Alles over de Taman Negara in Maleisië: wat te doen, overnachten en tips

Een van mijn hoogtepunten van mijn rondreis door Maleisië? Honderd procent de Taman Negara! Ik ben gek op natuur en dit oudste regenwoud ter wereld wilde ik daarom héél graag bezoeken. Mijn grote doel van het bezoek aan het park was een tapir spotten. Tapirs zouden namelijk in het gebied leven en het leek me zó tof om zo'n bijzonder dier in het wild te spotten!

Over de Taman Negara

De Taman Negara is een prachtig nationaal park in Maleisië en heeft een oppervlakte van maar liefst 4242 vierkante kilometer (ter vergelijking: de provincie Noord-Holland heeft een oppervlakte van 4092 vierkante kilometer!). De Taman Negara is een van de oudste regenwouden ter wereld en heeft een rijke biodiversiteit met meer dan 14.000 soorten planten en dieren. Voorbeelden van dieren zijn olifanten, beren en zelfs tijgers! 

Er lopen vele wandelpaden door het park waarmee je de kans krijgt om de natuur te verkennen en met een beetje geluk zelf wilde dieren te spotten. Een van de hoogtepunten van het park is de Canopy Walk, een hangbrug boven de bomen waar je een prachtig uitzicht hebt over het oerwoud. Taman Negara is een geweldige plek voor avonturiers en natuurliefhebbers en is wat mij betreft zeker een bezoek waard als je in Maleisië bent!

Rondreis maken door Maleisië? Dit is mijn route voor 2 tot 3 weken!

Boottocht door de Taman Negara

Hoe bereik je de Taman Negara?

Als je de Taman Negara bezoekt dan verblijf je hoogstwaarschijnlijk in het plaatsje Kuala Tahan. Een rivier scheidt Kuala Tahan van de Taman Negara. Voor 1 RM (€0,20) kun je een bootje nemen die je in een minuut naar de Taman Negara of weer terug naar het dorp vaart!

Er zijn verschillende manieren om Kuala Tahan te bereiken, afhankelijk van je locatie.

Van de Cameron Highlands naar de Taman Negara

Dit was de route die ik aflegde. Via mijn hostel in de Cameron Highlands boekte ik een minivan van NKS die me in zo'n 8 uur naar Kuala Tahan reed. Een enkeltje kostte me 95 RM (€20).

Van Kuala Lumpur naar de Taman Negara

Je kunt ook vanuit Kuala Lumpur naar Kuala Tahan reizen. Er zijn twee busmaatschappijen die je rechtstreeks kunnen brengen: Han Travel en NKS. De reis zal ongeveer vier uur duren en een enkeltje kost zo'n €20.

Ook is het mogelijk om de bus naar Jerantut te pakken en vanuit hier een taxi te nemen naar Kuala Tahan. Jerantut is de laatste stad die je zult tegenkomen tijdens je reis naar het regenwoud. Op mijn terugreis legde ik deze route af. Ik nam eerst de taxi naar Jerantut (€17) en nam daarna de bus naar Kuala Lumpur (€5).

Tip! Niet alle bussen rijden elke dag, dus check een paar dagen van te voren wanneer je welke bus wilt nemen. Het is ook handig om alvast je plekje te reserveren. 

Wat te doen in de Taman Negara?

Zelf wandelen door de Taman Negara

Geloof het of niet: je mag zelf wandelen door het regenwoud! Je kunt zelf naar de Canopy Walk lopen en daarnaast kun je naar het uitzichtpunt Butik Terisek wandelen. De wandelingen zijn grotendeels met vlonderpaden uitgezet en daardoor kun je eigenlijk niet verdwalen. Er wordt trouwens wel aangeraden om altijd minimaal met z'n tweeën op pad gegaan. 

Een vriendin en ik wandelden beide routes op eigen houtje en dat was soms best spannend! Op internet las ik dat mensen geen dieren tegenkwamen. Nou, wij wel! Ik bezocht de Taman Negara net nadat het park door Corona 2 jaar lang niet bezocht was. De dieren hadden dus alle tijd gehad om weer dichter naar de ingang van het regenwoud te trekken, omdat er toch geen toeristen meer waren! 

Terwijl we over de vlonderpaden liepen hoorden we soms her en der geritsel. Ook de geluiden die we hoorden waren echt niet normaal! Van krekels, tot vogels, tot apen en tot geluiden waarvan ik geen idee had van welk dier ze waren! Eén keer hoorden we zo'n hard en eng geluid dat we snel terug zijn gegaan naar de ingang van het park. Toen we de geluidsopname aan iemand van het park lieten horen stelde hij ons gerust met de informatie dat het geluid van een pauw afkomstig was, haha!

Uiteindelijk hebben wij tijdens onze wandelingen door het regenwoud vele apen gezien, maar ook een dwerghertje, vlinders, vogels, een muntjak, eekhoorns, een wandelende tak en olifantenpoep!

Tip! Neem echt voldoende water en eten mee. Het klimaat is ontzettend vochtig en heet en dit maakt de wandeling soms behoorlijk zwaar. Geen grap: ik heb nog nooit eerder zó erg gezweet als in de Taman Negara.

De Canopy Walk en de wandeling naar het uitzichtpunt Bukit Terisek

De Canopy Walk

De Canopy Walk is een van de hoogtepunten van het park. Het is een hangbrug boven de bomen die zich uitstrekt over een lengte van ongeveer 500 meter. De brug is ongeveer 40 meter (!) boven de grond en biedt een prachtig uitzicht over het oerwoud. Het is een unieke ervaring om boven het oerwoud te lopen en te genieten van de waanzinnige natuur! 

De Canopy Walk ligt niet meteen bij de ingang van de Taman Negara. Je zult eerst nog zo'n 20 à 30 minuten over de houten vlonderpaden door het regenwoud wandelen. Deze route is al een avontuur op zich door alle overweldigende dierengeluiden en de prachtige groene natuur!

Ik bezocht de Taman Negara net na Corona en dus was het toerisme nog erg uitgebleven. Ik was rond 9.30 uur bij de ingang van de Walk en was de tweede persoon die die dag de brug op ging! Op internet las ik vele verhalen over lange wachtrijen en enorme drukte, dus neem geen risico en begin lekker vroeg aan de Canopy Walk.

De openingstijden van de Canopy Walk kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. De Canopy Walk is meestal geopend van 9.00 tot 15.00 uur. Op donderdag is 'ie echter gesloten en op vrijdag sluit 'ie op 12.00 uur. Check voor de zekerheid even de openingstijden vóór jouw bezoek.

 • Canopy walk 5 RM (€1)
 • Eenmalige camera fee 5 RM (€1)
 • Eenmalige entree kosten Taman Negara 1 RM (€0,20)

Een boottocht door de Taman Negara

In het Mutiara Resort, een resort met luxe accommodaties aan de rand van het regenwoud, boekte ik een bootsafari voor in de middag. In een kano met motor vlogen we de rivier over: wat een avontuur! Ik vond het alleen al waanzinnig om met zo'n hoge snelheid door de enorm indrukwekkende natuur te varen. Maar natuurlijk stonden er ook nog een aantal activiteiten op het programma. Zo bezocht ik een enorm dikke boom, kregen we voer om immens grote vissen te voeren en bezochten we een eilandje waar we wat tijd voor ons zelf hadden (ik slingerde er aan een liaan!). Onderweg spotte ik trouwens nog drie gigantische varanen. Deze middag was echt onvergetelijk.

 • Boottocht middag van Mutiara Resort 62 RM (€13,40)

Varaan tijdens de boottocht op de onderste foto!

Een nachtsafari met Jeep door de Taman Negara

Bij mijn guesthouse boekte ik een nachtsafari met een Jeep. Met totaal vier meiden stonden we  achterop een Jeep en werden we in het pikkedonker rondgereden. Twee jongens zaten op het dak van de Jeep en zochten met enorme lampen de omgeving af. Wat een bijzonder ervaring! Uiteindelijk heb ik geen tapir gezien helaas, maar wel een slow loris en een vliegende eekhoorn. Mega vet! Je gaat overigens niet het regenwoud zelf in, maar je rijdt in het gebied rondom het dorp Kuala Tahan.

 • Nachtsafari met Jeep 40 RM (€9)

Een wandeling (met overnachting) met gids door de Taman Negara

Tot slot is het natuurlijk ook mogelijk om een wandeling met gids te maken. Deze kun je boeken bij de ingang van het regenwoud. Voor de echte durfal is het zelfs mogelijk om te blijven slapen in het regenwoud!

Eten in de Taman Negara

In Kuala Tahan zit een kleine supermarkt. Verder zijn er een stuk of zes floating restaurants op de rivier tussen het dorp en het regenwoud. Hier schoof ik elke ochtend, middag en avond aan voor heerlijk en betaalbaar eten! En wat mega vet om op de rivier met uitzicht op het regenwoud je roti canai te eten.

Verder heeft het Mutiara Resort een restaurant. Hier heb ik echter niet gegeten omdat ik de lokale floating restaurantjes juist zo leuk vond!

Tip! Zorg dat je voldoende cash geld bij hebt, want je kunt niet pinnen en er zijn geen pinautomaten in de Taman Negara.

Floating restaurant (links) en de steiger van het bootje voor de oversteek (rechts)

Overnachten in de Taman Negara

Voor een verblijf bij de Taman Negara zijn een aantal opties. Ik verbleef bij Hana Guesthouse in het dorpje Kuala Tahan: een prima en betaalbare accommodatie. Kuala Tahan is een klein plaatsje met een mini supermarkt en een aantal accommodaties en floating restaurantjes. Je bereikt het regenwoud door met een bootje de rivier over te steken. Dit kost 1 RM per keer en is dus ideaal! Andere betaalbare accommodaties in Kuala Tahan vind je hier.

Een andere optie is om aan de kant van rivier te verblijven waar het regenwoud is. Hier heb je één accommodatie, het luxe Mutiara Taman Negara Resort

Nog wat tips voor een bezoek aan de Taman Negara

 • Zorg dat je voldoende cash geld bij hebt, want je kunt niet pinnen en er zijn geen pinautomaten in de Taman Negara.
 • Verblijf in een van de guesthouses in Kuala Tahan en neem de boot naar de ingang van de Taman Negara.
 • Boek de bus van en naar Kuala Tahan een paar dagen van tevoren.
 • Boek ook je accommodatie van tevoren. 
 • Koop bij aankomst in het regenwoud eenmalig een entreeticket (€0,20) en de camera fee (€1). Bewaar deze tickets goed, ze zijn namelijk ook geldig voor de dagen erna!
 • Neem tijdens het wandelen genoeg eten en drinken mee, want het is super heet en je moet soms flink klimmen. Zware wandelingen dus!
 • Spray jezelf goed in met DEET voordat je het regenwoud in gaat.
 • Vraag bij de ingang van het regenwoud naar de wandelroutes. 
 • Er zitten bloedzuigers in het regenwoud en ga dus niet van de wandelpaden af. Ga sowieso niet van de wandelpaden af natuurlijk. 
 • Ga ook niet in je eentje het park in.

Vanuit een hide vlakbij de ingang van het park spotte ik een muntjak!

Hoeveel dagen heb je nodig voor de Taman Negara?

Met één volle dag kun je 's ochtends de Canopy Walk doen, 's middags een boottochtje maken en 's avonds een nachtsafari doen. Hierbij moet je wel geluk hebben met het weer, want bij slecht weer zijn de activiteiten niet mogelijk.

Ik verbleef twee volle dagen in het park en dit raad ik je ook zeker aan. Op de eerste dag deed ik de Canopy Walk en maakte ik de klim naar Bukit Terisek. De tweede dag liep ik 's ochtends naar de hide vlakbij de ingang van het park (waar ik een muntjak spotte!), maakte ik 's middags een boottocht en ging ik 's avonds op een nachtsafari. 

Locaties