Goedkope Europese stedentrip: dit kost een weekend naar Athene

Wandelen door straatjes vol mandarijnenbomen, een heerlijke pita gyros afhalen en eindeloos struinen langs bijzondere archeologische gebouwen; dat kan natuurlijk alleen in Athene! Wat mij betreft is Athene dé ideale bestemming voor een weekendje naar het buitenland. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en daardoor kun je een heleboel zien in twee à drie dagen. Daarnaast is het een perfecte plek om jezelf onder te dompelen in de Griekse cultuur en je te laten verleiden door al het heerlijke Griekse eten!

Om je een overzicht te geven van wat drie dagen naar Athene ongeveer kost, heb ik hieronder al mijn uitgaven voor je op een rijtje gezet. Goed om te weten is dat ik op vrijdagmiddag heen vloog en op maandagavond weer terug. Ik was dus van vrijdagavond tot en met maandag eind van de middag in de stad. 

Het Dionysys Theater op de Akropolis 

Vlucht

Met de prijs van de vlucht moet je net geluk hebben, want deze hangt natuurlijk helemaal af van de periode waarin je wilt gaan. Ik boekte half januari mijn vliegticket voor de periode van vrijdag 17 tot en met maandag 20 maart en betaalde voor mijn retourticket met Transavia maar €86! En dat inclusief handbagage. Ik vloog op vrijdag vanaf Eindhoven om 15.30 uur en op maandag om 19.40 uur weer terug. 

Vlucht: €86

Accommodatie

Een betaalbare accommodatie vinden in Athene is niet super moeilijk. Op zowel Airbnb en Booking.com kun je vele leuke en betaalbare kamers vinden die ook nog op een goede locatie liggen! Ik boekte deze studio mét balkon in het centrum van Athene en betaalde €160 voor drie nachten. De studio was van alle gemakken voorzien en bovendien gelegen op 10 minuten wandelen van de Akropolis.

Tweepersoonsstudio in het centrum: €160 voor drie nachten (€80 per persoon)

Ik verbleef in deze fijne studio mét balkon in het centrum van de stad

Activiteiten

Woon je in de Europese Unie? En ben je jonger dan 25 jaar? Dan heb ik goed nieuws voor je! Je mag dan namelijk alle bezienswaardigheden die door de overheid beheerd worden gratis bezoeken! Dit gaat onder andere om de Akropolis, het Akropolis museum en alle archeologische locaties in het centrum. 

Ik was tijdens mijn bezoek jonger dan 25 jaar en daarom kon ik kosteloos een heleboel bezienswaardigheden bekijken. Bovendien zijn er ook veel mooie plekken, zoals de Nationale Tuin, het Zappeion en de gezellige pleinen die je gratis kunt bekijken.

Hieronder vind je een overzicht van de (betaalde) activiteiten die ik ondernam.
  • Akropolis - gratis voor EU-burger tot 25 jaar (anders €30 voor een combiticket voor alle archeologische locaties)
  • Akropolis museum - gratis voor EU-burger tot 25 jaar (anders €30 voor een combiticket voor alle archeologische locaties)
  • Ancient Agora en Tempel van Hephaestus - gratis voor EU-burger tot 25 jaar (anders €30 voor een combiticket voor alle archeologische locaties)
  • Kerameikos begraafplaats - gratis voor EU-burger tot 25 jaar (anders €30 voor een combiticket voor alle archeologische locaties)
  • Olympeion - gratis voor EU-burger tot 25 jaar (anders €30 voor een combiticket voor alle archeologische locaties)
  • Hadrian's bibliotheek - gratis voor EU-burger tot 25 jaar (anders €30 voor een combiticket voor alle archeologische locaties)
  • Roman Agora - gratis voor EU-burger tot 25 jaar (anders €30 voor een combiticket voor alle archeologische locaties)
  • Treintje naar de Lycabettus heuvel - €8 voor een enkeltje

Activiteiten: €8

Vervoer

Bij aankomst op het vliegveld kocht ik bij het metrostation een openbaarvervoerticket waarmee ik drie dagen onbeperkt met de metro, bus en tram kon reizen in én rondom Athene! Dit ticket kost €20 en dat heb je er zo uit, want een enkeltje vliegveld-centrum kost bijvoorbeeld al €9. In de stad zijn alle bezienswaardigheden aan te lopen, maar soms is het gewoon fijn om even het OV te pakken! 

Openbaarvervoerticket voor drie dagen onbeperkt reizen: €20

Eten en drinken

Uiteten gaan is in Athene een stukje goedkoper dan in Nederland. Voor een afhaalpita met gyros betaal je ongeveer €3, en een een bord gyros in een taverne kost ongeveer €10. Je hebt twee soorten restaurants in Griekenland: de tavernes en de restaurants. De tavernes zijn de lokale eetcafés, te herkennen aan de plastic tafelzeilen. Hier eet je voor weinig geld een lekkere Griekse maaltijd. De restaurants zijn zoals je ze kent, ietwat meer aangekleed en meestal iets duurder. 

In totaal gaf ik ongeveer €105 uit aan eten en drinken. Ontbijt haalde ik in de supermarkt of bij een bakker en lunchen deed ik in een taverne of met een afhaalpita. Dineren deed ik twee avonden in een taverne en één avond in een restaurant. Verder zat ik op een terrasje en haalde ik nog wat snacks, zoals baklava, een ijsje en fruit.

Eten en drinken: €105

Een pita gyros haal je af voor €3

Wat kost drie dagen Athene?

Als ik al mijn uitgaven bij elkaar optel kom ik op ongeveer €300 uit. Dit is voor vrijdagmiddag tot en met maandagavond, inclusief retourvlucht en accommodatie. Ben je 25 jaar of ouder? Dan moet je nog €30 extra rekenen voor een bezoek aan alle archeologische locaties. 

Totaal uitgegeven voor drie dagen Athene: €300


Dit artikel bevat affiliate links