Wandelen in Noord-Brabant: het Boswachterspad van 7 kilometer door het Mastbos

Het was weer tijd voor een nieuwe wandeling! Dit keer liep ik het Boswachterspad door het Mastbos. Ik haalde een frisse neus tussen de vennen en de bossen tijdens deze 7 kilometer lange wandeling door het Bredase bos.

Over het Mastbos in Breda

Boswachter Floris Hoefakker van Staatsbosbeheer over het Mastbos: “Het Mastbos ligt als een soort groene muur tegen de stad Breda aan. Vanuit het niets sta je in een eeuwenoud bos met een rijkdom aan historie, planten en dieren. Wandel van smalle paden naar open beukenlanen, over heide, langs loofbomen en door donker naaldbos.

Tussen de 500 jaar oude bomen kun je boommarters, reeën, vossen, egels en eekhoorns tegenkomen. In de toppen zit een variatie aan bosvogels: van de bonte en middelste specht tot de houtsnip, boomklever en de bosuil. Bij het grote ven kijk je uit over grote jongens als de zilverreiger en de lepelaar.

In de zomer zijn de dieren echt wakker. Bezoek het heideveld en ga op zoek naar de kleine ijsvogelvlinder, bontdikkop en de vuurrode heidelibelle. Dan zie je ook de vleesetende zonnedauw in bloei staan. Wil je liever een ree op je pad vinden, dan kun je het beste op een winterdag komen.”

Velden en bossen wisselen elkaar af

Over het Boswachterspad door het Mastbos

Nadat ik de auto had geparkeerd op de modderige parkeerplaats aan de Oude Postlaan, loop ik het bos in op zoek naar het eerste gele bordje met de bruine ree. Ik vind hem snel en begin aan het Boswachterspad. Het is een koude, grijze zondagochtend en een heerlijk perfect voor een frisse wandeling in het bos! Ik adem de heerlijke dennenlucht in en blijf de gele bordjes volgen. Deze zijn steeds duidelijk aangegeven, dus verdwalen gaat haast niet!

Na een tijdje omringd te zijn door bos, kom ik op een open grasvlakte. Via een vlonderpad doorkruis ik de vlakte en beland ik vervolgens weer in het bos. Daarna wisselen grasvlakten, donkere bossen en vennen zich af. Het decor van de wandeling verandert voortdurend en voordat ik het weet, sta ik weer bij de parkeerplaats aan de Oude Postbaan. Gelukkig was mijn vriendin zo oplettend, anders was ik de parkeerplaats straal voorbij gelopen. Er staan dan namelijk geen gele bordjes meer en voordat je het weet begin je opnieuw aan het rondje. Let dus goed op! Je herkent het eindpunt aan de paal van Staatsbosbeheer met 'Oude Postlaan' erop.

Je loopt langs vennen en over een tof stukje vlonderpad

Praktische informatie over het Boswachterspad

Over de wandeling

De wandeling is 7 kilometer lang en gaat over onverharde paden. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Je volgt tijdens de wandeling de gele bordjes met de bruine ree erop. 

Locatie


Bereikbaarheid

De gratis parkeerplaats aan de Oude Postbaan, tevens het startpunt van de geel gemarkeerde wandeling, is gemakkelijk te bereiken met de auto. Op de - best wel modderige - parkeerplaats is plek voor zo'n 15 auto's. Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan vanaf Breda CS bus 6 tot de halte Breda, De Klokkenberg. Vanaf daar is het nog 5 minuutjes lopen naar de parkeerplaats aan de Oude Postlaan, tevens het start- en eindpunt van de wandeling.

Parkeerplaats en start- en eindpunt van het Boswachterspad
Oude Postbaan
4836 AD Breda