Weekendje Zuid-Limburg: B&B Sibbliem, Mergellandroute, Vaals en Valkenburg

Wil je dichtbij huis een weekendje weg, maar toch even het gevoel alsof je in het buitenland bent? Dan is het Zuid-Limburgse Heuvelland dé ideale bestemming voor jou! Via haarspeldbochten door bossen bereik je de toppen van de heuvels en lijkt het voor heel even alsof je in Oostenrijk op een bergpas rijdt. De uitgestrekte wijngaarden daarentegen laten de regio aanvoelen als de Franse Provence.


Zuid-Limburg is de ideale bestemming voor een fijn weekend weg. Als rustzoeker, wandelaar of Bourgondiër ben je er helemaal op je plek! Maar ook als fietsliefhebber kun je er je hart ophalen. Of je nou het liefst rondrijdt op een elektrische fiets, hoge snelheden wilt behalen op je wielrenfiets of lekker bergopwaarts door het bos wilt mountainbiken: het Zuid-Limburgse Heuvelland is de ideale plek. 

Hieronder beschrijf ik hoe mijn weekend Zuid-Limburg eruit zag. Ik deel een fijne B&B met je en laat je kennismaken met al het moois dat te doen en te zien is in de prachtige regio!

Overnachten bij bed and breakfast Sibbliem

De ideale uitvalsbasis om de regio te ontdekken is wat mij betreft B&B Sibbliem. De B&B is opgericht door Carmen en Michiel, die samen met hun hondje Ziva met veel plezier in het kerkdorpje Sibbe wonen. Hun passie voor heerlijk eten, goede wijn en tijd doorbrengen in de natuur, hebben zij vertaald naar 2 toffe appartementen: appartement STOER en appartement LIEF.

B&B Sibbliem is van alle gemakken voorzien

Ik verbleef een nachtje in appartement LIEF: een appartement in een modern landelijke stijl met een touch brocant en een roze accentkleur. Het appartement is van alle gemakken voorzien: op de benedenverdieping vind je een gezellige woonkamer met televisie en tevens een ruime, volledig uitgeruste keuken. Op de bovenverdieping vind je een riante slaapkamer met een heerlijk zachte boxspring en ook is er een grote, moderne badkamer aanwezig. Alles wat je nodig hebt voor een heerlijk weekendje weg dus!

Het ontbijt van B&B Sibbliem is heerlijk

Ook fijn: het ontbijt is er heerlijk! 's Ochtens wordt er een zak met heerlijke verse broodjes voor de deur gelegd. In de koelkast liggen bij aankomst verschillende vleeswaren een kaasplakken geseald verpakt, zodat je kunt openmaken wat je ook echt gaat opeten. Verder staan er verschillende soorten zoet beleg en sinaasappels op het aanrecht en staan er kiwi's, appels en eitjes in de koelkast. Ook is er een sinaasappelpers aanwezig waardoor je een heerlijke verse jus d'orange kunt maken. Wij bakten ook nog een eitje en zetten een bakje koffie om het ontbijt helemaal compleet te maken. 

Lees hier mijn uitgebreide review van bed & breakfast Sibbliem in Sibbe.

Leuke activiteiten tijdens een weekend Zuid-Limburg

Valkenburg

Verscholen tussen de mosgroene heuvels, in het hart van het beschermde natuurgebied Heuvelland, ligt het mergelstadje Valkenburg met haar beroemde kasteelruïne. Rondom de indrukwekkende kasteelruïne en boven de eeuwenoude gangenstelsels ligt de charmante, middeleeuwse stadskern vol met gezellige terrassen en winkeltjes. Must-do's zijn de fluweel- en mergelgrotten bezoeken, de Romeinse catacomben bekijken, met het stoeltjesliftje naar de top van de heuvel om vervolgens met de rodel weer naar beneden te glijden en het openluchttheater bekijken. Ook hartje Valkenburg is leuk om doorheen te struinen, vanwege het middeleeuwse karakter. 

Ook in de decembermaand is Valkenburg een aanrader

Vaals en het drielandenpunt

Waarschijnlijk ken je dit populaire plekje wel. Het Drielandenpunt bij Vaals is het hoogste punt van Nederland en een plaats waar de grenzen tussen Nederland, België, Duitsland samenkomen. Tof, zul je misschien denken, want je kunt op één moment in twee landen staan, maar eigenlijk stelt het allemaal niet zoveel voor. Op het drielandenpunt - volgens mij is dit niet eens officieel de grens - ligt een grote cirkel met vakken. Een vak voor Nederland, eentje voor België en de laatste voor Duitsland. Het is een leuke plek om even te bezoeken, maar het drielandenpunt zelf stelt niet zoveel voor. Het uitzicht daarentegen is wél prachtig, want je kijkt zo uit over het glooiende, Limburgse landschap. 

Het heuvelachtige stukje rondom Vaals vond ik prachtig

De Mergellandroute

Mijn favoriete activiteit tijdens het weekendje Limburg was de Mergellandroute. Ondanks dat wij de route op een druilerige decemberdag reden, de wijngaarden niet bloeide en de bezienswaardigheden langs de route dichtwaren door Corona, was het toch een hele leuke route! Je slingert door de heuvels en haarspeldbochten brengen je daar de top. Onderweg passeer je de typische vakwerkhuizen en ook staan er een aantal hele mooie kastelen langs de route.

De Mergellandroute is in totaal 110 kilometer lang en je moet hier dus zeker een hele dag voor uit trekken. Wij hadden maar een ochtend en hebben daarom - op aanraden van de eigenaren van de B&B - het zuidelijke deel gereden. Zij vertelden ons namelijk dat het glooiende stuk bij Epen het allermooiste was en daar waren wij het helemaal mee eens!

Kasteel Schaloen ligt vlakbij de B&B en is tevens een van de bezienswaardigheden tijdens de Mergellandroute

Nog tijd over?

Het Limburgse Heuvelland staat bekend om haar uitgestrekte wijngaarden en daarom ben je er als wijnliefhebber helemaal op je plek. Ga je zelf druiven plukken? Of schuif je liever aan bij een wijnproeverij?

Naast Valkenburg is ook haar grotere zus Maastricht leuk om te bezoeken. Geniet op een terrasje in het gezellige centrum van een groot stuk vlaai, ga lekker shoppen, bewonder het Vrijthof of steek de Maas over! In deze stad is genoeg te ontdekken!

Meer lezen over kant-en-klare weekendjes weg?
Dit artikel bevat affiliate links