Alles over wandelen rondom de Drei Zinnen/Tre Cime in de Dolomieten

De Dolomieten, gelegen in het noorden van Italië, herbergen enkele van de meest spectaculaire berglandschappen ter wereld. Een van de meest iconische en imposante formaties in dit majestueuze berglandschap zijn de Drei Zinnen (in het Duits), of de Tre Cime in het Italiaans. Deze drie enorme pieken trekken jaarlijks duizenden bezoekers, en dat begrijp ik wel! Ik bezocht ze in de zomer van 2023 en ze waren voor mij een van de (letterlijke) hoogtepunten van mijn reis door de Dolomieten.

Wandelen bij de Drei Zinnen samengevat

  • Wandel rondom de Drei Zinnen voor de beste uitzichten (zo'n 8 kilometer)
  • Geschikt voor iedereen met een goede conditie
  • Begin vroeg, zodat er nog plek is op de parkeerplaats
  • Voor de tolweg naar de parkeerplaats betaal je €30 voor een auto

De Drei Zinnen zijn echt gigantisch!

Over de Drei Zinnen

De Drei Zinnen, ook bekend als de Tre Cime di Lavaredo, zijn een aaneenschakeling van drie opvallende kalkstenen pieken die uitstijgen boven de omliggende bergen. Je vindt de rotsformatie in het Parco Naturale Tre Cime, in het noorden van Italië.

De Drei Zinnen bestaat dus uit drie verschillende pieken:
  • Cima Grande (Grote Piek): Met een hoogte van 2.999 meter is de Cima Grande de hoogste van de drie pieken.
  • Cima Piccola (Kleine Piek): Met een hoogte van 2.857 meter is de Cima Piccola de laagste piek.
  • Cima Ovest (Westelijke Piek): Met een hoogte van 2.973 meter is de Cima Ovest de middelste piek qua hoogte, maar de meest westelijke qua ligging. 

Wandelroutes bij de Drei Zinnen

Om de Drei Zinnen écht goed te kunnen zien moet je er een rondje omheen lopen. Er is geen bewegwijzerde route, en daarom volgde ik deze route op Komoot. Even de app downloaden, en je kunt de route makkelijk volgen! De route is goed te doen met een gemiddelde conditie, en je hoeft niet ontzettend veel de dalen en stijgen. Trek wel de hele dag uit voor de wandeling, want je wilt onderweg zeker een aantal keer stoppen om foto's te maken van de bergen!

Tip! Draag stevige wandelschoenen, geen sneakers!

Je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen, want er zijn ten eerste ontzettend veel andere wandelaars waaraan je de weg zou kunnen vragen. En ten tweede staan er her en der bordjes die je naar de berghutten wijzen. Volg je de bordjes naar de hut Rifugio Auronzo, dan kom je weer op de parkeerplaats!


Begin vroeg aan je wandeling rondom de Drei Zinnen

Wandelen bij de Drei Zinnen? Begin vroeg!

De Drei Zinnen zijn ontzettend populair en zijn zelfs in het laagseizoen druk bezocht. Het is dus raadzaam om vroeg aan je wandeling te beginnen. Naar de parkeerplaats bij de Drei Zinnen moet je over een tolweg, en er zijn maar een bepaald aantal kaartjes per dag te verkrijgen. Er is namelijk één parkeerplaats boven aan de berg en vol is ook echt vol. Er zijn helaas geen andere parkeerplaatsen in de buurt. 

Ik arriveerde rond 8.00 uur in de buurt van de Drei Zinnen, maar stond vervolgens nog tot 8.30 uur in de file voor de tolpoortjes. Echt bizar hoeveel auto's richting de Drei Zinnen wilden! Gelukkig waren er nog wel 100+ parkeerplaatsen vrij toen ik bij de tolpoort arriveerde. Dit staat aangegeven bij de tolhuisjes. 

Tolweg naar de Drei Zinnen

Om de parkeerplaats bij de Drei Zinnen te bereiken rijd je dus over een tolweg, en daarvoor betaal je maar liefst €30 voor een auto en €45 voor een camper. Je kunt dit bedrag wel pinnen.

Let op! De tolweg is een slingerende bergweg en is soms best steil

Parkeren bij de Drei Zinnen

Eenmaal betaald voor de tolweg rijd je over een slingerende bergweg naar boven. Na zo'n 15 minuten rijden bereik je een parkeerplaats waar zult worden aangegeven waar je je auto kunt parkeren. Voor deze parkeerplaats hoef je niet extra te betalen. Vanaf de parkeerplaats starten alle wandelroutes in het gebied. Ook is er een hut, genaamd Rifugio Auronzo, en openbare toiletten die je kunt gebruiken voor €1. 

Ook de landschappen rondom de Drei Zinnen zijn waanzinnig mooi

Overnachten op de parkeerplaats bij de Drei Zinnen

Met je camper is het ook mogelijk om te kamperen op de parkeerplaats van de Drei Zinnen. Dan kun je 's ochtends als een van de eersten de drie pieken bewonderen en ben je de drukte voor!

Met de bus naar de Drei Zinnen

Wil je de parkeergekte vermijden? Dan is het ook mogelijk om met de bus naar de parkeerplaats van de Drei Zinnen af te reizen. Neem bus 442 naar het bus- en treinstation van Dobbiaco, het dichtstbijzijnde stadje. Vanaf hier kun je de shuttlebus nemen naar de Rifugio Auronzo hut, het startpunt van alle wandelroutes. Dit kost ongeveer €15. Check de actuele informatie en prijzen op de website van de Drei Zinnen

Eten of drinken onderweg

Tijdens de wandeling die ik maakte ben ik twee hutten tegen gekomen: de Malga Langalm en de Lavaredohütte. Bij die eerste dronk ik wat terwijl ik fantastisch zicht had op de Drei Zinnen. Het is dus mogelijk om onderweg wat te drinken, maar ik raad je zeker aan om zelf voldoende eten en drinken mee te nemen.

In een van de hutten kun je terecht voor een hapje of drankje

Wandelen bij de Drei Zinnen in de zomer

Ik wandelde rondom de Drei Zinnen in juli 2023. Hartje zomer, een stralende dag en in het dal zo'n 30 graden. Maar doordat je op grote hoogte bent, was de temperatuur bij de Drei Zinnen prima! Het was zo'n 20 graden en ik wandelde in een korte broek en een shirt met korte mouwen. 

Overnachten bij de Drei Zinnen

Ik verbleef tijdens mijn vakantie in de Dolomieten in dit mega schone en moderne appartement op loopafstand van Lago di Braies: een van de andere highlights van de regio. Wat mij betreft een aanrader! 

Vanaf mijn appartement was het een klein uurtje rijden naar de Drei Zinnen. Liever iets dichterbij overnachten? Kijk dan even hier voor een lijst met accommodaties.

Locatie parkeerplaats Drei Zinnen

Localita' Forcella Longeres
32041 Auronzo di Cadore BL, Italië