Roadtrip met de fiets: ik slingerde langs de Linge en ontdekte Leerdam

Wat is de meest Hollandse manier om jezelf te verplaatsen? Met de fiets natuurlijk! De fiets is een ideaal vervoersmiddel om de omgeving te verkennen: je kunt relatief grote afstanden afleggen, maar je kunt ook op vele leuke plekjes komen waar auto's niet kunnen komen. Op reis vind ik het daarom altijd fantastisch om een (georganiseerde) fietstocht te maken, maar in Nederland fiets ik heel weinig.

Toen ik door Fietsnetwerk.nl werd uitgenodigd om een van hun routes te rijden, hoefde ik daarom niet lang na te denken. Want hoe leuk is het om een stukje bij jou in de buurt per fiets te ontdekken? Het leek mij in ieder geval een ontzettend leuk uitje en daarnaast is het hartstikke Coronaproof! Tevens ben je lekker aan het bewegen in de buitenlucht!

Op een mooie zondagmiddag sprongen we op de fiets

Over Fietsnetwerk.nl

Fietsnetwerk.nl is een van de grootste fietsroute aanbieders van Nederland. Op de website vind je talloze gratis thematische fietsroutes, variërend in lengte. De fietsroutes zijn voornamelijk gemaakt aan de hand van knooppunten, maar omdat je ook wel eens wilt afwijken van deze bestaande knooppunten - voor een kopje koffie, een bezienswaardigheid of een hotel -, is Fietsnetwerk.nl in 2014 gestart met de uitrol van een aanvulling op het bestaande netwerk: driecijferige afstapmomenten die naadloos aansluiten op het bestaande knooppuntennetwerk.

Via de website kun je je postcode invullen en zo fietsroutes bij jou in de buurt vinden. Ook kun je zoeken op thema en op lengte. Heb je een geschikte route gevonden? Dan kun je aan deze route zelf leuke afstapmomenten toevoegen. De afstapmomenten op de route zijn al voor je geselecteerd en je hoeft dus alleen nog maar een selectie te maken. Alle afstapmomenten kiezen kan natuurlijk ook!

De fiets is het ideale vervoersmiddel om een stukje Nederland dichtbij huis te ontdekken

Na het selecteren en het toevoegen van de afstapmomenten kun je het gewenste formaat van de route kiezen. Er zijn verschillende gratis opties beschikbaar:
  • Fietsroutekaart. Met deze optie ontvang je de uitgebreide fietsroutekaart waarbij aangegeven staat welke knooppunten je moet volgen.
  • Knooppunter formaat. Met deze optie ontvang je de volgorde aan knooppunten.
  • Fietsroutekaart + beschrijving. Hierbij ontvang je een fietsroutekaart, de knooppunten én een routebeschrijving.
  • GPX bestanden. Met deze optie kun je de route starten in bijvoorbeeld Google Maps.

Daarnaast is het mogelijk om de gratis Fietsnetwerk.nl app te downloaden. Je moet dan eerst even een account aanmaken en vervolgens kun je fietsroutes zoeken. Een leuke route gevonden? Je ziet de route dan weergegeven op een bewegende kaart. Er is ook de mogelijkheid om te navigeren; de app stuurt je dan door naar Google Maps.

Verder is er de mogelijkheid om een premium account aan te maken. Hiervoor betaal je €2,49 per maand of €11,99 per jaar. Met een premium account is de app advertentievrij, kun je gebruik maken van spraakbegeleiding, kun je de gefietste routes bijhouden, kun je gebruik maken van de app in landschapsmodus en krijg je 24 uur per dag en 7 dagen per week snel antwoord op al jouw vragen.

Ik bezocht Leerdam: sinds 1765 dé glasstad van Nederland

Ik koos de route "Uurtje slingeren langs de Linge"

Ik moet je eerlijk zeggen: ik fiets bijna nooit. Sinds ik van de middelbare school ben, gebruik ik mijn fiets niet meer en dus besloot ik voor een korte route te gaan. Ik typte mijn postcode in op Fietsnetwerk.nl, scrolde langs de verschillende routes en vond uiteindelijk een route bij 24 kilometer bij mij in de buurt. Ik kwam uit bij de route "Uurtje slingeren langs de Linge" waarbij je dwars door de Betuwe, langs de rivier de Linge en door Leerdam fietst. Klinkt goed, toch? 

Ik koos voor de fietsroutekaart en printte deze ouderwets uit. Ik heb namelijk geen telefoonhouder op mijn fiets en fietsen met het device in mijn hand leek mij niet zo'n goed idee. 

Op de door mij gekozen route waren 3 verschillende afstapmomenten die ik kon toevoegen: de vestingstad Leerdam, het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij. Vanwege Corona waren het museum en de glasblazerij helaas dicht en daarom bezocht ik alleen Leerdam. Onderweg zouden we ook een pontje tegenkomen, maar omdat deze niet voer, veranderde ik de route een klein beetje. 

Leerdam is de moeite waard om te bezoeken

Ik startte de route vanuit Arkel en langs de noordkant van de Linge slingerde ik over de dijk richting Leerdam. Terwijl aan je linkerkant prachtige huizen passeert, kijk je aan de rechterkant uit op de rivier. Na een tijdje fietsen kwam ik aan in dé glasstad van Nederland: Leerdam. Ik parkeerde mijn fiets en liep een rondje door het oude centrum van de vestingstad. Vanwege Corona was het centrum redelijk uitgestorven en was de welbekende glasblazerij helaas dicht. Desondanks genoot ik van de stad met haar schattige straatjes en mooie huizen!

Ik vervolgde de fietstocht aan de zuidkant van de Linge. Voordat ik het wist, passeerde ik kasteel Heukelum. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw, van circa 1280. In de 17e eeuw verviel het tot een ruïne waarna het in 1672 werd afgebroken, met uitzondering van de poorttoren. Rond 1700 werd aan deze toren – een zogenaamde donjon – een nieuw kasteel gebouwd. Het terrein is privé, maar vanaf het beginpunt van de laan heb je ook een mooi zicht op het kasteeltje. 

Ik fietste weer verder en liet de oevers van de Linge achter me. Een nieuw decor bood zich aan, namelijk een combinatie van uitgestrekte polders, het Lingebos en mooie bomenlanen. 

De Linge en kasteel Heukelum

Ik was ontzettend enthousiast na het middagje fietsen. Het was voor mij een nieuwe manier van een stukje Nederland dichtbij huis ontdekken en toch geheel Coronaproof. De knooppuntbordjes waren gemakkelijk te vinden, de uitdraai van de route was duidelijk en de fietsroute was divers. Een echte aanrader voor een Coronaproof uitje!

Wil je zelf ook een leuke fietstocht bij jou in de buurt maken? Neem dan een kijkje op Fietsnetwerk.nl!

Meer lezen over toffe dagjes uit?