Varen door Giethoorn met een eikenhouten punter van Punterwerf Wildeboer

Giethoorn: het is misschien wel een van de meest karakteristieke dorpjes van Nederland dankzij haar netwerk van waterwegen, authentieke rietgedekte boerderijen en talloze houten bruggetjes. Auto's zijn er niet welkom, bootjes, wandelaars en fietsers wel. Niet gek dus dat dit Overijsselse dorp zo ontzettend populair is onder de (buitenlandse) toeristen. Maar ook als inwoner van Nederland wil je dit - wellicht iets te toeristische - stukje Nederland ervaren. En hoe kan dat nou beter dan vanaf het water?!

Meer 'toerist in eigen land' kan haast niet, toch?!

Ik werd door Punterwerf Wildeboer uitgenodigd om Giethoorn en het naastgelegen natuurgebied de Wieden te verkennen met een van hun eikenhounten punters!

Over Punterwerf Wildeboer

Vroeger telde Giethoorn dankzij haar vele water een twintigtal punterwerven. Dit waren kleine ambachtelijke bedrijfjes die een belangrijke rol speelden in het transport. Vrijwel al het vervoer ging namelijk over het water en daarom werden de punters ingezet bij bijvoorbeeld verhuizingen, het vervoeren van vee en zelfs bij begrafenissen.

Uiteindelijk zijn er 2 punterwerven overgebleven in Giethoorn, waarvan Punterwerf Wildeboer er eentje is. Het is een echt familiebedrijf dat al generaties lang wordt doorgegeven. Op dit moment runnen Henk en Yvonne de werf en kun je er eikenhouten punters huren om Giethoorn en haar groene omgeving te verkennen.

Over de eikenhouten punters

De eikenhouten punters van Punterwerf Wildeboer zijn op ambachtelijke wijze gemaakt. Tekeningen zijn er niet, enkel de mallen van de grootvader van Henk worden gebruikt. Na wat drogen, uitzetten, krimpen en lakken van het hout ontstaat een mooi en glimmend exemplaar zoals je die op de onderstaande foto kunt zien. Echt een plaatje, toch?

De punters zijn voorzien van comfortabele rode kussens

De eikenhouten punters zijn geschikt voor 8 personen. Mijn gezelschap bestond ook uit 8 personen en ik was een beetje huiverig dat het erg krap zou zijn. Niets is minder waar! We zaten alle 8 lekker ruim op de comfortabele rode kussens. Genoeg beenruimte en genoeg plek om te gaan verzitten! Onder de banken kun je ook nog wat spullen kwijt, zodat de hoeveelheid beenruimte niet ingeperkt wordt. Handig!

Het besturen van de elektromotor is niet moeilijk. Voordat ik aan de vaartocht begon, kreeg ik eerst een uitleg over hoe je de punter bestuurt. Wel zit er enige vertraging op het sturen en de reactie van de boot, dus het is af en toe een beetje anticiperen. Verder is de punter super stil, waardoor je optimaal kunt genieten van de Wieden en Giethoorn!

Ook met 8 man was de punter lekker ruim

De rode route: Giethoorn en de Wieden

Wanneer je een eikenhouten punter huurt bij Punterwerf Wildeboer krijg je voordat je vertrekt een uitgebreide uitleg over de route. Afhankelijk van de duur dat je de boot hebt gehuurd en jouw voorkeur voor Giethoorn en/of de Wieden, wordt er een route gezocht die bij jou past! Ikzelf zou de rode route van ongeveer 4 uur gaan varen. Deze neemt je mee door zowel het super toeristische Giethoorn als natuurgebied de Wieden, dat behoort tot Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Deze kaart krijg je mee: handig!

Giethoorn Noord

Zodra je vertrekt vanaf Punterwerf Wildeboer vaar je allereerst een ontzettend rustig stukje Giethoorn in. Dit noordelijke deel van Giethoorn is niet toeristisch maar even karakteristiek. Ook hier vind je namelijk smalle slootjes met de houten bruggetjes en prachtige huizen. 

In het noorden van Giethoorn is het véél rustiger maar even karakteristiek

Natuurgebied de Wieden

Na een tijdje voer ik het noorden van Giethoorn uit en belandde ik in natuurgebied de Wieden. Dit gebied maakt deel uit van Nationaal Park Weerribben-Wieden: een enorm meren- en moerasgebied in de Kop van Overijssel. Het Nationale Park bestaat uit zo'n 11.000 hectare waterrijke natuur waar je eindeloos kunt varen, wandelen en fietsen. En met die 11.000 hectare is dit natuurgebied het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa!

Je kunt je vast wel voorstellen dat je er prachtig kunt varen. Met onze eikenhouten puntersloep voeren we over het labyrint van kleine slootjes en grote plassen, vaak omgeven door graslanden en riet. Typisch Hollandse luchten die weerspiegelden op het rustige water maakten het decor van onze boottocht helemaal af.

Dit eerste deel van de rode route door de Wieden is trouwens lekker rustig, waardoor je optimaal kunt genieten van het moois rond je heen. En natuurlijk passeer je ook de nodige karakteristieke windmolentjes die her en der in het natuurgebied geplaatst zijn.

Varen door de Wieden was zó mooi

Uitkijktoren de Wieden

Hoe meer je naar het zuiden vaart, hoe dichter bij Giethoorn je komt. En dat merk je! De slootjes van de Wieden beginnen steeds drukker te worden en ook bij de uitkijktoren die je passeert krioelt het van de bootjes die willen aanleggen. Mocht er een plekje vrij zijn om aan te meren, doe dit dan zeker! Vanaf de uitkijktoren kijk je namelijk prachtig uit over het natuurgebied en heb je zicht op een plas waar veel watervogels zitten.

Net voordat je Giethoorn in vaart passeer je uitkijktoren de Wieden

Het toeristische Giethoorn Zuid

Op de slootjes in Giethoorn Zuid is het eenrichtingsverkeer en dat is maar goed ook! Zodra je op de Dorpsgracht komt is het file varen. Het is misschien een beetje een chaos, maar dat maakt het eigenlijk extra leuk. Ik heb ontzettend hard moeten lachen om toeristen die écht niet konden varen en als een duwboot andere bootjes voort gingen duwen! Ook kun je niet op volle snelheid varen, waardoor je extra lang de tijd hebt om van de gezellige drukte te genieten.

Ondanks de enorme hoeveelheid boten vond ik het zó leuk om door Giethoorn te varen. Ik was al vaker in het dorpje geweest, maar vanaf het water beleef je het toch heel anders! Je passeert de meest waanzinnige rietgedekte boerderijen, moet af en toe bukken voor een laag bruggetje en je kunt aanmeren bij een gezellig terrasje. Hollandser krijg je het niet!

Nadat ik het toeristische gedeelte van Giethoorn Zuid had verlaten, voer ik nog een stukje door de Wieden en Giethoorn Noord en vervolgens belandde ik weer bij Punterwerf Wildeboer. 

File varen op de Dorpsgracht in Giethoorn

Samenvatting van mijn dag varen

Zo'n 4,5 uur lang voer ik over de smalle slootjes van de Wieden, de drukke maar gezellige Dorpsgracht van Giethoorn Zuid, langs de fantastische huizen in het rustige Giethoorn Noord en stak ik ook nog het ondiepe meer de Bovenwijde over. De route is prachtig en afwisselend, en de eikenhouten punter comfortabel en gemakkelijk te besturen. Kortom: een top dag en wat mij betreft een dikke aanrader voor een dagje toerist in eigen land!

Giethoorn blijft zo'n karakteristiek en sfeervol dorp!

Praktische informatie over Punterwerf Wildeboer

Prijzen

De huurprijs van de punter (maximaal 8 personen) is €30 per uur, met een minimale huurtijd van 2 uur in de ochtend en 3 uur in de middag. Voor een hele dag (10.00 uur - 17.30 uur) varen met een eikenhouten puntersloep betaal je €150. Klik hier voor alle prijzen of om meteen te reserveren. 

Locatie


Bereikbaarheid en parkeren

Punterwerf Wildeboer is gemakkelijk te bereiken met de auto en je kunt gratis parkeren op het grasveld tegenover de werf. Kom je met het openbaar vervoer? Reis dan met de bus naar bushalte Giethoorn, Lindehof. Vervolgens wandel je in slechts 150 meter naar de werf.

Punterwerf Wildeboer
Beulakerweg 48
8355 AJ Giethoorn

Meer informatie over Punterwerf Wildeboer? Bezoek dan de officiële website.

Meer lezen over varen in Nederland?