loevestein
  • Overvaren naar Fort Vuren
  • Bezoek aan Fort Vuren
  • Varen naar Gorinchem

Over de Vestingdriehoek

De Vestingdriehoek is het gebied tussen de vestingen Gorinchem, Woudrichem, Zaltbommel, Slot Loevestein en Fort Vuren. Dit gebied dat onderdeel was van zowel de Oude als Nieuwe Hollandse Waterlinie strijkt zich uit over de grensregio van Zuid-Holland, Noord-Brabant én Gelderland. Vroeger werd hier gevochten tegen indringers die over het water het binnenland in wilden trekken. Tegenwoordig is het een mooi stukje Nederland om te fietsen en te wandelen. Vaar over de rivier, dwaal door de eeuwenoude straatjes van de vestigsteden en bewonder de rijke historie. 

Overvaren

Tijdens deze wandeling kun je overvaren van de ene plek naar de andere. Riveer vaart tussen Gorinchem - Woudrichem - Slot Loevestein - Fort Vuren. Ook is er een kleiner pontje tussen Woudrichem en Slot Loevestein die een stuk vaker gaat. Hiervoor betaal je een paar euro en pinnen is mogelijk!

Het overvaren vond ik een ontzettend leuke toevoeging aan de wandeling en ook was het fijn om even te zitten. Let wel op: de boten van Riveer gaan niet heel vaak, dus kijk van tevoren even hier op welke tijden je zou willen overvaren. Doordat ik de vaartijden niet had gecheckt, moest ik ruim 1,5 uur wachten bij Slot Loevestein en had ik helaas geen tijd meer voor Fort Vuren.

Op de veerboten kun je geen gebruik maken van je OV-chipkaart. Voor deze wandeling is het het voordeligste om van te voren online een dagkaart voor €5 voor Riveer te kopen. Losse tickets of ter plekke tickets kopen kan ook, maar dan ben je duurder uit. 

Op de boten van Riveer kun je ook je fiets meenemen

Stop 1: Gorinchem

Ik begon mijn dag in Gorinchem: een belangrijke en de grootste vestingstad in zowel de Oude als Nieuwe Waterlinie. Nadat ik mijn auto had geparkeerd in de Gildenwijk liep ik ik een kwartier naar hartje Gorinchem. De stad is lekker compact, maar érg leuk om te bezoeken. Loop lekker door de gezellige straatjes met statige panden, wandel over de vestingwallen, kijk uit over de groene uiterwaarden, bekijk de bootjes in de sluis bij de Lingehaven en ook de Grote kerk is een pronkstuk. Verder is het ontzettend kleine Gasthuispoortje leuk om te bekijken (en om onder door te lopen, maar pas op voor je hoofd!) en ook de molens en Dalempoort zijn de moeite waard. 

Gorinchem is een sfeervolle, compacte stad

Na een wandeling door Gorinchem wandelde ik naar de kade waar de Riveer veerboten aanmeren, Buiten de Waterpoort 1. Vanaf hier nam ik de voetveer naar Woudrichem. Let even op de dienstregeling, want de boten varen niet heel frequent. Je fiets mag trouwens ook mee!

Stop 2: Woudrichem

Vijftien minuutjes later kwam ik aan in Woudrichem. Woudrichem is een kleine vestingstad en is naast Gorinchem ook onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Uit de tijd dat Woudrichem samen met Gorinchem de rivier afsloot voor vijanden is veel bewaard gebleven en daarom kun je er typische vestingbouwwerken bewonderen, zoals bastions, een wachthuis en de waterwerken buiten de stadspoort. 
 
Dit soort straatjes zijn te leuk, toch?

In het stadje vind je naast de verdedigingsbouwwerken smalle straatjes met eeuwenoude gevels, een mooie kerk, een molen en een historische haven. En bij die historische haven kun je terecht voor een lekkere lunch of borrel bij restaurant De Stroming. Ik plofte er neer voor een stevige lunch en bestelde de kroketten met brood. Heerlijk! Het restaurant is ingericht in nautische stijl en je kijkt uit over de historische haven.

Restaurant De Stroming is een aanrader voor een lekkere lunch

Vanaf Woudrichem kun je met Riveer naar Slot Loevestein varen, maar ook kun je aan de oostkant van de vestingstad een kleine voetveer nemen naar het slot. Ik ging voor de laatste optie omdat die veel frequenter vaart. Met zo'n 10 mensen en 8 fietsen zit je in de lage, open boot en vaar je in een minuut naar de overkant. Je kunt de pont beide kanten op nemen en het kost je €1,80 voor een enkeltje. Je kunt dit bedrag zowel contant als met de PIN betalen. Na de overtocht wandel je in zo'n 10 minuten naar Slot Loevestein.

Stop 3: Slot Loevestein

In het oerhollandse landschap waar de rivieren de Maas en de Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne rond 1350 zijn kasteel bouwen: Slot Loevestein! Tegenwoordig is het een museum en leer je er over de Hollandse Waterlinie, de middeleeuwen en de ontsnapping van Hugo de Groot uit de welbekende boekenkist! Voor €14 kun je het slot bezoeken.

Wandel de slotgracht over om bij Slot Loevestein te komen

Vanaf Slot Loevestein kun je met de veerboot van Riveer naar Fort Vuren varen. Let wederom op de dienstregeling, want als je pech hebt (zoals ik) moet je een uur en driekwartier op de volgende veerboot wachten.

Stop 4: Fort Vuren

Ik had helaas geen tijd meer voor Fort Vuren, omdat ik lang moest wachten op de veerboot. Mocht je jouw tocht beter plannen, dan is het leuk om ook nog even een bezoekje aan Fort Vuren te brengen. Dit fort werd aangelegd tussen 1815 en 1870 en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de waterlinie niet meer nodig, omdat Duitsers er gewoon overheen konden vliegen. Vanaf toen is het een huis van bewaring geweest waarin 500 gedetineerden zaten. Tegenwoordig kun je overnachten en een hapje eten in het fort.

Vanaf Fort Vuren vaar je met Riveer weer terug naar Gorinchem en dat is het einde van de Vestingdriehoek wandeling!

Leuke gevels in Gorinchem

Ik had uiteindelijk 14 kilometer in de benen en ben van 10.30 tot 18.00 uur op pad geweest! Trek dus een hele dag uit voor deze wandeling om overal op je gemak rond te kunnen kijken.

Praktische informatie over de wandeling

Over de tocht

In totaal wandelde ik een kleine 14 kilometer. Grote stukken van de tocht leg je af over water, maar door het rondkijken in Gorinchem en Woudrichem lopen de kilometers al snel op. Mocht je slechter ter been zijn, dan kun je ook de fiets meenemen en door Woudrichem en Gorinchem fietsen. De fiets mag namelijk mee op alle veerboten.

Overnachten

Mocht je er een weekendje van willen maken, dan is het leuk om in Gorinchem een hip en betaalbaar hotel te boeken! In Woudrichem vind je een aantal knusse B&B's. Wil je helemaal uitpakken? Boek dan een kamer in Slot Loevestein of Fort Vuren.

Locaties


Bereikbaarheid en parkeren

Ik startte de tocht in Gorinchem, maar uiteraard kun je de wandeling starten waar je wilt. In Gorinchem parkeerde ik mijn auto gratis in de Gildenwijk en liep ik in 15 minuutjes naar het centrum. Kom je met het openbaar vervoer? Reis dan naar Gorinchem CS en wandel vervolgens in 5 minuten naar het centrum van de stad.

Parkeerplaats Gildenwijk
Gildenweg
4204 GS Gorinchem

Meer lezen over leuke dagjes weg?
Dit artikel bevat affiliate links