Op avontuur in Nationaal Park De Biesbosch: dit zijn de leukste activiteiten

De Biesbosch is een prachtig, weelderig nationaal park op de grens van Zuid-Holland met Noord-Brabant. Het is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Je vindt er bijzondere wilgenvloedbossen en kronkelende kreekjes. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen waar de kreekjes zich een weg door banen, vergeet je even dat je in Nederland bent!

Over Nationaal Park De Biesbosch

Het zoetwatergetijdengebied van De Biesbosch is een zeldzaam fenomeen. Ondanks de Deltawerken is er in de Sliedrechtse Biesbosch namelijk nog steeds zo’n 70 tot 80 centimeter getijdenverschil. Dit komt doordat de Sliedrechtse Biesbosch via de Nieuwe Waterweg in open verbinding met de zee staat. Het opkomende water op zee stuwt de zoetwaterafvoer van de rivieren steeds zo’n 50 kilometer het rivierengebied op. Als het vervolgens op zee weer eb wordt, valt de druk weg en stroomt het rivierwater weer terug.

Door dit zoetwatergetijden vind je in De Biesbosch veel wilgenvloedbossen. Maar het nationale park is niet alleen de thuisbasis van mooie plantensoorten: er zijn ook een aantal bijzondere diersoorten in het gebied te vinden. De meeste beroemde Biesboschbewoner is de bever. Andere diersoorten die je kunt spotten in De Biesbosch zijn vossen, reeën, boommarters, hazen, de Noordse woelmuis en zelfs zee- en visarenden!

Je kunt je wel voorstellen dat zo'n prachtig natuurgebied zich perfect leent voor toffe outdoor activiteiten. Daarom verzamelde ik de leukste uitjes in het Zuid-Hollandse deel van De Biesbosch voor je!

Activiteiten in De Biesbosch

1. De kreekjes in: kanovaren of kajakken

Laat ik beginnen met een van mijn favorieten activiteiten in De Biesbosch: kajakken of kanoën! Het allermooiste aan het nationale park zijn toch wel de weelderige kreekjes. Ze kronkelen dwars door het gebied heen en verdwijnen zelfs soms! Staat het water laag, dan komen de kreekjes namelijk droog te staan. Als je wilt varen over de kreekjes, zorg er dan voor dat je met hoog water een bootje huurt. 

Tip! Check hier wanneer het water hoog staat!

Omdat er zo weinig water in de kreekjes staat, is het water vermengd met modder. Ik zat na mijn kajaktocht helemaal onder de modder door het spattende water dat de peddels veroorzaken. Doe dus oude kleding aan die vies mag worden. 

Tijdens mijn tocht met een Canadese kano werd ik overigens een stuk minder vies. In een Canadese kano zit je een stuk hoger, waardoor sommige kreekjes minder toegankelijk zijn: je moet namelijk soms omgevallen bomen onderdoor! Wil je over de kleinste kreekjes van het gebied varen, dan raad ik je daarom aan om een kajak te huren.

Een kano of kajak huur je bij Biesbosch Centrum Dordrecht of Drijf. Een prijsindicatie o.b.v. 2 uur:
  • Een eenpersoonskajak huur je voor ongeveer €17,50.
  • Een tweepersoonskajak huur je voor ongeveer €22,50.
  • Een Canadese kano (3 personen) huur je voor ongeveer €20.


Je verwacht toch niet dat dit in Nederland is?!

2. Het water op: SUP'en of SUP-yoga

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig aan het SUP'en is geslagen. SUP staat voor stand up paddle: je staat op een brede surfplank en peddelt jezelf vooruit. Ontzettend leuk om te doen op de kreekjes van het nationale park. Om het nóg leuker te maken is er SUP-yoga in het leven geroepen. SUP-yoga is helemaal hot en happening op Bali, in de Verenigde Staten en Australië. Door het wiegen op het water is het een zeer fijne manier om snel te ontspannen!

Je boekt een SUP-yoga sessie vanaf €25. Liever zelf een rondje SUP'en? Huur dan een SUP-board bij Drijf vanaf €17,50 of bij Biesbosch Centrum Dordrecht vanaf €19.

De Biesbosch bestaat uit een labyrint van kreekjes

3. De bomen in: avontuur in het klimbos

Bij Biesbosch Centrum Dordrecht is sinds kort een klimbos geopend. Ik kon niet wachten om 'm uit te proberen en ik kan je vertellen: het is ontzettend vet! Je krijgt een tuigje met zekering om en na een korte uitleg mag je zelf de bomen in. Er zijn verschillende parcours op verschillende hoogtes uitgezet. Het hoogste parcours is maar liefst 12 meter hoog! Ook is er een tokkelbaan waarbij je lange stukken tokkelt door de bossen en over water. Ben je niet bang voor hoogtes? Ben je avontuurlijk ingesteld? En ben je fit? Dan is het klimbos écht iets voor jou.

Drie uur klimmen + een half uur instructies kost €22,50 voor een volwassene. Alle prijzen en meer informatie vind je hier.

Ik heb helaas geen foto van het klimbos, want mijn spullen moesten in een kluisje

4. Over land: wandelen en fietsen

Ik moet eerlijk zeggen dat De Biesbosch niet het beste nationale park voor een wandel- of fietstocht is. Het gebied is ontzettend waterrijk en daarom zijn er nou eenmaal niet veel wandel- en fietspaden. Maar! Er is één leuke fietsroute voor je uitgezet. Dit 'rondje Biesbosch' is 57 kilometer lang en leid je door en langs het nationale park. Af en toe zul je ook gebruik maken van een pontje. Wil je de route bekijken? Klik dan hier.

Liever het gebied per voet verkennen? Dan heb je meer mogelijkheden. In het gebied zijn verschillende wandelingen uitgezet, variërend van 1 tot meer dan 20 kilometer. Een overzicht met alle wandelingen vind je hier. Ikzelf wandelde 4 kilometer vanuit de Oosthaven en spotte arenden tijdens een wandeling van 3,5 kilometer op de Tongplaat.

Voor kinderen zijn er bij Biesbosch Centrum Dordrecht een aantal leuke wandelingen uitgezet. Zo vind je er bijvoorbeeld het beverbos. Ook is het leuk om even een kijkje te nemen in het bezoekerscentrum.

Ik sliep in dit Wikkelhuisje in De Biesbosch!

Praktische informatie voor een bezoek aan De Biesbosch

Overnachten in De Biesbosch

Overnachten in de Biesbosch is ontzettend vet. In het nationale park staan namelijk 4 wikkelhuisjes op het terrein van Stayokay Dordrecht. De huisjes zijn van gerecycled karton gemaakt en stijlvol en modern ingericht. Ik sliep er een nachtje en heb zó genoten. Het uitzicht op een kreek maakte het verblijf helemaal compleet! Wil je meer info over de Wikkelhuisjes in De Biesbosch? Mijn uitgebreide review lees je hier. De beschikbaarheid checken doe je hier!

Weekend naar De Biesbosch, Dordrecht en de Alblasserwaard

In en rondom De Biesbosch kun je je prima een weekendje vermaken! Ga kanovaren, bezoek Dordrecht, maak een wandeling door het nationale park en bezoek de molens van Kinderdijk. Ik schreef een uitgebreid artikel met ideeën voor een weekendje Dordrecht en De Biesbosch. Overnachten kun je doen in een Wikkelhuisje in De Biesbosch, maar ook is een hip hotel in de oude binnenstad van Dordrecht een absolute aanrader.

Locaties


Bereikbaarheid en parkeren

De Dordrechtse Biesbosch is gelegen in Zuid-Holland, vlakbij de snelwegen A15 en A16. Met de auto is het makkelijk te bereiken en je kunt overal gratis parkeren. 

Het nationale park is helaas minder makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. De waterbus is het enige soort openbaar vervoer dat je vlakbij De Biesbosch brengt. Vanaf de kade 'Dordrecht, Hollandse Biesbosch', is het nog 10 minuutjes lopen. Opstappen kun je in het centrum van Dordrecht, bij de 'Merwedekade'. Of huur een OV fiets op Dordrecht Centraal en fiets naar het nationale park.

Meer lezen over leuke activiteiten in de Nederlandse natuur?

Dit artikel bevat affiliate links