Wintersport in Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental: een van de grootste skigebieden van Oostenrijk

Om 8.15 uur stap ik een van de eerste gondels van de dag in. Een kwartiertje later kom ik aan bij het bergstation. Met het zonnetje op mijn gezicht klik in mijn ski's onder en zet ik de eerste afdaling in. Als een van de weinigen ski ik over de vers geprepareerde piste: heerlijk! 

Na een paar uurtjes skiën plof ik neer op het terras van een van de gezellige berghutten. Ik haal een - veel te dure - thee en apfelstrudel die ik onder het genot van live après-ski muziek op eet. Begrijp je nu waarom ik wintersport zo ontzettend fijn vind?! De vrijheid van het skiën, de frisse berglucht door je longen, actief bezig zijn, prachtige sneeuwlandschappen om je heen, knusse berghutten met overheerlijk Oostenrijks eten, de gezelligheid van de après-ski... Zal ik nog even doorgaan?

Ik word zó gelukkig van dit soort witte landschappen

Ik kom al mijn hele leven in het wintersportgebied Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental: ik heb er zowel leren skiën als snowboarden. De Oostenrijke gezelligheid, de skipaden door de witte bossen, de eindeloze mogelijkheden aan pistes en het heerlijke Oostenrijkse eten zorgen ervoor dat ik er ieder seizoen naar terugkeer. De teller staat nu (september 2021) op 19, en dat terwijl ik 21 ben. Maar wat is er nou fijner dan een hele week kunnen skiën, zonder dat je eindeloos dezelfde pistes moet doen?

Over Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental

Skiwelt, of voluit Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental, is een Oostenrijk skigebied, gelegen in de welbekende provincie Tirol. Het is een van de grootste en modernste skigebieden van de wereld, want negen sfeervolle bergdorpen bieden directe toegang tot maar liefst 288 kilometer aan piste! Skiwelt kent 21 dalafdalingen, 80 authentieke familie-gerunde berghutten, 3 funparken, een verlichte rodelbaan, Oostenrijks grootste nachtskigebied en nog veel meer!

Het enige nadeel aan Skiwelt is de hoogteligging. De pistes liggen namelijk tussen de 600 en 1900 meter en dat maakt dat het gebied niet ontzettend sneeuwzeker is. Ikzelf ski er ieder jaar eind februari en meestal ligt er dan genoeg sneeuw. Rond de kerst ligt er meestal een stuk minder sneeuw.

Dorpen in Skiwelt: ik verbleef in Söll

Negen knusse dorpen bieden toegang tot het enorme Skiwelt. Ikzelf verblijf altijd in Söll. Söll ligt in het midden van alle dorpen en daardoor kun je vanuit hier alle kanten op skiën. Naast Söll zijn er ook nog Itter, Hopfgarten, Westendorf, Ellmau, Brixen im Thale, Going, Scheffau en Kirchberg. Ieder dorp heeft zo haar charmes!

De pistes bij Westendorf zijn mijn favorieten

Pistes in Skiwelt

Zoals ik eerder al noemde is de hoeveelheid pistes een van de dingen waarom ik zo'n fan ben van Skiwelt. In totaal is er in het skigebied 288 kilometer aan piste, waarvan 126 kilometer blauw, 127 kilometer rood en 35 zwart. Voor wie niet bekend is met de kleuraanduidingen: blauwe pistes zijn het minst steil, rode pistes zijn gemiddeld qua steilheid en de zwarte pistes zijn het steilst. 

Verder vind je er pistes in allerlei soorten en mate: het ene moment ski je over een waanzinnig brede piste en het volgende moment ski je een prachtig bospad in. Omdat Skiwelt niet boven de boomgrens ligt, zijn er veel (besneeuwde) bomen te vinden in het skigebied en zijn de pistes dus niet zo kaal. Dat vind ik zelf ontzettend mooi!

Overzicht Skiwelt pistes

  • Totaal aantal kilometer piste: 288 kilometer
  • Blauwe pistes: 126 kilometer
  • Rode pistes: 127 kilometer
  • Zwarte pistes: 35 kilometer

Skiliften in Skiwelt

En met zo'n enorme hoeveelheid pistes zijn er uiteraard ook vele liften te vinden in Skiwelt. Hier en daar vind je nog een sleeplift, maar de meesten hebben inmiddels plaats gemaakt voor luxe stoeltjesliften en gondels. Gondels met Wifi en supersnelle stoeltjesliften met verwarmde kussens zijn geen uitzondering meer!

Prijs van de Skiwelt skipassen

Laat ik beginnen met zeggen dat wintersporten in Skiwelt niet goedkoop is. Skiwelt is een enorm gebied met vele faciliteiten en daar betaal je nou eenmaal voor.

De prijzen voor de skipassen kunnen per seizoen iets verschillen. Om je een idee te geven: voor het hoogseizoen 2021-2022 betaal je voor een 7-daagse skipas €322,50 als volwassene. Een skipas voor kinderen kost dan €161,50. Hieronder geef ik een overzichtje van de prijzen per week voor de verschillende groepen. Actuele tarieven vind je hier.

Tarieven skipassen voor 7 dagen (2021-2022)

Hoogseizoen (18-12-2021 tot 19-03-2022)
  • Skipas volwassenen: €322,50
  • Skipas jongeren: €242
  • Skipas kinderen: €161,50

Tussenseizoen (8-12-2021 tot 17-12-2021 en 19-3-2022 tot 3-4-2022)
  • Skipas volwassenen: €274
  • Skipas jongeren: €205,50
  • Skipas kinderen: €137

In Skiwelt vind je geen gondelbussen

Materiaal huren in Skiwelt

Heb je geen eigen ski- of snowboardmateriaal? Geen probleem! In ieder dorp vind je één of meerdere verhuurbedrijven. Ski's met stokken, een snowboard, schoenen en zelfs helmen kun je huren. Om je een indicatie te geven: voor een complete skiset (ski's, stokken, schoenen en helm) voor een week zul je ongeveer €150 betalen. Voor een set met alleen ski's en stokken betaal je zo'n €85. Een compleet snowboardset kost je rond de €130.


Skiles in Skiwelt

Kun je nog niet skiën/snowboarden, of wil je je techniek nog wat bijschaven? Geen probleem! In ieder dorp zijn skischolen aanwezig. Leren skiën met groepslessen? Of liever een privé snowboard les? Het kan allemaal! Ikzelf heb als kind meerdere jaren in een skiklasje in Söll gezeten en heb er erg goed leren skiën. Maar ook in bijvoorbeeld EllmauScheffauBrixen en Westendorf vind je skischolen. 

Uit mijn ervaring blijkt dat de meeste skileraren zelfs een woordje Nederlands spreken, of gewoon Nederlands zijn. En om de skiles voor kinderen leuker te maken is er bijvoorbeeld in Brixen een compleet iglodorp gemaakt en zijn er bij veel skischolen lopende banden aangelegd om de kinderen de berg op te brengen!

Van dit soort landschappen krijg ik nooit genoeg

Accommodaties in Skiwelt

In ieder dorp zijn vele hotels en appartementen te vinden. Ikzelf ga meestal met een grotere groep en verblijf dan in appartement Waldwird in Söll. Söll is een leuk dorpje om te verblijven, want je vindt er een paar supermarkten, kneuterige souvenirwinkeltjes en goede restaurants. Als echte (Nederlandse) après-ski fan ben je in Westendorf helemaal op je plek. Itter is een kleiner dorpje met als voordeel dat de rijen voor de gondel naar boven minder lang zijn. Ellmau en Scheffau zijn grotere dorpen met meer voorzieningen en daardoor ook een stuk drukker. 

Ieder dorp heeft een gondel die toegang geeft tot de pistes van Skiwelt, dus het maakt niet veel uit waar je verblijft! Ik zou zelf niet zo snel een accommodatie in Going of Kirchberg boeken, omdat deze dorpen de minste aansluiting met het gebied hebben. Hieronder vind je een lijst met accommodaties per dorp.

Accommodaties per dorp

  • Bekijk hier accommodaties in Going
  • Bekijk hier accommodaties in Ellmau
  • Bekijk hier accommodaties in Scheffau
  • Bekijk hier accommodaties in Söll
  • Bekijk hier accommodaties in Itter
  • Bekijk hier accommodaties in Brixen im Thale
  • Bekijk hier accommodaties in Hopfgarten
  • Bekijk hier accommodaties in Westendorf


Nachtskiën en -rodelen

En voor wie overdag nog niet actief genoeg is geweest, zijn er een aantal liften bij het dorp Söll ook 's avonds geopend! Geniet van een vers geprepareerde piste of glijd met de rodelslee over een van de rodelbanen naar beneden! Ik heb zelf nog nooit 's avonds geskied, omdat ik na een dag van 8.30 uur tot 16.00 op de pistes meestal wel genoeg geskied heb. 

Het rodelen daarentegen heb ik al meerdere keren gedaan en dat is zó leuk! Je kunt kiezen uit het rodelpad met scherpe bochten of de langere dalafdaling. Ik raad je aan om te beginnen met het rodelpad en af te sluiten met de dalafdaling. Beiden zijn ontzettend leuk.

Après-ski in Skiwelt

Wintersport en après-ski gaan natuurlijk hand in hand. In ieder dorp vind je daarom de nodige kroegen, maar het dorpje Westendorf spant de kroon. Hier vind je ook regelmatig Nederlandse artiesten in de zogenaamde Moskitobar. Gegarandeerd feest! Ook wordt er in de berghutten op de pistes meestal après-ski muziek gedraaid en kun je met een beetje geluk zelfs een live optreden bijwonen!


Bestel zeker een keer een bord met kaiserschmarrn op de piste!

Tip! De lekkerste kaiserschmarrn eet je op de pistes van Westendorf bij de berghut Brechhornhaus

Bereikbaarheid van Skiwelt

Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental ligt op zo'n 900 kilometer van Nederland. Met de auto rijd je erheen in zo'n 10 à 12 uur. Liever met het vliegtuig? Vlieg dan op Innsbruck, huur een all-inclusive auto en rijd in een uur naar een van de Skiwelt dorpen. Wil je een duurzamere optie? Denk dan eens na over de trein! Naar Innsbruck gaat een supersnelle nachttrein.

Wintersport in Skiwelt samengevat

  • Geschikt wintersportgebied voor zowel beginners als gevorderden.
  • Bijna 300 kilometer piste: een ideaal gebied voor afwisselende dagtochten dus!
  • Niet heel sneeuwzeker: pistes tussen de 600 en 1900 meter.
  • Prachtige bospaden, maar ook fijne brede en lange pistes.
  • Volop Oostenrijkse gezelligheid: knusse berghutten en gezellige kroegen.
  • Ook leuk voor kinderen.
  • Wintersporten in Skiwelt is relatief duur t.o.v. kleinere skigebieden.

Locatie



Meer lezen over wintersporten?

Dit artikel bevat affiliate links