Wintersport is ontzettend leuk, maar de kosten van een wintersportvakantie kunnen flink oplopen. Dure accommodaties, prijzige skipassen, je hebt materiaal nodig, het eten op de piste is duur en ga zo nog maar even door. Ik heb er inmiddels al meer dan 20 keer wintersport op zitten en heb daarom een aantal fijne tips gevonden waarmee je je wintersport betaalbaar houdt.
Met onderstaande tips houd je je wintersport betaalbaar
1. Kies een goedkoop wintersportland
De prijzen kunnen per land enorm verschillen. Ikzelf heb gemerkt dat wintersport in Frankrijk over het algemeen goedkoper is dan in Oostenrijk. Wintersporten in Zwitserland is dan weer duurder dan in Oostenrijk, omdat Zwitserland sowieso al een duur land is. Een van de goedkoopste landen is Tsjechië, maar het grootste skigebied daar heeft maar 25 kilometer aan pistes.
2. Kies een goedkoop skigebied
De prijzen per skigebied kunnen enorm verschillen. Er zijn een aantal factoren die de prijs van een gebied bepalen: het land, de grootte, de hoogteligging, de populariteit en de voorzieningen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van betaalbare wintersportgebieden en gebieden die je met een klein budget beter kunt vermijden.
Dure wintersportgebieden
- St. Moritz in Zwitserland
- Zermatt in Zwitserland
- Verbier in Zwitserland
- Kitzbühel in Oostenrijk
- Lech in Oostenrijk
- Sölden in Oostenrijk
- St. Anton am Arlberg in Oostenrijk
- Courchevel in Frankrijk
Goedkope wintersportgebieden
- Winterberg in Duitsland
- Willingen in Duitsland
- Garmisch-Partenkirchen in Duitsland
- Wildkogel in Oostenrijk
- Alpbach in Oostenrijk
- Risoul 1850 in Frankrijk
- Chamrousse in Frankrijk
- La Plagne in Frankrijk
- Spindleruv Mlyn in Tsjechië
- Monterosa in Italië
3. Ga in het laagseizoen
De populairste weken van het seizoen - tijdens kerst, oud en nieuw, carnaval en de voorjaarsvakantie - zijn natuurlijk ook de duurste. Mocht je de mogelijkheid hebben om buiten deze weken op wintersport te gaan, doe dit dan vooral! De goedkoopste accommodaties boek je begin maart.
4. Kies een kleiner wintersportgebied
De grote gebieden zijn meestal een stuk duurder dan de kleinere gebieden. In de grotere gebieden zijn vaak meer voorzieningen en daar betaal je voor. Mocht je je prima kunnen vermaken met een aantal tientallen kilometers aan piste, kies dan voor een klein skigebied.
5. Boek een appartement
Ik zie vaak de meest waanzinnige wintersportaccommodaties voorbij komen: prachtige sauna's en infinity zwembaden met uitzicht op de besneeuwde bergen. Wie wil daar nou niet verblijven?! Met een klein budget kun echter toch beter voor een ander soort accommodatie kiezen. Filter tijdens het zoeken naar een accommodatie op bijvoorbeeld Booking op prijs. Je zult tijdens wintersport niet veel tijd doorbrengen in je accommodatie en daarom is dit een factor waar je goed op kunt besparen.
Wat mij betreft is een appartement de ideale accommodatie. Dankzij je eigen keuken kun je zelf je ontbijt maken en zelf je avondeten koken. Niet uiteten gaan scheelt flink wat geld! Volpension of halfpension kan natuurlijk ook.
6. Boek last-minute
Het is natuurlijk een risico, omdat veel accommodaties al vol zullen zitten, maar het is wel een goede manier om te besparen op je wintersport. Daarnaast is zo'n last-minute wintersport eigenlijk ook heel handig, want je kunt de zonuren én de sneeuwcondities checken!
7. Boek een miniski
Een wintersportvakantie wordt natuurlijk goedkoper als je minder lang gaat. Een miniski is een wintersport van een dag of 4. Dat betekent minder kosten voor de accommodatie, een goedkopere skipas en minder levensonderhoud. De meeste aanbieders bieden miniski's aan van donderdag tot zondag of maandag. En dat is een stuk goedkoper dan een volle week van zaterdag tot zaterdag of zondag tot zondag.
8. Leen skimateriaal
Ga je een weekje wintersporten, dan heb je heel wat materialen nodig: denk aan een helm, waterdichte handschoenen, een skibroek, een ski-jas, ski- of snowboardschoenen, ski's, een snowboard, skistokken, thermokleding, skisokken en ga zo maar door. Mocht je iemand kennen die ook op wintersport gaat, dan zou je natuurlijk kunnen vragen of je zijn of haar skikleding zou mogen lenen. Scheelt weer in de aanschaf!
Deze tip is vooral van toepassing als het je eerste keer wintersporten is. Of als je kinderen hebt. Ben je uitgegroeid en ga je vaker op wintersport? Dan is eigen skikleding, eigen ski- of snowboardschoenen en een eigen helm een waardevolle investering. Ski's en een snowboard kun je natuurlijk ook aanschaffen, maar bedenk dat deze niet heel lang mee zullen gaan en veel onderhoud nodig hebben. Ikzelf vind ski's of een snowboard huren altijd fijn, omdat je goed onderhouden en nieuw materiaal meekrijgt. Gaat er iets kapot? Dan ga je gewoon terug naar het verhuurbedrijf en krijg je een nieuw item.
9. Huur je materiaal van tevoren online
Wanneer je van tevoren je ski's, snowboard en/of stokken reserveert, kun je daar een korting op pakken. Niet iedere verhuur rekent korting bij het online reserveren, maar dat kun je even uitzoeken voor het gebied waar je heen gaat. Nog een bespaartip voor het huren van je materiaal: de verhuur bij de gondels is meestal een stukje duurder dan de verhuur in het dorp.
10. Neem geen skiles in Nederland
Ben je van plan om ski- of snowboard les te nemen? Doe dit dan niet in Nederland. In Nederland kun uitstekend aan je techniek werken, maar les in Nederland is over het algemeen een stuk duurder. Kies daarom voor een skiklasje op de pistes. Hierin kun je ook nog verschillende scholen vergelijken. En groepsles is natuurlijk altijd een stuk goedkoper dan een privé les.
11. Bespaar op je reiskosten
De auto is het meest gangbare transportmiddel om mee op wintersport te gaan. Skimateriaal neemt nu eenmaal veel plek in en is daarom lastig mee te nemen in het vliegtuig.
Kosten voor het reizen met de auto kunnen flink oplopen. Kies je wintersportgebied daarom tactisch. Houd met de volgende factoren rekening:
- Rijdafstand tot het wintersportgebied i.v.m. brandstofkosten
- Tolwegen in Frankrijk
- Vignet voor Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië
Ga je met een groep op wintersport? Kijk dan eens naar een huurbusje. Dit is wellicht goedkoper dan allemaal met een eigen auto gaan als je de huur-, brandstof-, vignet- en/of tolkosten kunt splitsen.
12. Neem boodschappen van thuis mee
Heb je nog plek over in de auto? Dan is het misschien slim om wat boodschappen van thuis mee te nemen. Boodschappen doen is in de meeste wintersportdorpen nou eenmaal prijzig. Kun je thuis nog wat goedkope producten scoren, dan scheelt dat weer in je uitgaven.
13. Kies je skipas zorgvuldig
Bedenk goed hoe je je wintersportvakantie wilt doorbrengen. Wil je alleen de middagen skiën, omdat je wilt uitslapen? Wil je tussendoor een dagje vrij? Of wil je een andere activiteit zoals wandelen of langlaufen ondernemen? Koop dan geen skipas voor je volledige verblijf! Skigebieden bieden verschillende soorten skipassen aan, dus bedenk goed welke het beste bij jou en je budget past.
14. Neem zelf lunch mee naar de piste
Het zal je niet verbazen dat eten en drinken kopen in een skihut op de piste aan de prijs is. Een makkelijke manier om geld te besparen is door zelf je lunch en snacks mee te nemen naar de piste. Smeer 's ochtends een paar extra broodjes en trakteer jezelf af en toe op een lekkere maaltijd tussen de middag. Ook zou je zelf een flesje drinken of een thermoskan mee kunnen nemen. Dit doe ik zelf alleen niet, omdat skiën met een rugzak vol vloeistof niet heel comfortabel is.
Meer lezen over budgetten?
Dit artikel bevat affiliate links