Het Blauwe Meer in Drenthe: dé plek om te wandelen en te zwemmen

In de provincie Drenthe vind je een meer dat je eigenlijk zou verwachten in Canada. Het water van het meer is namelijk on-Hollands azuurblauw! Het is een prachtige plek waar je heerlijk kunt zwemmen en zonnen, maar ook een rondje wandelen om dit bijzondere meer is een absolute aanrader.

Deze kleur is super on-Hollands, toch?

Over het Blauwe Meer en haar bijzondere kleur

Recreatieplas het Blauwe Meer ligt ten zuidoosten van het Drentse dorpje Hoogersmilde, verscholen in de bossen. Het Blauwe Meer is ontstaan door het opzuigen van zand voor een kalkzandsteenfabriek. Het water dankt haar bijzondere blauwgroene kleur aan het zand dat op de bodem ligt. In het zand komt op sommige plekken namelijk glauconiet voor, een kleimineraal dat zich vormt tot donkergroene korrels. Samen met de diepte van het meer zorgt dit voor de prachtige blauwgroene kleur van het water!

De kleur van het water is zo waanzinnig

Zwemmen in het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer is een populaire plek om te zonnen en te zwemmen. Maar let op: het meer is door het opzuigen van zand erg diep en heeft steile waterkanten. Daarom is het meer geen geschikte zwemplek voor kleine kinderen. 

Wel is er bij het strandje een stukje van het meer afgezet waar je veilig kunt zwemmen. Om op het strandje te komen moet je een toegangsticket kopen bij de kiosk die op het strandje staat. Voor een volwassene kost een dagje zonnen en zwemmen €3 en voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar betaal je €2. Je kunt je toegangsticket alleen met PIN betalen. Met de kleine vergoeding die je voor het strandje betaalt wordt gezorgd dat de unieke plek goed beheerd en beschermd blijft. 

Ikzelf was begin van de avond bij het meer en kon daarom gratis even het strandje op. Wat me opviel is dat het meer vanaf het strand een stuk minder blauw lijkt dan op andere plekken langs de wandeling. Het is natuurlijk ook maar net hoe het zonlicht op het water valt. Voor de mooiste blauwgroene kleur wandel je een klein stukje van het strandje vandaan. 

Voor een paar euro krijg je toegang tot het strandje en kun je zwemmen

Wandelen rondom het Blauwe Meer

De reiziger die het zwemmen en zonnen liever overslaat maar het meer wel wilt zien, raad ik aan om een rondje om het meer te wandelen. Loop vanaf de parkeerplaats richting het betaalde strandje, maar sla net voor het strand - bij de fietsenstalling - linksaf. Kleine gele pijlen op paaltjes wijzen je de weg. 

Tijdens de wandeling van 2 à 3 kilometer passeer je af en toe een plek waar je prachtig zicht hebt op het blauwgroene water, de rest van de tijd loop je over smalle struinpaadjes door het bos. Na een paar minuutjes lopen kom je al bij de oever van het meer waar het water ontzettend groen oogt. Mocht je dus geen interesse hebben om de gehele wandeling af te leggen, dan raad ik je aan om wel een klein stukje vanaf de fietsenstalling het bos in te lopen. 

Rondom het meer wandel je door het bos

Praktische informatie over het Blauwe Meer

Prijzen

Een rondje wandelen rondom het meer is gratis, voor het strandje moet je betalen. Een dag zwemmen in het Blauwe Meer kost €3 voor volwassenen en €2 voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Let op: je kunt je toegangskaartje alleen met PIN betalen. Op het strandje is ook een kiosk aanwezig, waar je zowel met PIN als contant kunt betalen.

Locatie


Bereikbaarheid en parkeren

Het Blauwe Meer is eenvoudig te bereiken met de auto en de gratis parkeerplaats ligt aan De Vorrelvenen in Dwingeloo. Het weggetje naar de parkeerplaats is onverhard en erg hobbelig. Verder is het Blauwe Meer goed te bereiken met de fiets en zijn er voldoende fietsenrekken aanwezig.

Parkeerplaats Blauwe Meer
Zijweggetje van De Vorrelvenen
7991 TP Dwingeloo

Meer lezen over mooie natuur in Nederland?