Dagje of weekend naar het schilderachtige Monschau: dit zijn de leukste tips

Schattige vakwerkhuizen, het kabbelende water van de slingerende rivier de Roer, plantenbakken met fleurige geraniums aan iedere brugleuning, sfeervolle terrasjes en dit alles omgeven door dichte bossen: dat is précies hoe je Monschau beschrijft. En het allerleukste? Je vindt dit pittoreske stadje op maar 37 kilometer van de Nederlandse grens! Om je een idee te geven: vanaf Maastricht rijd je in een uur naar dit pittoreske stukje Duitsland in de Eifel en vanaf Utrecht doe je er nog geen 3 uur over. De ideale bestemming voor een dagje of weekendje (niet te ver) weg dus!

De stad telt maar zo'n 11.000 inwoners en is dus zeker niet groot, maar toch zijn er een aantal leuke dingen te zien en te doen. Ik verzamelde de tofste tips voor je tijdens mijn dagtrip naar Monschau!

Inhoudsopgave

  1. Wandel door het schilderachtige oude centrum
  2. Bekijk het Rode Huis
  3. Klim baar de burcht van Monschau
  4. Bezoek de glasblazerij
  5. Bekijk Monschau vanaf boven
  6. Bezoek de mosterdmolen
  7. Proef een Duitse specialiteit
Het pittoreske centrum is toch fantastisch?

1. Wandel door het schilderachtige oude centrum

Wat mij betreft het leukste om te doen in iedere stad: doelloos rondlopen! Op deze manier proef je meteen de sfeer en ontdek je de leukste plekjes. In Monschau kun je heerlijk rondstruinen, want overal is het mooi! Steek de Roer over, wandel door smalle straatjes met authentieke vakwerkhuizen, plof neer op een gezellig terrasje en bezoek een van de toeristische winkeltjes!

2. Bekijk het Rode Huis

Het Rode Huis is een opvallend exemplaar: je kunt er haast niet omheen! Het pand dateert uit de 18e eeuw en was lange tijd in familiebezit van een belangrijke textielfabrikant. Geheel toepasselijk vind je er nu een museum over de textielproductie van vroeger. Ook vind je er een bijzondere houten trap in Aken-Luik barokstijl, een uniek geschilderd wandkleed en laten schilderijen je zien hoe de hogere burgerij leefde. Een kaartje voor het museum kost €2,50 voor een volwassene. Mocht je geen interesse hebben in het museum, bekijk het pand dan wel even vanaf de buitenkant!

3. Klim naar de burcht van Monschau

Je moet er even voor klimmen, maar dat is het zeker waard! Vanuit het centrum van Monschau beklim je de heuvel en kom je terecht bij de imposante burcht. De burcht heeft een rol gespeeld in vele strijden, maar nu vind je er een jeugdherberg. Om die reden kun je de burcht ook niet bezoeken, maar een wandeling onder de poort door is zeker een aanrader.

Wandel onder de poort van de burcht door

4. Bezoek de glasblazerij

Misschien wel een van de leukste activiteiten in Monschau is het bezoeken van de glasblazerij en bijbehorend museum. Je kunt dan met eigen ogen zien hoe op ambachtelijke wijze glas wordt geblazen! Natuurlijk kun je er ook het nodige glaswerk kopen, zoals drinkglazen, borden, vazen maar ook kunst. En voor €5 kun je zelf glasblazen! 

5. Bekijk Monschau vanaf boven

Eerder noemde ik al dat de burcht van Monschau hoger gelegen ligt, en dat is precies de reden waarom je vanaf hier een geweldig zicht hebt over de charmante stad! Je kunt de toeristen als mieren zien krioelen door de smalle straatjes en de rivier de Roer op zijn gemak zien stromen.

Vanaf de burcht kijk je uit over de stad

6. Bezoek de mosterdmolen

Mosterd liefhebbers opgelet: Monschau kent een historische mosterdmolen! Als fan van de scherpe korreltjes kun je hier terecht voor een rondleiding. Ook is er een klein winkeltje waar je maar liefst 19 soorten mosterd kunt kopen. Voor een rondleiding betaal je €3. Let wel op: deze mosterdmolen ligt een stukje buiten de 'altstadt'. 

7. Proef een Duitse specialiteit

Duitsland staat natuurlijk bekend om haar lekkere (en goedkope) eten. Daarom mag een Duitse specialiteit tijdens jouw bezoek aan Monschau zeker niet ontbreken. Ga je voor een schnitzel mit pommes. een curry wurst of toch een apfelstrudel mit zahne? Ikzelf plofte neer bij café Thelen en koos voor een apfelstrudel. Die was lekker, maar de prijzen waren niet zoals je ze in Duitsland gewend bent. Monschau is dan ook een ontzettend toeristische plek natuurlijk.

Ik ging voor een apfelstrudel met vanille-ijs én slagroom

Praktische informatie voor een bezoek aan Monschau

Overnachten

Ondanks dat Monschau een kleine stad is, zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten. De meeste hotels zitten in de schattige vakwerkhuizen zoals je deze in het centrum vindt. Via de Monschau pagina van Booking.com vind je gemakkelijk een hotel en heb je geen reserveringskosten.

Locaties

Bereikbaarheid en parkeren

Monschau ligt op 37 kilometer van de Nederlandse grens. Om je een idee te geven: vanaf Maastricht rijd je in een uur naar dit Duitse paradijs in de Eifel en vanaf Utrecht doe je er een kleine 3 uur over.  Met de auto bereik je Monschau dus het gemakkelijkste. Er gaat geen trein naar het stadje, maar er is wel een goede busverbinding tussen Aken en Monschau. Neem dan eerst de trein naar Aken en vervolgens de bus (lijn 66) naar Monschau.

Monschau is niet geheel autovrij, maar je kunt je auto wel het beste op een van de parkeerplaatsen buiten het centrum zetten. Je loopt dan in maximaal 5 minuten naar de stadskern toe. Op het grote parkeerterrein Burgau is plek voor 326 auto's en kost parkeren €2 per uur, met een maximum van €7 per dag.

Parkeerplaats Burgau
St. Vither Straße
52156 Monschau (Duitsland)


Dit artikel bevat affiliate links